reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest CPU chladičů střední třídy v testu

20.11.2006, Jan Vítek, recenze
Šest CPU chladičů střední třídy v testu
K chlazení procesorů existuje více přístupů. Dnes si ukážeme takový, jenž klade důraz na vyvážený poměr ceny a výkonu. V testu se utká 6 chladičů od 4 známých firem – Asus, Cooler Master, Scythe a Titan. Zdatným protivníkem jim bude Athlon 64 FX-55.
Posledním chladičem v testu je výrobek firmy, již jsem dnes již nejednou zmiňoval. Jde o Titan, který se probudil z několikaleté letargie a chystá se konkurovat novými výrobky. Jeho TTC-NK32TZ však celkem nic nového nepřináší, ale nepředbíhejme.


Klasický slogan Titanu - Running Faster is the System's Job. Keeping Them Cooler is Our Business.

TypTitan TTC-NK32TZ
KompatibilitaAMD 754/939/940
Intel LGA775
Rozměry90 x 90 x 130mm
Materiálměď, hliník, heatpipe
Ventilátor92 x 25mm
2200RPM
37,13 CFM
26,9 dBA

Do rukou se nám dostane zabalený ve stříbrné krabici, v níž ho dodatečně chrání kousky bílého pěnového materiálu. Základna je dodatečně opatřena modrou fólií.



TTC-NK32TZ kopíruje klasický tvar věže a využívá měděné základny a třech v půli rozdělených heatpipe. Ty se dle mého názoru zbytečně vysoko ve výšce 53mm od základny začínají napojovat na téměř čtvercová hliníková žebra.



Žeber výrobce napojil celkem 55 a ty dohromady tvoří obrovskou aktivní plochu. Jenomže jsou až příliš blízko u sebe – asi 0,9mm, což by k jejich optimálnímu využití vyžadovalo silný ventilátor a alespoň nějaké usměrnění vzduchu.



Avšak ventilátor má zde zcela volný rámeček, tudíž vzduch bude mít tendenci utíkat snazší cestou po bocích a také není vůbec jisté, že projde přes celou hloubku žeber, než jejich prostor opustí. Každopádně toto nám velice dobře ukáží samotné testy.



Ventilátor samotný má velmi netradiční mřížku a rámeček. Mřížka jej opticky rozděluje na devět čtverců a dovoluje poměrně volný průchod proudícímu vzduchu. Napájí jej klasický třížilový kabel o délce cca 40cm. Zajímavé také je, že v dnešním testu se sešly ventilátory se shodně kvalitním fyzickým zpracováním lopatek. Žádný je nemá zakulacené, ale ani jedny nejsou zbytečně ostré a nerovné, natož aby měly otřepy.


- klikněte pro zvětšení -

Styčnou plochu má tento Titan celkem kvalitně vybroušenu. Znatelné jsou pouze jemné rýhy a celkově tedy v ní nevidím problém.



Příslušenství dodal Titan také pouze to nejzákladnější – tubičku světle šedé tuhé teplovodivé pasty a tuhou sponu k instalaci na socket. Rámeček tedy využijete vlastní ze základní desky.


Instalace

Instalační procedura ani nemohla překvapit. Nejdříve bylo nutné tuhou pastu dobře rozetřít po procesoru, k čemuž asi nejlépe poslouží kreditní karta, nebo podobná a poté již jen chladič položíte na procesor, provléknete sponu a zajistíte ji.


- klikněte pro zvětšení -

Zde může být rovněž problémem orientace socketu. Avšak citelnějším problémem byla z mého pohledu zoufale malá tuhost spony, která připomínala instalaci chladiče Zalman CNPS 9500. Naštěstí po zapečení pasty se chladič usadil, avšak posunout se může i tak kdykoliv, pokud se na něj trochu zatlačí. Se zapnutím ventilátoru se však naplnily moje obavy o směřování vzduchu.Ten šel citelně zcela mimo chladič a jeho hlavní proud se k zadním heatpipe téměř neměl šanci vůbec dostat.
reklama