reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Revenge: čas na pomstu

10.7.2007, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Revenge: čas na pomstu
Průvodním heslem nové cenově výhodné skříně od Sharkoonu je "Čas na pomstu". Jde o skříň typu middletower, jež bude zajímat především uživatele, kteří hledají levnější řešení. Dočkají se ale také odpovídající kvality? Za sumu kolem 1000 Kč to není vůbec jisté.

Instalace


Při soukání jednotlivých komponent dovnitř Revenge jsem nezjistil sebemenší problém. Samozřejmě jsem zkusil, jaké je instalovat základní desku na samostatný tray ve stylu starých miditowerů Eurocase. Nejde o žádné terno, ale na druhou stranu je i příjemné pohodlně našroubovat distanční sloupky bez kroucení rukou do prapodivných poloh. Následně i umístění traye s přišroubovanou základní deskou zpět do skříně není nic obtížného. Stačí tray nasunout na místo tak, aby se packami zachytil do příčky a přišroubovat jej. Uchycení je to pevné, ale je třeba dávat pozor, abyste si onen jediný závit nestrhli.

Testovací sestava:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Pevné disky by se sice mohly dát umístit i hlouběji do šachty, pokud by k tomu však byly připraveny drážky a ne pouze montážní otvory. Jinak je samozřejmě nutné, aby se za šachtou nechalo také nějaké místo pro případný přední ventilátor. Ten jsem dopředu samozřejmě nainstaloval – jednalo se o kvalitní ventilátor ADDA AD1212LB-A73GL s maximálními otáčkami 1500 RPM. Na zadní pozici pak byl umístěn známý Papst 4412 F/2GL na 1600 RPM. Co se týče oněch typických tlustých řezných šroubků, pak těch se v balení skříně také nedočkáme, ale ty stejně bývají v drtivé většině případů součástí balení ventilátorů.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se podíváme ještě na to, jak jsou umístěny postranní pozice pro 120mm ventilátory. Co se týče spodního, pak ten je v naprosto ideální poloze naproti grafické kartě a i chladič čipové sady jistě nepřijde zkrátka. Avšak u moderních a dlouhých grafických karet, kde vzduch nasává do chladiče radiálním ventilátorem a posílá mimo skříň, by toto řešení příliš valný účinek nemělo . Horní ventilátor bude také umístěn dobře, protože naše DFI je kvůli umístění paměťových slotů rozložením nepříliš typická základní deska. Ale i tak ventilátor pokrývá téměř celý chladič. Nejde také o to, jestli budou umístěné ventilátory přímo foukat na určené komponenty. I samotné pozice bez ventilátorů budou dobře sloužit k tomu, aby chladiče procesoru a grafické karty dostávaly studený vzduch, ale to se musí zajistit, aby ventilátory ze skříně vzduch více vysávaly než nasávaly.




Teplotní testy


Testování probíhalo při okolní teplotě 22°C a pomocí aplikací Prime95, 3DMark03 (Mother Nature) a h2benchw (seek). Nejdříve jsem se rozhodl vyzkoušet provoz se dvěma ventilátory - přední a zadní na zpomalených a relativně tichých 1200 RPM a následně jsem vyzkoušel, jak se projeví vypnutí předního a poté i výhody zapojení dvou dalších 120mm v bočnici. Ty již ale pracovaly s otáčkami pod 1000 RPM, protože ventilátory přímo přimontované na bočnici skříně se kvůli šířeným vibracím projeví hlasitěji.

2x 120mm @ 1200RPM
CPU
31°C
47°C
Chipset
34°C
48°C
GPU
57°C
81°C
HDD
N/A
30°C

Přední i zadní zapnuté ventilátory přinesly slušné teploty, jak se ostatně dalo čekat. Zaznamenal jsem však zvýšený hluk, jak se vzduch rozbíjel o zadní mřížku. Pokud tedy vládnete kutilskými nástroji, třeba obyčejnou přímočarou pilkou, pak u této skříně máte zcela jistě co upravovat. Ještě že u přední pozice vám místo pilky budou stačit obyčejné nůžky na plech. Uvidíme, jak s teplotami zamává přední vypnutý ventilátor.

Přední 120mm @ 1200RPM
CPU
31°C
47,5°C
Chipset
34°C
49,5°C
GPU
57°C
83°C
HDD
N/A
36°C

Zvýšené teploty se příliš neprojevily a pokud ano, tak pouze u pevného disku. Je to pochopitelné - rozsáhlé boční průduchy skýtají pro vzduch tu nejsnazší cestu, jak vniknout dovnitř, takže čerstvý vzduch podníká zkrácenou cestu přes bočnici a pak ihned k zadním ventilátorům. Tím se chlazení pevných disků podstatně zhorší. A jak se tedy projeví další dva ventilátory v bočnici, když původní dva (přední a zadní) necháme zapnuty?

2x 120mm @ 1200RPM + 2x boční 120mm
CPU
30°C
46°C
Chipset
33°C
47°C
GPU
55°C
79°C
HDD
N/A
31°C

Pozitivní dopad měl boční ventilátor na grafickou kartu a zlepšilo se i chlazení čipové sady a procesoru, i když málo. To se ostatně potvrdilo hned několikrát, že na naši sestavu nemá aktivní chlazení z boku přílišný vliv. Ale pokud využíváte pro vaší grafickou kartu pasivní chladič a ten se vám občas přehřívá, bude přínos bočního ventilátoru nepochybně daleko větší.
reklama