reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest SSD ve srovnávacím testu

8.6.2010, Jan Vítek, recenze
Šest SSD ve srovnávacím testu
Nabídka výrobců SSD se stále rozšiřuje, a tak bude jistě stát za to si ji trošku zmapovat dnešním testem šesti SSD od stejného počtu nových výrobců. Představí se modely firem A-Data, Corsair, Kingston, OCZ, Patriot a Western Digital.

OCZ Vertex 2 100 GB


S jednou podstatnou nevýhodou do našeho testu kráčí SSD Vertex 2 od společnosti OCZ Technology. Má totiž kapacitu pouze 100 GB a ne 128 GB jako ostatní. Kapacity této řady se tedy neodvíjí od mocniny čísla dvě, ale činí 50, 100 a 200 GB.



Zabalený je v papírové krabici, kde je chráněn tuhým pěnovým materiálem i se svým příslušenstvím. To je tvořeno malým a v podstatě zbytečným manuálem a také kovovým rámečkem pro montáž disku do 3,5" pozice pomocí dodaných šroubků. Tento rámeček je evidentně mezi dnešními SSD velmi rozšířen, protože jej využívají hned tři ze šesti námi testovaných modelů. Liší se akorát logy "výrobců". A nyní opět specifikace:

Model
OCZ Vertex 2 100 GB
Buňky NAND Flash
MLC
Max. čtení (MB/s)
285
Max. zápis (MB/s)
275
IOPS
50 000 (zápis)
MTBF
2 miliony hodin
Firmware (kontroler)
1.00 (SandForce SF-1200)
Podpora TRIM
ano
Rozměry
100 x 70 x 9 mm
Hmotnost
77 gramů
Záruční lhůta
3 roky

Udávané specifikace vypadají skutečně velmi dobře. OCZ Vertex 2 má mezi srovnávanými modely bezpečně nejvyšší maximální hodnoty čtení a především zápisu, který je o 75 MB/s vyšší než u nejbližšího soupeře, modelu Patriot Torqx M28. Dále výrobce udává vysokou hodnotu IOPS pro zápis, a sice 50000 a slibuje dlouhou výdrž kolem 2 milionů hodin.



Disk má klasické provedení využívající kovový obal a černo-stříbrnou samolepku na povrchu, takže zde nemáme žádné výhrady a uvnitř je kromě pamětí NAND Flash s buňkami MLC kontroler SF-1200 společnosti SandForce. Ten by měl být téměř stejně výkonný jako SandForce SF-1500 využívaný u modelů Vertex Limited Edition, ale jeho cena je přitom podstatně nižší.



Pokud budeme věřit specifikacím, měli bychom tu mít adepta na vítěze testu, i když raději nebudeme předbíhat. Mezi námi a testy totiž stojí ještě dvě SSD, která se pokusí OCZ Vertex 2 pokořit.
reklama