reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7950 OC: GeForce GTX580 killer

31.1.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7950 OC: GeForce GTX580 killer
Levnější Radeon HD 7950 založený na zbrusu nové architektuře AMD Graphics Core Next je velmi očekávaným produktem, který má cenově a výkonově konkurovat hlavně GeForce GTX 580 z dílen Nvidie.
Sapphire Radeon HD 7950 OverClock Edition předvedl, že ani levnější nově příchozí není žádným ořezávátkem. Radeon HD 7950 měl vcelku jednoduchý úkol, a to porazit svého hlavního konkurenta v podobě GeForce GTX 580. Karta z dílen Nvidie je na trhu již poměrně dlouho, a tak v rámci generačního náskoku se nelze tomuto výsledku až tak divit, ale přesto to lze považovat za úspěch. Na standardních taktech jsou v nižších rozlišeních výsledky vyrovnané a nové GPU ukazuje sílu především v náročných hrách a vyšších rozlišeních. Stejně jako dražší Radeon HD 7970 exceluje levnější model v případě geometrického engine, který má lví podíl na vynikajících výsledcích v případě využití teselace. To se bude v nových hrách hodit, což ukazuje Metro 2033 The Last Refuge.

Radeon HD 7950 nezklamal ani v případě spotřeby nebo naměřených teplot, které s menším odstupem kopírují dražší model. Problém ale nastal v případě přetaktování, kde jsme při letmém seznamování s možnostmi karty sebevědomě nastavil od počátku frekvenci 1.1 GHz namlsaný výsledky dražšího modelu. Bohužel jsem zde narazil a postupné snižování frekvence končilo hluboko pod 1 GHz. To je značný rozdíl oproti minule testovaným Radeonům HD 7970, kde bez zvyšování napětí nebylo problém atakovat 1,125 GHz. Je tak velmi pravděpodobné, že pro levnější modely jsou vybírána horší jádra a vše bude mít nejspíše spojitost také s nižším napětím samotného GPU. Nechci proto vyvozovat nějaké závěry. Vše si doplníme po podrobnějším zkoumání možností přetaktování někdy v průběhu příštích dní.





Posledním atributem nově příchozího Radeonu HD 7950 je cena. Ta by se podle všeho měla pohybovat okolo 10 tisíc s daní, což by zajistilo příjemnou konkurenční výhodu oproti stále drahé GeForce GTX 580. Cena Sapphire Radeonu HD 7950 OC Edition se pohybuje okolo 10 500 Kč s DPH. Pro našince je 10 000 korun za grafickou kartu stále hodně, a tak bude velmi zajímavé sledovat, jaké budou další karty rodiny Southern Islands. Mám na mysli především Radeony HD 7800/7700, které nahradí dosavadní produkty na architektuře VLIW4. Prozatím ještě přesné uvedení neznáme, ale budeme vás samozřejmě informovat.


Výkonnější než GeForce GTX 580
Vyšší cena
Levnější než GeForce GTX 580
Ikona Odkaz na databázi
Architektura GCN
 
Spotřeba a teploty
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Za zapůjčení děkujeme společnosti Sapphire.


reklama