Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?

18.11.2005, Pavel Kovač, recenze
Shuttle XPC SN26P - SLI a barebone?
Každý ví, k čemu slouží barebone systém. Obvykle je třeba se smířit s nižším výkonem kvůli použití low-profile karet. Dnes představovaný barebone od firmy Shuttle je ale výjimkou. Dokáže totiž pojmout dvě plnohodnotné grafické karty zapojené do SLI režimu.
Pohled zvenčí

Po otevření krabice na vás vykoukne barebone klasického vzhledu a rozměrů. Jeho design je decentní a líbí se určitě spoustě uživatelů. Lesklý povrch je dnes velmi populární, o jeho výhodách a nevýhodách jistě všichni víme. Jen v krátkosti uvedu: na lesklém povrchu jsou značně vidět jakékoli otisky prstů a smítka prachu. Naproti tomu je povrch zajímavý a nápaditý.



Základní pohled na barebone systém (Pro zvětšení klikněte)

Hned první fotografii jsem zvolil tak, aby byla v odlesku struktura dřeva a ne bílá barva. Daleko lépe, tak vynikne onen lesklý povrch. Naopak plech zakrývající vnitřní část počítače je matný a celý pogumovaný. Tím je dosaženo pěkné kombinace extrémně matného povrchu s lesklým. Zanechme však polemiky o vzhledu a podívejme se na praktickou část věci. Jistě si hned všimnete čtečky karet umístěné v horní části skříně. Ta dokáže pojmout 8 druhů paměťových karet. Nemusíte se tedy obávat situace, kdy kamarád přijde s foťákem a najednou zjistíte, že nemáte ten správný kabel.



Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)




Čtečka paměťových karet

Optická mechanika je, jak se patří, schována za výklopnou záslepkou, a tak nenarušuje design barebone systému. Tlačítko pro zapnutí počítače je na okraji osvětleno vysoce svítivou modrou diodou, která ovšem dokáže měnit intenzitu pomocí BIOSu. Při maximálním svitu je intenzita dost nepříjemná, a tak je potřeba ji lehce ztlumit. Osobně mám raději jen lehce svítivé, a tak jsem byl zvědav, na jakou hodnotu lze diodu ztlumit. Při nastavení nejnižší hodnoty 25% jsem byl velmi mile překvapen. Intenzita byla již natolik nízká, že nerušila ani ve tmavé místnosti a v klidu se dalo u počítače odpočívat. Tlačítko reset je natolik malé, že jeho náhodné stisknutí je naprosto nemožné. Musíte buď použít nějaká tenký předmět či nehet malíčku.


Pohled na konektory (Pro zvětšení klikněte)

Pohled na zadní část skříně odhaluje trojici ventilátorů, z nichž jsou dva určeny pro vyfukování ohřátého vzduchu z vnitřku skříně a jeden pro chlazení zdroje. Po prozkoumání ventilátorů jistě vaše oko spočine na dvojici záslepek pro přídavné karty. Jak jsem již v úvodu naznačil, tak základní deska umožňuje SLI režim. Samozřejmě je nutné mít obě karty vybavené pouze jednoslotovým chlazením.

Základní deska je obdařena velkou řadou vstupních/výstupních konektorů. V první řadě jsou zde vstupy a výstupy integrovaného audia 7.1 včetně koaxiálního a optického výstupu (optický je i vstup). Déle jsou zde čtyři USB 2.0 porty, jedna gigabitová síťová karta, FireWire 1394a (400Mbit) a stařičký COM port. Pokud si však fotografii pozorně prohlídnete, tak zjistíte, že je zde také dost atypické tlačítko "Clear CMOS". To považuji, za naprosto perfektní řešení. V případě neúspěšného přetaktování nemusíte odšroubovávat plech kryjící "vnitřnosti", abyste se dostali k baterce resp. jumperovi pro smazání CMOS BIOSu.

Balení

A co obsahuje balení?
  • Skříň s namontovanou základní deskou a zdrojem
  • Chladič procesoru
  • IDE kabel (pouze pro jedno zařízení)
  • SLI můstek
  • Šroubky
  • Stříbrné nožičky
  • 3x CD s ovladači a se softwarem
  • 3,5" disketa se SATA ovladači pro Windows





Příslušenství

V příští kapitole se podíváme na daleko důležitější část a tou je vnitřní uspořádání a chlazení celého systému.