reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7970: tvrdá rána pro Nvidii

9.1.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7970: tvrdá rána pro Nvidii
Dnes se podíváme na očekávaný Radeon HD 7970 z produkce Sapphire, který je vybaven zbrusu novým grafickým jádrem Tahiti. Nové GPU se chlubí vysokými výkony a hlavně zcela novou architekturou, která se uplatní nejen ve hrách.
Sapphire Radeon HD 7970 dostál téměř ve všech ohledech tomu, co jsem od něj jako hardwarový nadšenec očekával. Po výkonnostní stránce s přehledem porazil svého rivala v podobě GeForce GTX 580 často o několik desítek procent a těží také z masivního geometrického výkonu, který je skoro dvojnásobný oproti minulé generaci Radeonů HD 6900, kde AMD nasadilo zdvojené geometrické procesory.

S přehledem také poráží dosavadního krále na poli geometrického výkonu, tedy čip GF110 použitý v případě konkurenční GeForce GTX 580. Samozřejmě je prozatím velkou neznámou, jak bude tyto výhody Radeon HD 7970 v budoucnu využívat, neboť titulů závislých na výkonu v oblasti geometrie zatím není mnoho. V případě her Metro 2033 The Last Refuge nebo Batman: Arkham City ale výsledky vidíme již dnes a můžeme s jistotou říci, že právě teselační výkon se zde zapříčinil o rozhodné vítězství nového Radeonu.

Radeon HD 7970 exceluje v našich grafech v každé náročnější hře a jeho výhody lze vypozorovat hlavně od rozlišení 1920x1200 a výše. V případě standardních rozlišení jako 1680x1050 nebo obligátní Full HD, respektive 1920x1080 stačí na hraní posledních her podstatně slabší karty a není tedy třeba zahazovat pracně nabyté Radeony HD 6950 či GeForce GTX 570. Tato karta má opodstatnění hlavně pro herní nadšence s extrémně velkými monitory 27-30" nebo pro ty, kteří rádi experimentují s multi-monitorovými systémy.

Uplatnění ale najde v budoucnu také při akceleraci profesionálních aplikací, kam architektura Graphics Core Next také směruje. Teoretický výkon 3,8 TFlops (v případě multi-GPU systémů násobky) bude jistě velkým lákadlem pro profesionály v oblasti HPC. Nvidia prozatím nemá na tuto novou architekturu odpověď, ale je zřejmé, že za pár měsíců uvidíme na trhu produkty založené na architektuře Kepler.





AMD si Radeonem HD 7970 uzmulo několik vítězství. Prvním úspěchem je světově první GPU na 28nm výrobním procesu u TSMC a druhým jeho snadné přetaktování přes 1.1 GHz, což se ještě žádnému produktu na trhu dosud nezdařilo. Dojem poněkud kazí vyšší cena, která se bude u Sapphire pohybovat zřejmě okolo 13 000 Kč (nebo lehce přes), ale AMD slibuje v průběhu času zlevňování karet, které v současnosti dodává výrobcům. Dobré přetaktování a velmi vysoký výkon z něj činí dobrou alternativu k dosud nejvýkonnějším dvoujádrovým grafickým kartám GeForce GTX 590 nebo k Radeonu HD 6990. Sečteno a podtrženo, Radeon HD 7970 se zkrátka povedl a jedinou pihou na kráse je prozatím jeho cena.


špičkový výkon ve hrách
cena karty
masivní geometrický výkon
relativně hlučná při zátěži
vysoký výpočetní výkon pro HPC
 
přetaktování a teploty
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení děkujeme společnosti Sapphire.


reklama