reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD4870 Toxic: ideální karta?

30.10.2008, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD4870 Toxic: ideální karta?
Pokud vám dosud vadilo standardní chlazení Radeonů HD 4870, má pro vás Sapphire "toxické" východisko v podobě Radeonu s nadstandardním chladičem a zvýšeným taktem pamětí na celé 4 GHz. Jak si vede oproti standardní verzi, na to se podíváme v samotné recenzi.
Radeon HD 4870 je na trhu již mnoho týdnů a my jsme měli možnost vidět jej v recenzích již několikrát. Radeonům této řady se často výtýkalo, že jejich chladiče jsou poněkud hlučné. Sapphire si usmyslel, že najde lék pro tento neduh a tento lék není nic jiného, než nový chladič, který by měl zajistit tišší provoz. Značné zlepšení nové chlazení slibuje jak při zátěži, tak při klidovém režimu v desktopu. Celé jméno nového produktu je Sapphire Radeon HD 4870 Toxic, kde přídomek Toxic u produktů z portfolia společnosti znamená, že patři k tomu nejlepšímu v nabídce.


Karta disponuje krom nového chladiče zcela standardními vlastnostmi, které zahrnují jádro RV770 tikající na 750 MHz a 512 MB paměti GDDR5. Zde je malá změna, neboť paměti pracují na taktu 4GHz efektivně, což je znatelný bonus oproti 3,6GHz u klasických modelů. Sapphire doporučil před recenzováním tohoto produktu reflashovat bios karty kvůli lepšímu managementu otáček větráku a úpravě taktu jádra. Standardní prodejní verze jsou ovšem vybaveny od počátku těmito novými biosy, takže nemusíte mít strách z případného laborování.

Krom podpory DirectX 10.1 se může Radeon HD4870 pochlubit i 8kanálovým zvukem přes HDMI, což může výrazně usnadnit práci při přehrávaní filmů na připojené LCD TV nebo plazmě.

reklama