reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone a dva HDD boxy s USB 3.0

7.12.2011, Jan Vítek, recenze
SilverStone a dva HDD boxy s USB 3.0
Společnost SilverStone vyrábí především počítačové skříně, ale vedle nich i další produkty, jako například externí boxy pro pevné disky či SSD. My si teď vyzkoušíme dva modely, které se hodí pro 2,5" i 3,5" zařízení a nabídnou rozhraní USB 3.0.
Kapitoly článku:

Testy


Výkonnostní testy u rozhraní USB 3.0 jsou ošemetné, protože zde již víceméně záleží na tom, jak výkonný pevný disk či SSD použijeme. Asi se shodneme na tom, že dávat moderní SSD do externího boxu, který je určen především pro přenášení nebo prosté ukládání dat, neodpovídá typickému využití. My jsme měli k dispozici pevný disk WD Caviar Blue (WD50000BEVT) s 500 GB a 5400 otáčkami za minutu, jenž byl využit i v recenzi Chieftec EEB-25LBS-U3 (kde mimochodem narazíte i na testy s OCZ Vertex 3). Vedle toho tu byl i 3,5" model pro druhý box - Samsung SpinPoint F3 (HD103SJ) s kapacitou 1 TB a 7200 otáčkami.

Pro testy byla využita sestava založená na základní desce Intel, která je vybavena klasickým USB 3.0 kontrolerem od Renesas Electronics (čili NEC):


Dohromady nebylo moc co testovat, neboť v podstatě nešlo ani tak o boxy samotné, jako spíše o pevné disky a ty předmětem dnešní recenze nejsou. Ale přesto se podívejme, co od nich asi tak můžeme očekávat. Předem našich testů ale uvedu, že ve 20 °C okolním prostředí měl menší WD Caviar Blue na povrchu dle infračerveného teploměru kolem 41 °C, a to asi po hodinovém běhu. To odpovídá boxu Chieftec z předchozí recenze, který také nebyl na dobré chlazení vůbec zaměřen, ovšem u těchto přenosných modelů to tak nevadí.




- klikněte pro zvětšení -


Spíše bychom se měli zaměřit na SilverStone Treasure Series TS07B, neboť od něj se očekává, že bude pracovat dlouhodobě. Teplota okolního vzduchu byla také 20 °C a po hodinovém kopírování dat byla teplota povrchu boxu 30,5 °C a samotný pevný disk Samsung SpinPoint F3 měl do 40 °C. Je tedy jasné, že přenos tepla z disku do těla boxu není zrovna dobrý a zde by se vyplatila nějaká teplovodivá podložka, která by vyplnila úzký prostor, což by zase znesnadnilo manipulaci s diskem.

Nyní se už jen podívejme na dva grafy z výstupu benchmarku ATTO, které nám dají představu o tom, jaký má rozhraní USB 3.0 oproti starší verzi 2.0 smysl.




WD Caviar Blue + SilverStone Raven SST-RVS02


Z prvních výsledků je zajímavé, že Raven poskytuje se stejným diskem a stejným počítačem o cca 20 MB/s lepší výsledky než zmíněný produkt firmy Chieftec. Těžko povědět, čím je to zapříčiněno, neboť Chieftec EEB-25LBS-U3 již nemáme k dispozici, a tak nebylo možné výsledky ještě jednou ověřit. Je ale jisté, že s ním mohla být propustnost i daleko vyšší, pokud by se využilo rychlejší SSD.




Samsung SpinPoint F3 + SilverStone Treasure Series TS07


Zde již jsme se dočkali velmi vysokých hodnot, které víceméně odpovídají výkonu samotného pevného disku Samsung. Není tedy co řešit.


Závěr


Dnes jsme si vyzkoušeli dva externí boxy pro pevné disky a SSD s rozhraním Serial ATA, a to SilverStone Raven SST-RVS02 pro 2,5" modely a SilverStone Treasure Series TS07 pro 3,5". Raven dorazil v podobě lehké plastového krabičky a Treasure zase jako pevná hliníková schránka, ovšem, jak se ukázalo, chladicí účinky obou dvou boxů za moc nestojí.





V obou případech jde o velmi jednoduché produkty, do nichž snadno a rychle umístíme disk či SSD, připojíme k USB a můžeme pracovat. Nejsou zde žádné funkce navíc, jako vypnutí po určité době nečinnosti a podobně. Výkon je pak omezován především tím, co využijeme jako záznamové médium, takže z tohoto pohledu nelze ani jeden testovaný produkt hodnotit.





Jednoduchému zpracování by měla odpovídat také cena obou produktů. V případě Raven SST-RVS02 se ale jedná o částku přes 600 Kč, přičemž za dvoutřetinovou částku lze pořídit i hliníkovou obdobu se stejným rozhraním. V případě Treasure Series TS07 s cenou cca 900 Kč je to podobné, přičemž existuje více levnějších alternativ. Pokud se přesto rozhodnete některý z nich pořídit, dejte si tu práci (třeba s pomocí Heuréky) vyhledat slušnou cenu, protože částky se zrovna u těchto dvou produktů u různých eshopů hodně liší.






Cena SilverStone TS07 v českých obchodech


Graf ceny produktu Externí box SilverStone TS07 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení obou externích boxů děkujeme SilverStone

reklama