Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silentium T3 ECO 80: efektivní inovace

26.11.2007, Jan Vítek, recenze
Silentium T3 ECO 80: efektivní inovace
Arctic Cooling nedávno vypustil novou generaci skříní, které také značí od T1 po T5, nyní však již s označením ECO 80, což se váže k použitým napájecím zdrojům. Kromě nich však nové skříně přišly i s dalšími vylepšeními, na něž se vyplatí podívat blíže.
Nová řada Silentií s označením ECO 80 se tedy od předchozí řady příliš nezměnila. Největším lákadlem je rozhodně 500W (550 W ve špičce) zdroj s účinností nad 80 % a chlazením pomocí 120mm ventilátoru. Dále tu jsou dvě odhlučněná místa pro pevné disky místo jednoho HDD boxu u předchozí verze, jenž měl problémy s praskáním montážních gumiček, ale jinak se zde kromě mírně zvětšených průduchů v zadní části a přidání dvou typů tunelů pro různé typy chladičů nezměnilo v podstatě nic. Na druhou stranu, samotná firma Arctic Cooling také tyto skříně neprezentuje jako zcela nové produkty, pouze jim dává k názvu dodatek ECO 80.



Celkově je Silentium T3 ECO 80 mezi ostatními modely netradiční skříň se zajímavě provedeným chlazením s využitím dvou okruhů pro procesor a grafickou kartu. Uvítal bych však, kdyby nové modely byly inovovány přeci poněkud více, především co se týče rozměrů, čímž by se zvětšil prostor uvnitř skříně. S použitím Full ATX základní desky je již situace vyhrocená a zbytek komponent se dovnitř neinstaluje snadno, což platí i pro dlouhé grafické karty, uskladnění kabelů a všeho, co s tím souvisí.



Na druhou stranu, místa uvnitř nazbyt sice není, ale to je částečně vyváženo vhodně umístěným zdrojem, jehož tak akorát dlouhé kabely nemusí cestovat ke svým cílům daleko. Zdroj se také o poznání méně hřeje než u předchozí verze a vhodně reguluje otáčky ventilátorů, takže skříň dokáže být v režimu bez zátěže i velmi tichá.


Tichý a výkonný zdroj
Málo prostoru uvnitř
Tlumení hluku a vibrací pro 2 HDD
Pouze dvě 5,25" pozice
Slušné zpracování a pevnost
Zdroj nelze vyměnit
Cena v době testování: 3050 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Cooling Silentium T3, 550W poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Arctic Cooling Silentium T3 ECO 80 děkujeme firmě Bostar




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

New Arctic Cooling Silentiums with ECO 80 label haven't changed much. The biggest innovation is new 500W PSU (550 W peak output) with efficiency above 80 % and 120mm fan for its cooling. Next, there are two positions for hard drives that dampen their vibrations and lower their noise, which is also an improvement over against the single HDD box that had problems with weak rubber loops which fixed it in space; according to users' experience they tend to break. If you seek other changes, than regardless slightly adjusted rear ventilation holes, there is almost nothing to be found. On the other hand, Arctic Cooling doesn't present these cases as completely new products, they just used the ECO 80 name.

All in all, Silentium T3 ECO 80 is in comparison with other cases an unconventional model with an extraordinary cooling technique that uses two circuits - one for processor and one for graphics card (and PSU). However, I would like it to be at least a bit larger, because when I used a Full ATX motherboard, it was a bit too much for the inner space and the rest of the components were not easy to install as well. That applies to long graphics cards, cable management and all other things related. But even if there is not so much space inside, it is partially balanced thanks to the PSU's position that allows its cables to reach their not distant destinations very easily. Also, the PSU is considerably less hot than in the previous Silentium versions and it manages to regulate all the fans' RPMs so that the case is in idle very silent.



Vývoj ceny testovaného produktu: