reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sencor Element 10.1: IPS za hubičku

22.1.2013, Jan Vítek, recenze
Sencor Element 10.1: IPS za hubičku
Téma tabletů není na našem serveru zrovna časté, ovšem tento kousek si pozornost zaslouží. Jedná se o tablet Element 10.1 za rozumnou cenu, jenž je vybavený operačním systémem Android 4.1.1, 16 GB paměti a především 10,1" kapacitním displejem typu IPS...
Tablety si získávají čím dál větší oblibu a je celkem jasné proč. Jsou to jednoduchá zařízení, která nemusí stát moc peněz, a přesto mohou v několika ohledech překonat tradiční notebooky. Je to ale samozřejmě úplně jiná liga, takže se do srovnání s dalšími typy počítačů nebudeme pouštět.





Dnes testovaný model Sencor Element 10.1 s OS Android 4.1.1 mezi dostupnými tablety jednoznačně vyčnívá. Jedná se totiž o 10,1" model za cenu kolem 5000 Kč s daní a za tu zákazník získá velmi slušný produkt s dobrou výbavou, kterému se ovšem nevyhnuly problémy. Když to vezmeme od začátku, za své peníze dostanete 10,1" displej typu IPS s rozlišením 1280 x 800, jenž má nad displeji TN rozhodně navrch. Nicméně k naší úplné spokojenosti by měl mít rovnoměrné podsvícení a také lepší (sytější) podání barev, což bohužel neplatí.

Spokojeni můžeme být s výkonem 1,5GHz dvoujádra Amlogic AML8726-MX s GPU Mali-4003D, které předčí i některé podstatně dražší tablety a pochválit můžeme rovněž 16 GB paměti a fyzické zpracování. Tělo je pevné a podstatná část zadního krytu je hliníková, takže tablet rozhodně nepůsobí levným dojmem. Další výbava zahrnuje rozhraní Wi-Fi 802.11n, USB s podporou OTG, slot pro až 32GB microSD, výstup na sluchátka, mikrofon a port mini HDMI. Toto vše pracuje bezchybně, tedy až na Wi-Fi, u nějž se můžete setkat s nízkou datovou propustností při spojení s některými routery (Linksys E3200) a také by přišel vhod větší dosah.

Chybět pak někomu může rozhraní Bluetooth, modul GPS nebo také lepší kamera než slabá 2Mpix bez automatického ostření a mizernou citlivostí. Ovšem někde se prostě šetřit muselo. To ale neplatilo pro použitou 6600mAh baterii Li-Pol, která nám zajistí až kolem 7,5 hodin provozu se zapnutým Wi-Fi a zde se už dostáváme k tématu dobíjení. To trvá příliš dlouho, konkrétně přes 6 hodin i ve vypnutém stavu a když už jsme u toho, napájecí adaptér je sice malý a s výkonem 10 W (který při nabíjení není moc znát), ale má pouze metrový kabel a malinký konektor. Bude tedy stačit jedno prudší trhnutí a může to odnést samotný konektor, nebo jeho protějšek v tabletu. Nesetkal jsem se ale s tím, že by konektor nedržel na svém místě, na což si jiní stěžovali a kdyby ano, vždy existuje záchrana v konektoru mini USB, přes nějž můžete tablet dobíjet také.

Nakonec bych rád ještě upozornil na jeden problém, a sice přílišné vybíjení tabletu v pohotovostním režimu, s čímž se však nemusíte sehnat (postižen byl jen jeden ze dvou testovaných modelů). Za noc tak neztratí pár procent z kapacity, ale rovnou polovinu, což znamená, že byste jej museli nabíjet velmi často. Jednoduché řešení ale existuje, tedy alespoň v našem případě pomohl reset tabletu do továrního nastavení, což provedete jednoduše z menu Zálohování a obnovení dat (Backup & reset) a pak se samozřejmě přesvědčíte, zda to zabralo.

Nicméně pokud vás problémy s Wi-Fi a vybíjením tabletu minou, či je vyřešíte a nebudete za svých 5000 Kč jinak očekávat bezchybný výrobek, má vám Sencor Element 10.1 rozhodně co nabídnout.


Plusy


+ Dobré zpracování
+ 10,1" displej IPS
+ Slušný výkon zvláště v poměru k ceně
+ Dobrá výbava
+ Výdrž na baterie
 
 

Minusy


- Problematické Wi-Fi
- Nerovnoměrné podsvícení displeje a slabší barvy
- Provedení napájecího adaptéru, dlouhé dobíjení
- Některé aplikace z obchodu Play nefungují
 
 
Cena v době testování: cca 5.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení tabletu Sencor Element 10.1 děkujeme Fast ČR.

Jak hodnotíte tablet Sencor Element 10.1?
V anketě šlo hlasovat od 22.1.2013 do 15.1.2014. Počet hlasujících: 17
Výborný29 %
Průměrný59 %
Špatný12 %
reklama