reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon 9800XT: Plyn až na podlaze!

3.11.2003, Martin Štěpánek, recenze
Sapphire Radeon 9800XT: Plyn až na podlaze!
Evoluce na poli grafických karet pokračuje stále kupředu. Dnes se můžeme setkat s novou kartou od firmy ATI. Nejedná se ani tak o evoluci, jako spíš o inovaci a tomu také odpovídá označení jádra R360 (proti původnímu R350). Do redakce se nám na první sérii testů dostala karta od jednoho z největších výrobců karet s čipy ATI, od firmy Sapphire.
Popis grafické karty



(klikněte pro zvětšení)

Karta přišla v menším balení, než jsem od tohoto výrobce zvyklí, nicméně po rozbalení najdeme vše potřebné i něco málo navíc.




(klikněte pro zvětšení)

Po otevření krabice na nás vykoukne tento krasavec. Delší dobu jsem zkoumal nové chlazení, s kterým Radeon 9800XT přichází. Do úst se mi bere věta: "To trvalo". V chlazení procesorů je již delší dobu předností větší velikost ventilátoru a tím i možná nižší rychlost otáčení a menší hluk. Konečně po delší době se tento trend odráží i u grafických karet. Troufnu si tvrdit, že pokud by s podobným chlazením přišla GeForceFX 5800Ultra a ne s hlučným a místo zabírajícím Twin-Flow, jistě by měla větší úspěch.

Zde je pro větší účinnost velký ventilátor kombinován s měděným pasivem, díky tomu také vzrostla váha na 450 gramů. To musí pro uchlazení 0.15 mikronového jádra stačit.




(klikněte pro zvětšení)

Po sejmutí chladiče na nás vykoukne jádro a 128MB RAM, které se na přední straně nachází. Jádro je velmi podobné R350, jen na jeho horní straně je nově reflexní vrstva.

I layout desky se oproti Radeonu 9800Pro změnil. Například úplně zmizely pasivy, které byly na napěťových regulátorech Intersil (jejich počet se nyní zvětšil ze 4 na 8).

Po sejmutí jádra jsem byl překvapen množstvím a také kvalitou stříbrné teplovodivé pasty. Ve srovnání s některými výrobci levnějších karet je to velký rozdíl.




(klikněte pro zvětšení)

Na zadní straně karty nově přibyl pasivní chladič pamětí (2mm tlustá měděná deska), který ochlazuje zbylé 4 paměťové moduly (128MB).



(klikněte pro zvětšení)

Zde je pohled na grafickou kartu po sejmutí pasivního chladiče.



(klikněte pro zvětšení)

Testovaná karta byla bez VIVO konektorů, proto se můžeme setkat "jen" s VGA, DVI a TV-out konektory.



(klikněte pro zvětšení)

Takto vypadá chladič po oddělání z grafické karty. Jeho výška je 1,7cm, převážnou část tvoří žebrování.
reklama