reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Vapor-X: první svého druhu

7.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Vapor-X: první svého druhu
Sapphire se rozhodl, že své zkušenosti s výrobou chladičů pro grafické karty zúročí a pustí se do výroby procesorových chladičů. Model Vapor-X je jeho prvním modelem a zaujmout by nás měl především výparníkovou komorou na místě základny...
Kapitoly článku:
Dnes jsme si vyzkoušeli vůbec první procesorový chladič od firmy Sapphire, která pro něj použila název své dobře známé technologie Vapor-X. Ta zde spočívá stejně jako u grafických karet v použití malé výparníkové komory pro rapidní rozvod tepla mezi heatpipe, které pak teplo rozvádí do dalších částí chladiče. Až na tuto vlastnost je Vapor-X klasickým věžovitým modelem, který nám nabídne také dva ventilátory s modrým podsvícením a rovněž podsvícenou vrchní plastovou část, to jen tak na efekt.





Co se týče kvality provedení, pak se mi nepozdávala mírně prohnutá styčná plocha a jestli mám být opravdový hnidopich, tak zmíním také prohnutá žebra ve spodní části chladiče. Na druhou stranu je velmi dobře provedený montážní mechanismus, který zajistí velmi pevné usazení chladiče na procesor, na němž se nemá šanci hnout ani o kousek. Jenomže to je trošku zkaleno tím, že na socketech AMD si nemůžeme vybrat orientaci, na což musí uživatel myslet předem, jinak by mohl skončit s chladičem, jehož jeden ventilátor je připlácnutý ke grafické kartě.

Výkon Vapor-X je dobrý a stává se čím dál lepší se vzrůstajícími otáčkami. V tomto ohledu tak získáme za své peníze adekvátně silný chladič. Na první pokus to tedy rozhodně není špatné, jenomže v dnešní době už nabízí kvalitní procesorové chladiče kde kdo a je opravdu těžké v takové konkurenci vyniknout. I proto pak nastupují věci jako podsvícené lišty a ventilátorové lopatky.


Plusy


+ Dobrý výkon za odpovídající cenu
+ Dva ventilátory s PWM
+ Stabilní umístění na procesoru
 
 

Minusy


- Nelze si vybrat orientaci na socketech AMD
- Trochu nerovná styčná plocha
 

Cena v době testování: cca 1.350 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení chladiče Vapor-X děkujeme Sapphire.

Jak hodnotíte chladič Sapphire Vapor-X?
V anketě šlo hlasovat od 7.12.2012 do 25.11.2013. Počet hlasujících: 18
Výborný17 %
Průměrný78 %
Špatný6 %
reklama