reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna

21.3.2011, Jan Vítek, recenze
Sharkoon Scorpio 1000: modrá moderna
Společnost Sharkoon nám v letošním únoru představila nové modely skříní Scorpio 1000 a 2000, které prezentuje jako moderní a funkční schránky i pro výkonné sestavy. My si dnes vyzkoušíme model 1000, jenž má v přední masce zasazen modře podsvícený ventilátor.

Instalace komponent


O instalaci komponent do Sharkoon Scorpio 1000 si povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Co se týče místa uvnitř skříně, pak s tím můžeme být spokojeni. Vejdou se do ní až 340 mm dlouhé karty a přes 160 mm vysoké procesorové chladiče, pokud se tedy nerozhodneme nainstalovat boční ventilátor či ventilátory. V našem případě jsme měli díky vyvýšenému stropu skříně dostatek prostoru pro nainstalování horních ventilátorů i s rezervou. Dispozičně je tedy skříň řešena velmi dobře a my se nemusíme bát instalace rozměrných komponent.


- klikněte pro zvětšení -

Při umísťování kabelů mezi tray a pravou bočnici je třeba dbát na to, že pro ně nebyl vyhrazený zrovna velkorysý prostor a nebýt bočnice vypoulena, tak se do něj nevejde téměř nic a určitě ne hlavní ATX svazek. A jak ukazuje zadní rámeček našeho chladiče Noctua, otvor v trayi zrovna nemusí svou pozicí odpovídat umístění socketu na základní desce.


- klikněte pro zvětšení -

Při instalaci pevných disků si můžeme vybrat, zda je umístíme do spodní pozice v šuplíku, nebo je jen zasuneme do šachty o patro výše. Tam budou mít výhodu v lepším chlazení díky přednímu ventilátoru


Chlazení skříně


Na chladicím systému zde není nic zvláštního. Od výrobce dostaneme přední ventilátor s podsvícením pomocí modrých LED a zadní ventilátor, přičemž oba jsou 120mm a otáčí se rychlostí cca 1200 RPM. Pak můžeme umístit další dva ventilátory s hranou 120 či 140mm nahoru, aby pomáhaly v odvětrávání skříně a pak jeden 200mm nebo dva 120mm do boku, kde zase zajistí nabírání čerstvého vzduchu.

Škoda že Sharkoon moc nemyslel na prachové filtry. Svůj má pouze napájecí zdroj a pak už tu není ani jeden.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 20 - 21 °C, tedy při normální pokojové teplotě. V této části si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru, pak vyzkoušíme do boku namontovat jeden 120mm kousek Noctua NF-P12 a ten nakonec přesuneme nahoru nad procesor.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten je chlazen předním ventilátorem, ovšem ten má nanejvýš složitou pozici, protože musí překonat odpor dvířek s prachovým filtrem před sebou, ale především má za sebou celou diskovou šachtu s jen několika málo otvory. To způsobilo, že disk byl s jeho pomocí zchlazen o cca 5 °C. K chlazení dalších komponent už přední ventilátor nijak nepřispěl, protože vzduch šel dovnitř cestou nejnižšího odporu, což je především proděravěná levá bočnice, ale vedle ní tu je i řada dalších průduchů.

Zadní ventilátor
CPU
33 °C
48 °C
Chipset
38 °C
42 °C
GPU
59 °C
83 °C

Se zadním ventilátrem dosáhneme na běžné provozní teploty naší testovací sestavy, což se dalo od této skříně očekávat, neboť velmi podobné výsledky se ukázaly i u skříně Enermax Hoplite, jež se od řady Scorpio podstatně neliší.

Zadní + boční ventilátor
CPU
33 °C
48,5 °C
Chipset
37 °C
41 °C
GPU
57 °C
79 °C

Boční ventilátor nám dle očekávání přinese snížení teplot především grafické karty a čipové sady, ovšem opět je tu druhá strana mince, a sice vyšší hlučnost rezonujícího ventilátoru. Je třeba se tedy rozhodnout, zda jsou pro nás důležitější o pár stupňů nižší teploty, nebo komfort.

Zadní + vrchní ventilátor
CPU
33 °C
48 °C
Chipset
37 °C
41 °C
GPU
58 °C
81 °C

Ventilátor Noctua byl posléze přesunutý nad procesor, kde se k němu v tomto případě přidal ještě jeden. Oba dohromady nepřinesly téměř nic, co by stálo za řeč, tedy vzhledem k nárůstu celkové hlučnosti počítače. Jiná situace by ale asi nastala tehdy, když by skříň byla až po zuby ozbrojena výkonným hardwarem.


reklama