reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

Testy ATTO Disk Benchmark v 2.46


Poslední výsledky obstará ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO ale dokáže disky také otestovat na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

My si ukážeme jednak dílčí grafy využívající výsledky u testů 4 kB (typické pro údaje o IOPS) a pak výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A aby toho nebylo málo, rovněž přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každý disk zvlášť.





Především při zápisu 4kB bloků dat se ukázala síla SSD OCZ Vertex 2, jenž tak částečně vysvětlil, jaktože většinou získával tak dobré výsledky. Řada modelů včetně OCZ také v těchto dvou testech ukázala to, že zapisují rychleji než čtou, což rozhodně nebývá pravidlem. Za slušnými výsledky Patriot Torqx v PCMark Vantage pak zase můžeme vidět slušnou rychlost čtení.





A pak tu je čtení a zápis 8 MB dat, kde opět kraloval OCZ Vertex 2 a téměř nachlup splnil to, co slibují jeho specifikace, a sice 285MB/s čtení a 275MB/s zápis. Ostatní modely se především při rychlosti zápisu držely zkrátka a až na výjimku v podobě A-Data S592 pod hranicí 200000 kB/s.


Dílčí výsledky


Jako poslední si tedy ukážeme slíbené dílčí výstupy z tohoto testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku ATTO, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné...


A-Data S592 (128 GB)


Corsair Nova Series (128 GB)


Kingston SSDNow V+ (128 GB)


OCZ Vertex 2 (100 GB)


Patriot Torqx M28 (128 GB)


Western Digital SiliconEdge Blue (256 GB)

Tak a to by byly všechny provedené výsledky za námi, takže si je pojďme vyhodnotit v závěru.
reklama