reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Konečně se do redakce dostaly grafiky s jádrem ATi R430 vybavené můstkem Rialto. To znamená, že možnosti poslední generace grafických karet ATi naleznou své uplatnění i na platformě AGP 8x a postaví se proti kouskům jako je GeForce 6600GT a 6800.V recenzi se podíváme, jak se Radeony X800(XL) AGP podařily Sapphiru a HIS.
pege | 29.4.20050:27
Sapphire X800XL stoji 9000,­- i s dph. Teda PCIe verze.
Odpovědět0  0
worthy_nipper@centrum.cz | 28.4.200516:09
Sapphire X800XL stoji 10.000,­- takze v klidu. Tato karta konkuruje 6800GT, i kdyz je pomalejsi. 6600GT na ni nema sanci. Pokud by stala 8.000,­- nebo 8.500,­- byla by to dobra koupe, ale za 10 tisic tak to asi ne. X850XT je zavisle na CPU vece nez co jineho. O 30% vykonejsi, ale myslim rozhodne neni.
Odpovědět0  0
OBR | 28.4.200517:11
Podle tech benchmarku, je moje X850XT vykonejsi o 30%, kdyz ta testovana OC X800XL udelala pres 10000 bodu v 3dmarku,tak ta moje dela pres 14000 coz je jeste vic nez 30%,nebo se pletu?
Odpovědět0  0
DigitaldooM (137) | 28.4.200517:25
to je divný to je AGP verze x800XL o tolik horší? já těch 12000 v 3D03 udělám taky po nataktování samosebou ale fakt je že je to PCIe verze :)
Odpovědět0  0
OBR | 28.4.200513:12
Zprvu se z testu z Netu zdalo jako super vykonna karta za dobry peniz ale pri cene 12000 je to totalni propadak ATi, kdyz za 13000 mam o 30% vykonejsi X850XT.Tahle karta je bohuzel za tuhle cenu odsouzena na smetiste stejne jako vsechny varianty X700, pokud by cena byla kolem 8000Kc tak by se dalo o konkurenci pro 6600GT mluvit ale takhle to nema cenu.
Odpovědět0  0
anonymous | 28.4.200514:44
i 8000,­- je prilis, pokud chce konkurovat 6600GT tak musi k 6000,-
Odpovědět0  0
wimp | 29.4.200516:12
http:­/­/www.czechcomputer.cz­/fulltext.jsp?query=x800+xl&type=stockitem

vubec bych nerekl, ze je to totalni propadak, nevidim zadny duvod. Cena malinko nizsi nez 6800GT, vykon taky... TAk proc?
Odpovědět0  0
Petrik svetrik | 28.4.200512:24
3GHz P4 je zcela jiste brzda systemu, poridte si A64 3000+ winchestera a hodte ho alespon na 2.4GHz, pak se teprve ukaze, jaka grafika je skytecne jak vykonna, kdyz nebudou brzdeny CPUckem...
Odpovědět0  0
Overclocking | 28.4.200512:55
Zpamatujte se lidi ne kazdej ma doma sestavu za 30­-50K. Myslim ze vetsima lidi nema ani systejm srovnatelny s P4 3000MHz. urcite by bylo super testovat na komplu pucenem z nasa kterej by mel 64 procesoru a 1TB ram na hrach podporujicich multiprocesoring ­- ale kcemu by takove vysledky byly ???

p.s. Pokud nekdo kupujete amd 4000+ par giga ram a vase grafika neni nikdy starsi nez par mesicu, poslu vam cislo uctu na kterej muzete prispet i me chudemu studentovy ­- tesim se na odezvu :­)­))
Odpovědět0  0
mayday | 28.4.200513:25
Si trosku mimo, v teste boli grafiky v cenach okolo 10000, take grafiky si zasluzia... ...pardon, nezasluzia, potrebuju zaklad z rovnakej cenovej kategorie... ...nikto, kto ma 1GHz duron si takuto grafiku nekupi to je jasne, pre nich je R9550... ...je mi jasne ze ty asi doma nemas to PC z NASA, ale nejaky bezny stroj, a takisto je jasne ze si takuto grafiku nekupis... ...ale kto sa rad kvalitne zahra, tak par tisic za grafiku utrati... ...a pritom moze mat relativne stare a lacne PC, moj stary Athlon1800+ bezal na 2340MHz a dovolim si povedat, ze by dokazal slusne nakrmit aj grafiku z cenovej kategorie do 10000Sk... ...a takisto 1GB RAM za 2500SK v dnesnej dobe, nie je ziadna tragicka suma...
Odpovědět0  0
ALF | 28.4.200515:41
to ani nemusi byt sestava za 30k...
koupil jsem si nedavno Sempron 2600+ sck 754 + MB+pameti dohromady cca 5500,­-.. Sempron jsem zatim pretaktoval z 1600MHz na 2520MHz bez navyseni voltaze a s klidem muzu rict ze nejaka 3GHz P4 pro tenhle CPU neni souper... v klidu ji rozseka ­(no ma i sva slaba mista ale ted mluvime o hrach­).a az vyresim jak zvednout VCORE na Asus desce nebo koupim DFI tak pujde este vice nataktit :­) ted setrim na VGA a az na ni bude tak budu happy a cena celeho PC by se nedostala pres 20 000Kc coz je bezna cenova kategorie domaciho MultiM PC
Odpovědět0  0
qwertoz@seznam.cz | 30.4.200514:03
Je to fakt když se testujou tak výkoné grafiky,bodl by k nim aj nějaký vykonější proc.Jak sem se tu na to díval mám i já lepší výsledky v těchto testech­(3Dmark 03 a 05­) lepší než vy.Vlatním A64 3000+­(939­),Sapp. X800Pro,MSI K8N Neo2 Platinum,zbytek není tak podstatný...Nic netaktovyné­(ani to nejde nemohu změnit násobič HT ­- Bios se sekne jen už když chci zobrazit nabídku možných násobičů­)A mám tyto výsledky 3Dmark03 10130,3Dmark05 4679,a jen tak pro zajímavost 2001­-ka 20046.poslední ovladače.Někdo tu píše že je to lepší,že se vidí jak si karty vedou na starších sestavách.Ale jaký to má význam cpat motor z Porscháka do škodovky?Když už se testují hi­-end grafiky tak na pořádných procesorech.Toť můj názor i podle výsledků co sem poslal je to vydět a to nemám žádné dělo.Čaute.
Odpovědět0  0
Ladis. | 29.4.20050:14
Mas pravdu v tom, ze neni na skodu podivat se, jak si stoji grafika na cilovych sestavach ­(do kterych se predpoklada, ze ji lidi budou kupovat­). Nicmene pokud je testovaci CPU vylozene brzdi, je vhodnejsi testovat na vykonejsim CPU, i kdyz se neprepoklada, ze by takovou kombinaci hraci­/uzivatele volili ­- ma to vyznam v tom, ze clovek zjisti, ktera karta je skutecne vykonejsi kvuli pozdejsimu upgradu ­(ne kazdy kupuje vzdy celou novou sestavu ­- takhle treba jen dokou za pul roku lepsi procak a vi, ze to nezacne brzdit grafika­) :)
Odpovědět0  0
Overclocking | 29.4.200513:22
uznavam ze mate pravdu stim ze vetsinalidi s horsim pc si tuto kartu nekoupi ale na druhe strane kcemu by jim byl test na megasestave kdyz by nevedeli jaky vykon grafika poda na prumerne sestave?? chtelo by to asi testovat na dvou sestavach ­- prumerne a nabusene.

Jinak bych hrozne rad vedel kde vsichni berou tak skvele taktovatelne kusy ­(nebo ze by sem chodily jen ti kterym se povedlo nataktovat??­) ­- 1800+@2340MHz to bych jeste presel ale sempron 1600MHz na 2520MHz to uz trosku prehanite ne!!! o dalsich podobnych megataktech psanych na diskuzich nemluve. Mozna vam to zerou vasi kamosi ktery zas rozumi necemu jinemu ale myslim z tady vam to nikdo zrat nebude. Jinak byste mohly priste treba napsat kde kupujete tekuty dusik??? :­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)
Odpovědět0  0
jjj | 29.4.200517:25
myslim ze pretaktit sempron 2600 s754 je uplne cool oc friendy procesor postaveny na osvetcenom newcastle core s malym prikonom umoznujuci perfektne pretaktovanie ... na kvality A64 3000+ a 3200+ winchester sice nedosahne ale frekvencie 2400mhz a viac su uplne bezne ... dokonca je mozno ked ma clovek stastie na dobry kus pretaktovat a64 z 1800 mhz az na 2800 mhz upozornujem ze k takejto peknej frekvencii uplne postaci lacny chladic ArticCooling Freezer 64 cena okolo 650 czk ..... takze ak je tu niekto lama tak si to TY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět0  0
bYp (18) | 29.4.200519:56
No nevim s tema taktama docela HC... no ale co třeba jo:­) Kdyz tak posli screen z prime95 ­(aspon 3hodky;­)­) a wcpuid. No da se to podvrhnout, ale tak co už;­) I když abych pravdu řekl je mi to celkem jedno.
Ale docela bych do dovolil nesouhlasit s tim ze NewCastle se da nejak moc dobre taktovat... ja osobne mam A64 ­(NC­) 2200@2400, sice box chladič, ale to je docela maximum, pak už se to resetuje a podobne nestability ­(hned­), chladič by možna trošku pomohl ale ješte další 150MHz no to už je dosti.
Jinak k tomu P4@3Ghz ja si nemyslim ze to je zase takova sunka:­) Tom­'s hardware ma docela fajn test CPU, když tak si tam zčekněte vysledky. Ale zase musim uznat že se docela liší od těch co byly uvedeny nedavno na PCT tak tedko nevim kdo keca:­) nebo je pro 6600GT lepší AMD a pro 6800GT Intel:­)
OC zdar:)
Odpovědět0  0
ALF | 2.5.200510:02
jen detail... Sempron 2600+ sck754 s jadrem Palermo neni odvozen z 130nm NewCastle ale z 90nm Winchestera :­) to jen tak pro uplnost...

jinak http:­/­/valid.x86­-secret.com­/show_oc.php?id=14176
a je to naprosto stabilni... nekteri maji stesti na lepsi kus a pak to jede aj tech 2500 na 1,4V ale vim i o lidech co na 2500MHz uz potrebujou pres 1,5V a jini frci na 2,6 ­- 2,7GHz uno problemo s napetimi od 1,5 ­- 1,65V
jinak dusik na tom neni jede, chlazene to je BOX chladicem ma to cca 44°C full load@1700rpm... uprimne chladnejsi CPU jsem este nikdy v zivote nevidel
Odpovědět0  0
ALF | 4.5.200516:28
jen pro ty neverici... s vysoko taktovanym Sempronem pro sck.754 nejsem zdaleka sam. staci trosku hledat :­)

"The New SOI Process chips are incredible values for the price point they hit. They are soundly surpassing their Equivalent Intel Celeron D processors in both Stock Performace AND overclocking potential. As a matter of fact, the Semprons, When overclocked, are performing as well as ­(stock­) 90nm winchester core chips in MANY benchmarks...­"
"....These chips have been running in excess of 300HTT busses in every test I­'ve seen and personally done so far.­"

http:­/­/forums.extremeoverclocking.com­/showthread.php?t=161198
a je tam i dostatek dalsich odkazu na mista kde pretaktovani noveho Semprona na 2,4 ­- 2,6GHz nebyl az taky problem... obcas driv dosahli limitu zakladni desky nez CPU
Odpovědět0  0
zdeneksoft (48) | 28.4.200511:53
Proboha, proc testujete na takove sunce? Vzdyt ty grafy vychazeji temer stejne v ruznych rozlisenich! By me zajimalo, kdy konecne pouzijete nejaky vykony procesor, aby to nebrzdilo grafiku? Priste tam dejte aspon Athlon 64 kolem 2GHz a pretaktujete ho na 2,6GHz.
Odpovědět0  0
mayday | 28.4.200511:49
No tak sa pridam k nazorom o nevhodnej testovacej zostave... ...pre karty GF6600GT, X700pro a silnejsie kusky, je zostava P4 3,0GHz + 512MB RAM asi rozumne minimum, ale pre slusne porovnanie vykonu je to skutocne malo... ...myslim, ze drviva vacsina ludi, ktori kupuju podobne grafiky ma doma silnejsiu masinu ­(pretaktovanu­), takze vami namerane vysledky su pre nich off topic... ...a este drobnost, mozno sa mylim, ale aj dobre prataktovany AthlonXP ­(viac ako 2200MHz­) je schopny dosiahnut lepsie vysledky ako P4 3,0GHz, a prave taku zostavu vlastni mnoho ludi, ktori hladaju poriadnu AGP kartu...
Odpovědět0  0
miro10000 | 28.4.20057:52
...ale mohli ste to radsej testovat na nejakom vyssom Athlone 64, ponevadz by lepsie rozdelil karty podla vykonu ­- grafy by neboli take placate v miestach limitovanych vykonom procesoru. napr. vcera na PCT vysiel pekny porovnavaci test procakov AMD vs. Intel na GeForce 6600 GT a pre Intel vysiel povedzme dost tragicky.
Odpovědět0  0
Jay8 (92) | 28.4.200511:13
presne tak, P4 na 3GHz je pre tieto karty slaby procesor a degraduje ich vykon.
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 28.4.200511:31
Souhlasim, ten test na PCT je vyborny a naprosto presvedcivy. Bylo by skvele, kdybyste si vysledky tohoto testu vzali k srdci a presli s testovaci masinou na AMD64.
Odpovědět0  0
Serialman | 28.4.200513:20
Ale ruku na srdce ... kolik lidi ma AGP na A64 vetsim jak 3000+??? Ti co maj 3200+ a vic stejne uz maji PCE­-expres grafiku...
A tuhle grafiku si koupi lidi jen jako nahradu za ATI9800 ... Bylo by jeste dobre udelat testik s nejakou 9800PRO, aby byl videt rozdilek....
Odpovědět0  0
Meridius | 29.4.20058:55
dělat test 9800 pro vs X800 non XL? a k čemu panebože? 9800 Pro nedosáhne ani 3000 v 3d marku 2005.
Odpovědět0  0
myval | 28.4.20057:24
Fakt hezka recenze.. je ale videt, ze ty karty teda nic moc nejsou, zustavnu u svy 6600gt .­-­)­) to pretaktovani x800 je fajn, skoda ze nejde odemcit pipky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.