reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

Otázka ceny


SSD jsou i dnes stále ještě v porovnání s pevnými disky i s ohledem na různé dostupné řady velmi drahá zařízení, a tak u nich hraje podstatnou roli také cena (pochází ze serveru Heureka.cz). Tu si nyní připomeneme společně s kapacitou u všech testovaných SSD v tabulce:

Model
Kapacita
Orientační cena vč. DPH
A-Data S592
128 GB
9 000 Kč
Corsair Nova Series V128
128 GB
9 000 Kč
Kingston SSDNow V+
128 GB
7 900 Kč
OCZ Vertex 2
100 GB
10 600 Kč
Patriot Torqx M28
128 GB
8 700 Kč
WD SiliconEdge Blue
256 GB
21 000 Kč

Od průměru 128 GB se tedy lišila dvě SSD - OCZ Vertex 2 s kapacitou 100 GB a WD SilicionEdge Blue, jejž jsme sehnali pouze v 256GB podobě. Nasnadě je tedy srovnání disků z ohledu ceny, kterou zaplatíme za 1 GB prostoru.



Z toho vychází pochopitelně jako nejhorší OCZ Vertex 2, protože byl jednak nejdražší a také měl nejmenší kapacitu, tedy nejhorší vstupní pozici. Jeho cena za 1 GB se tím vyšplhala na 106 Kč, zatímco nejlépe na tom byl Kingston SSDNow V+. Tak a teď se podívejme na porovnání cen a výkonů v celkem čtyřech následujících grafech.



V prvním grafu se nejlépe umístil právě Kingston, a to díky jeho nízké ceně i slušnému výkonu v h2benchw, kde obsadil celkově druhé místo za OCZ Vertex 2. Ten i přes zdaleka nejvyšší skóre nemůže Kingstonu v tomto srovnání kvůli své ceně konkurovat.



PCMark Vantage byl v tomto testu velmi problematický, a tak jsem se rozhodl z něj použít jen první čtyři výsledky a zbytek ignorovat. Vantage tak vynesl na povrch svého oblíbence - Patriot Torqx M28, ale o zanedbatelný kousek za ním je opět nezmar OCZ Vertex 2 a Kingston obsadil pěkné třetí místo.





Poslední dva grafy jsou o ceně ve srovnání se sekvenčním čtením či zápisem a i ty ovládl v prvním případě Kingston a v druhém pak OCZ Vertex 2, i když ten v prvním grafu skončil neslavně. V druhém jej totiž vynesla na povrch velmi vysoká rychlost čtení, která přebila i nepříznivou cenu.

V těchto posledních čtyřech grafech není zohledněna cena za 1 GB. Zabývají se pouze a jen porovnáním ceny a výkonu, takže kdybychom chtěli zohlednit ještě kapacitu, vyšel by OCZ Vertex 2 v horším světle.
reklama