reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate GoFlex a Backup Plus: Thunderbolt vs. USB 3.0

14.12.2012, Jan Vítek, recenze
Seagate GoFlex a Backup Plus: Thunderbolt vs. USB 3.0
Dnes si představíme dvě různá externí úložná zařízení, která má na svědomí společnost Seagate. Jde jednak o adaptér GoFlex s rozhraním Thunderbolt, který umí pracovat s dalšími produkty Seagate, třeba také s druhým testovaným Backup Plus Portable Drive.
Dnes jsme si vyzkoušeli dva nové produkty sloužící pro práci s daty. Jednak to byl externí pevný disk Seagate Backup Plus s kapacitou 500 GB a měnitelným modulem s rozhraním, díky čemuž můžeme namísto USB 3.0 použít také FireWire nebo novější Thunderbolt. A právě s tímto rozhraním přichází Seagate GoFlex Thunderbolt Adapter.





Na jeho "magnetický tácek" můžeme připojit mobilní pevný disk či v nejlepším případě SSD, protože právě při použití s těmito úložnými zařízeními má adaptér GoFlex smysl.





Seagate Backup Plus nám nabídne slušně rychlý pevný disk řady Seagate Momentus, jehož plotny se točí rychlostí 7200 RPM. Je tak o poznání rychlejší než všechny externí disky, jež jsme měli v letošním testu a dobře využívá možnosti rozhraní USB 3.0. Výkonu komba SSD Vertex 4 + GoFlex Thunderbolt Adapter však v žádném případě nedosahuje, protože zde se již pohybujeme až kolem 300 MB/s.

Jenomže tento adaptér není v dnešní době zrovna levný a navíc si k němu musíte dokoupit kabel, který také na rozdíl od USB 3.0 nestojí pár desetikorun. Celkově tak tato kombinace přijde na minimálně 3000 Kč (spíše výrazně více) a to nepočítáme samotné SSD a pořízení základní desky či počítače s rozhraním Thunderbolt. Pak už se nabízí jako daleko vhodnější rozhraní eSATA, jež nám v případě verze SATA 6 Gbps dokáže nabídnout ještě vyšší propustnost než Thunderbolt, a to za zlomek ceny. A dá se říci, že v PC světě je eSATA stále daleko rozšířenější než Thunderbolt.


Seagate Backup Plus 500 GB


 

Plusy


+ Rychlý pevný disk se 7200 RPM
+ Vyměnitelné rozhraní (USB 3.0, Thunderbolt, FW)
 
 

Minusy


- Cena
 
 
Cena v době testování: cca 1.650 Kč s DPH


Seagate GoFlex Thunderbolt Adapter


 

Plusy


+ Rychlé zapojení
+ Vysoká propustnost oproti USB 3.0
 
 

Minusy


- Cena
- Třeba dokoupit kabel
 
 
Cena v době testování: cca 2.900 Kč s DPH

 
Za zapůjčení Backup Plus 500 GB a GoFlex Thunderbolt Adapter děkujeme Seagate.

Za zapůjčení základní desky Z77MX-D3H TH děkujeme Gigabyte.



Za zapůjčení SSD OCZ Vertex 4 děkujeme Alfa.cz.

Jak hodnotíte úložná zařízení Seagate?
V anketě šlo hlasovat od 14.12.2012 do 25.11.2013. Počet hlasujících: 7
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama