reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5570: DirectX 11 low-end pro HTPC

11.2.2010, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5570: DirectX 11 low-end pro HTPC
Dnes se podíváme na Sapphire Radeon HD 5570, který doplňuje portfolio značky ATI o levnou DirectX 11 kompatibilní grafickou kartu, jež se vyznačuje jednak jádrem Redwood a jednak také low-profile designem. Jak si povede ve srovnání s ostatními?
Sapphire Radeon HD 5570 je papírově velmi dobrá grafická karta, která vám pomůže akcelerovat video v různých formátech (H.264 nebo VC-1) a nabízí upscaling videa ve formátech SD (DVD a DivX). Můžete jej vybavit menším bracketem pro nízké HTPC skříně, ale přijdete samozřejmě o odpojitelný D-Sub pro analogové monitory. Po funkční stránce nelze mít námitek, neboť nově od Catalystů série 10 je akcelerován rovněž H.264 ve Flashi, což znamená plynulé streamované HD video třeba na YouTube.

DirectX 11 a čip Redwood nejsou špatným základem, ale zde berte tuto podporu spíše jako doplněk zadarmo, který nemá pro tuto kartu většího významu. Herní výkon karty je totiž poměrně slabý a pokud vezmu v úvahu cenu, která atakuje 2000 korun, tak zde máme podobnou katastrofu jako v případě GeForce GT 240.



Marketéři společností vyrábějících grafické karty jsou poměrně zvláštní sorta lidí a rád bych znal úspěšnosti jednotlivých modelů v low-endu v celosvětovém měřítku. Radeon HD 5570 1GB je vybaven množstvím paměti, které je naprosto zbytečné pro low-profile neherní kartu. Dále k tomu přidají naprosto nesmyslnou cenu, která je jako z jiné reality a vy jako recenzent pak bohužel musíte konat svou povinnost,

Radeon HD 5570 je za stávající cenové politiky, kdy je cena o pár desítek korun nižší než v případě Radeonu HD 5670 1GB, absolutně nezajímavou kartou. Aby nebylo absurdit dost, tak zde máme levnější Radeon HD 5450 za cenu o 1000 korun nižší (tedy rovných tisíc korun), který nabízí v podstatě to samé (tedy akceleraci videa, nízkou spotřebu, low-profile a pasivní chlazení).

Za co si tedy připlácíme oněch 1000 korun? Za mizerný herní výkon? Vždyť o přibližně 200 korun levněji koupíte podstatně výkonnější Radeon HD 4730 a nebo naopak o 200 korun dražší je Radeon HD 4830. Aby se zde dalo mluvit o zajímavé kartě pro HTPC, tak by se musela upravit cenovka o zhruba 500 korun dolů.


DirectX 11
podprůměrný výkon
Eyefinity
cena
akcelerace HD videa
Ikona Odkaz na databázi
spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sapphire Radeon HD 5570 Low Profile 1GB DDR3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5570 děkujeme firmě Sapphire




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama