reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Revenge: čas na pomstu

10.7.2007, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Revenge: čas na pomstu
Průvodním heslem nové cenově výhodné skříně od Sharkoonu je "Čas na pomstu". Jde o skříň typu middletower, jež bude zajímat především uživatele, kteří hledají levnější řešení. Dočkají se ale také odpovídající kvality? Za sumu kolem 1000 Kč to není vůbec jisté.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se tedy jednoduše vysouvají směrem dozadu a po jejich odstranění nám zůstane stříbrně zbarvená holá skříň. Na bočnice samotné bych si trošku postěžoval, protože se kroutí a jejich nasazování je pak trošku otravné, protože vyskakují z drážek.


- klikněte pro zvětšení -

Vevnitř si můžeme všimnout velmi jednoduchého uspořádání prvků. Především šachty nepodlehly módním trendům a zůstaly klasicky orientovány. I když to znamená o něco horší přístup k pevným diskům, pak dozajista lepší bude průtok vzduchu kolem nich. Při pohledu na zpracování šachet také můžeme jasně vidět, že byly navrženy tak, aby se zařízení v nich mohla ukotvit pomocí plastových zámků. Ale nejspíše v rámci co největšího osekání skříně a snížení ceny zde budeme muset využít šroubky. Ne že by to ovšem bylo ke škodě věci.



Vepředu nahoře vidíme ve velké šachtě čtyři pozice pro 5,25“ zařízení, z nichž tři jsou vepředu vybaveny zmíněnými „stealth“ záslepkami, aby i po instalaci mechanik zůstala tvář skříně stejná. Zbylé dvě pak můžeme využít pro stále oblíbenější tišící a chladicí boxy pro pevné disky. Primárně pro ně však je zde připraveno šest pozic a ty jsou pak dole doplněny o dvě pozice pro externí 3,5“ zařízení. Můžeme tedy říci, že pro disky či mechaniky nám tato skříň poskytuje maximum prostoru. Líbilo se mi také, že k dalšímu zpevnění konstrukce zde výrobce použil vepředu i vzadu rohové výztuže.



Při pohledu dozadu můžeme vidět pozici zdroje. Ta byla místo do středu odsunuta ke kraji, snad aby zdroj mohl využít podporu vodorovné příčky, k níž se poutá i tray pro základní desku. Záslepka I/O slotů základní desky je zde celkem netradičně připevněna pomocí dvou šroubků a také záslepky slotů z lesklého a pružného kovu se nemontují zevnitř skříně, ale nacvakávají se zezadu. Jinak zde už nic zajímavého nenajdeme, takže se na Revenge podíváme ještě z druhé strany.


- klikněte pro zvětšení -

Tam si můžeme prohlédnout kroucené kabely vedoucí od předních LED a tlačítek. Ty byly již od výroby kvůli odrušení namotány na feritové jádro a šikovně uklizeny za HDD šachtu, kde ničemu nevadí. Zajímavější je zde ale provedení traye. Zde můžeme vidět, jak je přes jeden šroubek vpravo fixován na zadní stěnu, ale drží také dole i nahoře za kovové packy. Stačí tedy odšroubovat onen šroubek a tray vysunout. Zda-li se ale jedná o výhodu, to již ponechám na posouzení každého z vás. Osobně jsem se alespoň mohl přesvědčit, že tray samotný není příliš stabilní - podobně jako bočnice se kroutí a nedokáže držet rovný tvar.


Příslušenství


Jako příslušenství můžeme označit i kabely vedoucí z předních I/O portů. Opatřeny jsou šedou bužírkou a zatímco USB konektory byly kvůli zajištění kompatibility rozděleny do dvou konektorů a ještě samostatného pro zem, audio konektor je v celku.



A pak následuje nepříjemné zjištění poté, co se podíváme do sáčku s příslušenstvím, kdy seznáme, že nožky pro skříň byly dodány pouze tři a distančních sloupků z nějakého důvodu pouze sedm, když pro korektní instalaci full-ATX desky jich potřebujeme aspoň devět. Snižování nákladu tedy postihlo i tyto, cenově téměř zanedbatelné, ale jinak těžko sehnatelné součásti skříně. Distanční sloupky se možná téměř každému válí doma, ale tyto jsou jednak nižší než obvykle a potom je zcela základním předpokladem, že nezbytné příslušenství součástí balení skříně být musí.

reklama