reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.2.2007, Jan Dedek, recenze
A je to tady! Poslední dobou se v obchodech s počítačovými komponenty začínají objevovat vypalovačky DVD s rozhraním SATA. Tento stav měl nastat sice už před rokem, ale nestěžujme si a buďme rádi, že jsme se vypalovaček SATA konečně dočkali ve větším měřítku. S novými SATA modely přišli všichni velcí výrobci, respektive značky, mezi které patří Lite-On, LG, ASUS, NEC (Optiarc) a další. Dnes, jak už bylo řečeno v titulku, se podíváme na značku Samsung.
Smil | 5.2.20079:59
už 14 dní se snažím sehnat tuto mechaniku a neni ani v ceníku. Seznam a jeho zboží nenajde ani jeden kousek.
Odpovědět0  0
BossZ | 1.3.200720:46
Tiez som s tym takto. Po tyzdni blazdniveho patrania som dostal prislub od jedneho velkoskladu v SR ze mi na buduci tyzden objenaju tuto mechaniku.
Odpovědět0  0
BossZ | 21.3.200723:57
a nakoniec to trvalo do dnes
Odpovědět0  0
xxxxx | 3.2.20078:00
Zdravim. Mam Samsung SH­-S182M a pod linuxem me nefunguje zapis na DVD­-RAM ­(jinak vsechno naprosto OK­). Jak to vypada s touto mechanikou?
Odpovědět0  0
{*outl@w*} (5) | 3.2.20079:27
Nevím, s touto mechanikou nemám zkušenosti, ale mohl bych se ti poptat.. =]
Odpovědět0  0
{*outl@w*} (5) | 3.2.200719:58
No,DVD­-ram je pod linuxem trochu složitější. Sám jsem to nezkoušel. Něco se tam musí doinstalovat a nastavit.
To mi řekl kámoš. :­) Jinak asi neporadím.
Odpovědět0  0
qeqeqe | 5.2.200715:46
No, to mi prijd jako pitomost. U 99% vypalovacek bezi DVD­-RAM pod linuxem „samo od sebe“. Disk se normalne primountuje a neni problem. Jenom nektere Samsungy maji problem se zapisem ­(tipoval bych to na chybu v tom Samsungu­) a tak jsem se chtel zepat, jestli k nim tenhle patri.
Odpovědět0  0
miro805 | 2.2.200722:43
a aj nadalej napalujem vsetky media pomaly ­- s vynimkou fujifilmu, tu to kvalitu nezlepsi, ale naopak, ju moze zhorsit. Prave som bol u kamarata, ktory si nosi do kamionu prenosny prehravac, ktory mu nebol schopny citat ani pomaly napalovane Verbatimy bez trhania. Neprehanam ­- ale fuji napalene 16x citaju bez jedineho cuknutia, prekvapilo ma to. Udajne podobne vlastnosti by mali mat aj nove Sony, ale este som nemal moznost vyskusat ich.
Odpovědět0  0
{*outl@w*} (5) | 3.2.20079:26
Prostě to nechápu.Mám Panasonic DVD­-R­/RW přehrávač..Filmy vypálené výše jak 8mi násobnou rychlostí se cukají a přehrávač to prostě nedává. Musím všechny filmy potom pálit 4x a čekat potom kolem 10­-15 minut na vypálení...A přitom na PC jede vše super. Raději to už nebudeme řešit. :D
Odpovědět0  0
BossZ | 1.3.200720:43
Vo vacsine pripadov update firmwaru prehravaca pomoze.
Odpovědět0  0
miro805 | 2.2.200720:57
Fujifilm ­- z obalu : Using this media with certain 2x, 4x or 8x DVD­-R­/RW drives or recorders may result in writing error or damage to the data recorded.
Rovnaka davka ziarenia vyziarena slabsou intenzitou dlhsi cas, alebo silnejsou intenzitou kratsi cas nemusi zanechat rovnaky efekt v citlivej vrstve media ­- mozno efekt znamy uz z klasickej fotografie.
Palene 16x rychlostou je citane v Cyber Home CH­-DVD­-416 perfektne a v testoch po napaleni som nenasiel ziadne chyby, co o inych nemozem povedat, tiez som pouzival vzdy 4x rychlost.
Odpovědět0  0
{*outl@w*} (5) | 2.2.200721:12
No to sice ano, ale já mluvím z vlastní zkušenosti. Typ média nehrál roli. =]
Odpovědět0  0
Mtss (2) | 2.2.200716:01
prosim autora clanku aby uvedl kvalitu zapisu pri nizsich rychlostech ­(hlavne 16 a 8­)

Musim rict ze jsem si ji chtel hned obednat, ale mam DFI nf4x a zadny pridavny radis tam nemam. Takze se bojim abych nedopadl nejak zle.
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 2.2.200718:42
Uvádět kvalitu při nižších rychlostech je celkem zbytečné, alespoň pro kvalitní média, rozdíly v kvalitě jsou zanedbatelné mezi 16x a 8x, pokud dopadne 18x na výbornou, jsou na tom podobně i nižší rychlosti. V našem případě dopadlo nejhůře DVD­-R, ale kvalita je taková, že ho přečtete kdekoli, tak nevím proč řešit nižší rychlosti vypalování, pokud se někomu nelíbí 18x použije 16x, ale nevidím jediný důvod pro použití nižších rychlostí, tedy pokud někdo nemá doma zásobu DVD certifikovaných pro nižší rychlosti:­-­).
Odpovědět0  0
{*outl@w*} (5) | 2.2.200720:38
Třeba protože se 16x vypálené média, na kterých je film v DVD může později sekat při přehrávání na nějakých starších DVD­-R­/RW přehrávačích. =]
Odpovědět0  0
jfb | 3.2.20071:02
No třeba já, mám jeden přenosný DVD přehrávač, který umí číst vypálené média max. rychlostí 4x! A to zkoušeny 3 výplaky a si 4 druhy médií, DVD+ i DVD­-, prostě, pokud je to vypálené 6X a více, tak to nepřečte, a přitom i v testech kvality není žádný rozdíl ­- nechápu.
Odpovědět0  0
HonzaJ | 2.2.200713:28
Zdravím. Představa, že nemám v PC žádné ATA kabely by mě docela těšila, ale chtěl bych se zeptat, zda není problém při instalaci Windows. Pro SATA disk musím při instalaci nahrát ovladače z diskety. Proto by mě zajímalo, jestli není něco podobného potřeba i pro tu mechaniku. Nemá s tím někdo zkušenosti??
Odpovědět0  0
DiXiE (253) | 2.2.200715:35
Integruj si ovladace a mas klid i u disku
Odpovědět0  0
jfb | 2.2.200716:34
chová se to stejně jak pro HDD, je třeba přes F6 dodat ovladač řadiče ­(ne HDD­) z diskety.
Odpovědět0  0
stepanl (57) | 2.2.200717:02
Tak ted mi povez,kdyz mas jednu sata mechaniku v kompu,jak pro ni zavedes ovladac z diskety,kdyz instalacka bude na CD­/DVD,ktery nemas cim precist :D. Docela krize pro starsi chipsety,jeste ze ty novy uz nepotrebujou zavadet sata ovladace z diskety
Odpovědět0  0
TOW | 2.2.200719:29
Na to odpovim jednoduse ­(sice mam LiteOn 165S6S, ale pro dany ucel je to jedno­) ­- ze zacatku instalace jede mechanika pres BIOS, takze zadne drivery nepotrebuje, na nativni chipsetove drivery se prepina az pozdeji a to uz je ma nactene z diskety
Odpovědět0  0
stepanl (57) | 2.2.200719:45
jo to mas pravdu,to jsem nedomyslel,tak to potom OK
Odpovědět0  0
HonzaJ | 4.2.200722:11
Díky za info. Tak v tom případě je to v pohodě.
Odpovědět0  0
revit (12) | 5.2.200715:00
trochu jiny pripad. ale vzpomnel jsem si na jednu prihodu z raneho mladi.

pri uklidu disku ­(340MB­) jsem hojne vyuzival komprimace nepouzivanych dat. a co se nestalo, zkomprimoval jsem si slozku, ve ktere byl mj. rar. podotykam, ze jsem komprimoval rarem nactenym v pameti...

coz byla v dobe skoro nuloveho internetu a horsiho rozsireni pocitacu docela prekerka...

"hura s disketou pro rar"
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 2.2.200718:36
Instaloval jsem na test čistý systém na ATA disk a instalovalo se z CD z tohoto SATA Samsungu, takže v této konfiguraci to žádné ovladače nechtělo.
Odpovědět0  0
BossZ | 22.3.20070:07
zatial sa mi nepodario bootnut win xp cd cez tuto mechaniku.
jako na to?

dik
Odpovědět0  0
Majco | 2.2.200711:08
sorry ale ak napalujete 16x tak nie ste normálny sa potom necudujte ze pridete o svoje DATA !!!!! JO..
Odpovědět0  0
Hrochy (31) | 2.2.200712:10
zalezi taky na mediu, ja treba s 16x Verbatim General Use nemam sebemensi problemy
Odpovědět0  0
snekac | 2.2.200718:33
A už jsi viděl jako to CD vypadá když ho vypálíš 16x. Pěkný hnus.
Odpovědět0  0
Hrochy (31) | 3.2.20070:26
mozna pro vas, palim 16x na CD uz par let ­(ted uz ani nemuzu min, protoze vypalovacka min nez 16x neumi­) a nemam dosud zadny problem s citelnosti, stejne tak Nero CD­-DVD Speed je naprosto ok, DVD taky prochazi
Odpovědět0  0
snekac | 3.2.200713:53
Sorry myslel jsem DVD. :D
Odpovědět0  0
s vynimkou DVD Fujifilm | 3.2.200717:00
tie si vyzaduju 16x rychlost a pri pomalsej rychlosti mozu vykazovat chyby :)
Odpovědět0  0
DTSmaniac | 2.2.200710:37
v textu u cteni poskozenych DVD je poznamka,ze se jedna o prvni TSST vypalovacku. Podle me prvni ale byla 163A a po ni jeste 183A, tedy recenzovana bez LightScribe..
Odpovědět0  0
Sharker (17) | 2.2.20078:55
Mate tam chybku ak by ta napalka stala iba tych peknych 1198sk a nepotvrdili sa problemy s s NF4 chipsetmi isiel by som do nej ... Mam mobo DFI NF4SLI expert a podla toho co napisal KikoKK to moc ruzovo nevypada ..je tu niekto s nf4 a nema s nou problem ..dik
Ak sa ta nekompatibilita potvrdi bude to veru dost velke minus :(
Odpovědět0  0
DiXiE (253) | 2.2.20079:12
nekomptabilita je u nForce4 ­- ta mela vzdy problem se sata. Jestli mas sata disk a ten slape v pohode, tak si ji klido kup, mechanika za tyhle problemy nemuze ;­)

Ja mam druhej mesic LG GSA­-H31L a sem spokojenej. Pali cokoliv, cte cokoliv, nezkazila ani jednu placku, :D
Odpovědět0  0
Majco | 2.2.200711:14
kde si zohnal tu H31 ???
Odpovědět0  0
DiXiE (253) | 2.2.200715:32
HP ji prodava pod nejakym svym oznacenim, jinak nevim o jinem zpusobu jak ji sehnat :­(
Ale brzo by mela byt v obchodech uz samotna, snad ...
Odpovědět0  0
Mastodont (18) | 2.2.20077:13
To má být vážně ­"nevýhoda­"? Nemohu si pomoci, ale člověk snažící se za každou cenu ušetřit pár sekund tím, že bude vypalovat 18x, je u mne ****.
Odpovědět0  0
wizard (6) | 2.2.20077:22
jiste, uz te vidim jak mas vzdy cas u toho sedet 20 min, nekdy proste potrebujes rychle a rozhodne do testu jako je tento je to vic nez dulezita informace.
Odpovědět0  0
ASD | 2.2.20078:35
Casovy rozdiel medzi 16x a 18x je zanedbatelny, ale rozdiel v kvalite je casto zasadny, aj tu je pri DVD­-R navyssia chybovost az na konci kde je rychlost vyssia ako 16.
Odpovědět0  0
Riman | 2.2.200713:59
Mám verzi S183A ­(bez Lightscribe­) a kvalita vypalování na Verbatim DVD+R 16x je při rychlosti 18x dokonce lepší než při rychlosti 16x.
Odpovědět0  0
ASD | 2.2.200715:34
Pri rychlosti 16 a 18 prebieha napalovanie skoro identicky, rozdiel je len v zapise poslednych par stoviek MB. Mohlo by sa stat, ze z nejakeho dovodu bude mat pri rychlosti 16 vyssiu chybost ako pri 18, ale spravidla plati cim vyssia rychlost tym viac chyb.
Odpovědět0  0
stepanl (57) | 2.2.20079:09
prosimte ty u vypalovani DVD 16x sedis 20 minut? ale to to DVD vypalujes skoro 4x ne?...jedine co te omlouva je brzka ranni hodina ;)
Odpovědět0  0
KikoKK (2) | 2.2.20070:27
... zdravim ... len chcem upozornit, ze sa nam objavili problemy s kompatibilitou na zakladnych doskach s nForce4 chipsetom ... pre istotu sme to vyskusali na 3 mechanikach ... mechanika bez problemov cita aj zapisuje CD, avsak DVD len cita ... akykolvek pokus o zapis skonci tvrdym restartom ... zatial zistene dosky: DFI LP Ultra­-D, Biostar TForce4 SLI a ASUS A8N­-SLI
Odpovědět0  0
BRBlosh (2) | 2.2.20079:35
A nepomohlo by tu mechaniku umiestnit na druhy SATA radic...resp. tam, kde nie je HDD ???
Nieco som tusim o tomto cital a toto bolo riesenie...:­-)
Odpovědět0  0
KikoKK (2) | 2.2.200710:26
... jasne ... vsetky tie zname triky sme skusali ... nic nepomohlo a mechanika odmietala pracovat ... viacej zakladnych dosiek s nForce4 chipsetom sme zatial neskusili, ale na ziadnom itelackom a viackom sa tento problem nevyskytol ... zahadne ide dokonca aj na starej Abit NF7­-S s nForce2 bez problemov
Odpovědět0  0
dd@dd.dd | 2.2.200710:47
U Nforce 2 nejde o zadnou zahadu ­- tento chipset totiz nema zabudovany SATA radic, tak SATA na techto deskach je reseno pomoci externiho radice ­(trba Sil, nebo Promise­). A ty externi radice funguji bez problemu.

Holt Nvidia sice nacpe sve chipsety spoustou technologii, na papire to drti konkurenci jak blazen, ale pak polovuna z toho nefunguje, nici data apod ­- k cemu to potom je?
Odpovědět0  0
Jeffi | 2.2.200711:59
Mýlka ­- NForce2 existuje i ve verzi RAID, kde je nativně SATA podporována v chipsetu ­(např. deska Asrock K7NF2 RAID­). Je potřeba uvést na jaké verzi chipsetu NF2 funguje palírna bez problémů.
Odpovědět0  0
Peta_Doupik (12) | 2.2.200714:22
Já mám SATA Samsung SH­-W163A na DFI nForce4 Ultra a vklidu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.