Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Toxic X1900XTX ve vodnickém stylu

1.6.2006, Jan Vítek, recenze
Sapphire Toxic X1900XTX ve vodnickém stylu
Sapphire se vypořádal s tepelným výdejem nových čipů Radeon X1900XTX po svém. V jednoslotovém řešení představuje vodní chlazení v modulu, jenž v sobě integruje vodní pumpu, expanzní nádobu a radiátor. Naším záměrem je zjistit, jaké má tento způsob výhody.
Kapitoly článku:
  1. Sapphire Toxic X1900XTX ve vodnickém stylu
  2. Pohled do útrob Toxicu
  3. Teplotní testy a závěr
ATi Radeon X1900XTX je momentálně to nejlepší, co je od této kanadské společnosti k dispozici. Ovšem, jak už to bývá, nejvýkonnější VPU mají také největší nároky na chlazení a to již u této řady pomalu hraničí s akceptovatelnou mezí. V Sapphire se tedy rozhodli využít služeb technologie vodního chlazení a tím vylepšit chladicí účinek. Dovolili si dokonce trochu upravit i frekvence jádra a pamětí, samozřejmě směrem nahoru, tudíž asi byli se svým výsledkem spokojeni.


Nové vzezření - už se označením TOXIC

K nám dorazila holá karta (tzv. sample) ještě se starým názvem Blizzard, který Sapphire nedávno přejmenoval na TOXIC a tím jej zařadil do této již existující rodiny. Dle jejich tiskového prohlášení za tím stojí snaha o posílení řady výrobků označených jako TOXIC a její zviditelnění pro ty, kteří chtejí mít to nejlepší. Rovněž se změnila záslepka na kartě. Ve finální verzi již není dvojslotová, což viditelně nemělo smysl, protože chladicí modul má záslepku vlastní. Nejspíše šlo o dočasné řešení pro vzorky karet. Teď již tedy není problém chladič umístit bezprostředně vedle karty.


Cílem článku není představit kartu, její výkon a technologie, ale pouze a jen použité chlazení. Byla by ale škoda si neuvést alespoň specifikace jádra R580, abychom dostali představu, co vlastně bude jednoslotového vodníka zatěžovat.


Ikona Odkaz na databázi
ATi Radeon X1900XTX
Grafické jádro
R580
Výrobní proces
90nm TSMC
Počet tranzistorů
384 milionů
Frekvence jádra
650MHz
Frekvence paměti
775MHz (1,55GHz DDR)
Velikost paměti
512MB
Paměťová sběrnice
256-bit GDDR3
Propustnost pamětí
49,6 GB/s
ROP/RBE
16
Pixel fillrate
10,4 Gpixel/s
Texel fillrate
10,4 Gpixel/s
Počet pixel shaderů
48
Počet TMU
16
Vertex shadery
8
Podpora DirectX
9.0c SM3.0
Přesnost pixel pipelines
FP32
Způsob FSAA
2x/4x RGMS, 6x sparse samples MSAA, Temporal AA, Adaptive AA
Úspora šířky pásma
HyperZ HD
Barevná komprese
6:1
Z-komprese
8:1 (až 48:1 při 6xFSAA)
Optimalizace obrazu
SmoothVision HD
Možnost Multi-GPU
CrossFire
Komprese textur
DXTC, S3TC, 3Dc+
Další technologie
Avivo, F-Buffer, 512-bit ring bus
Integrované výstupy
2x 400MHz RAMDAC, TMDS, TV-Out
Rozhraní
PCIe x16

Jak jsem již říkal, Sapphire Toxic X1900XTX má oproti originálním základním frekvencím poněkud vyšší frekvence jádra i pamětí. U obou se jedná o zvýšení o reálných 25MHz, tedy ve výsledku 675/800 (1600DDR).





Chlazení karty je tedy navrhnuto tak, aby zabralo dva sloty. Kartu samozřejmě musíte zasunout do volného slotu typu PCI Express x16. Ovšem chlazení ve tvaru karty již můžete umístit do kteréhokoliv jiného slotu, protože přívodní hadičky jsou dostatečně dlouhé. To je také první výhoda celého řešení a vlastně vodního chlazení jako takového – tepelná energie se vodou přenáší pryč od jejího zdroje na místo, které si uživatel může vybrat. Jenomže to samo o sobě k výkonu nestačí. K tomu je potřeba, aby na místě konečného předávání tepla okolnímu vzduchu byl výkonný radiátor, jenž by vodu dokázal o teplo ochudit.






Výkonu také napomáhá velká tepelná kapacita vody a samozřejmě i její tepelná vodivost, jejichž hodnoty jsou se vzduchem nesrovnatelné. Vysoká tepelná vodivost zajišťuje dobré předávání a odevzdávání tepla, což je oproti vzduchovým chladičům jasná výhoda. Tepelná kapacita je již ale dvojsečná zbraň. Voda se díky ní déle ohřívá, ale také déle chladne a to má za následek velkou setrvačnost celého chlazení.





Výhody a nevýhody vodního chlazení jsou tedy jasné, takže se můžeme pustit do obhlížení vnitřku chladicího modulu nového Toxicu.