reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone Precision PS05: moderní a levná

6.12.2010, Jan Vítek, recenze
SilverStone Precision PS05: moderní a levná
SilverStone není na poli výroby počítačových skříní žádným nováčkem, ovšem dlouhou dobu byl považován spíše za výrobce drahých hliníkových skříní, podobně jako Lian Li. Precision PS05 však stojí jen něco přes 1000 Kč, ale přitom nevypadá na pohled špatně.
Vnitřní uspořádání skříně SilverStone Precision PS05 nevypadá nijak špatně, ovšem závěry budeme dělat až poté, co si vyzkoušíme instalaci komponent. Tray základní desky obsahuje velký obdélníkový otvor, jak je dnes moderní, abychom měli snadný přístup k základní desce v oblasti socketu i zezadu. To se bude někdy hodit při instalaci rozměrných chladičů, které mají vlastní montážní mechanismus. Jenomže otázky vzbuzuje prostor nad základní deskou a šířka skříně, takže není jasné, zda se velké chladiče dovnitř vůbec vejdou.


- klikněte pro zvětšení -

Tray má také místo závitů pro distanční sloupky vyražené kousky plechu, čímž nám SilverStone ušetří trochu práce při instalaci. A abychom desku mohli snadno umístit přesně, byl pro střední otvor v desce ATX připraven šroubek.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče možností pro vedení kabeláže, na první pohled to vypadá, že budeme moci vést kabely mezi trayem a pravou bočnicí. Hned ale zjistíme, že na to tu není dostatek místa a zvláště ne pro tlustší svazky obalené flexem. Aspoň by se ale mohly pevné disky instalovat konektory dovnitř, aby měly blíže k základní desce a zdroji, uvidíme.



V zadní části skříně vidíme kromě devítilopatkového ventilátoru také velký plastový zámek pro zajištění všech karet najednou. O něm jsem již řekl, že je snadné ho uvolnit i zvenčí, a tak bych místo něj doporučoval karty zajistit šroubky. Co se týče horních pozic pro 120mm ventilátory, pak zde v řadě případů padá možnost jejich instalace zevnitř i přesto, že jsou pro to připraveny otvory. Zabraly by totiž příliš místa, a to zrovna v kritické části nad základní deskou. Dole pak vidíme pozici napájecího zdroje opatřenou odnímatelným plastovým rámečkem s prachovým filtrem.



U předních šachet je situace jasná. Nahoře jsou čtyři 5,25" s plastovými zámky pro mechaniky, pod nimi dvě pro externí 3,5" zařízení s podobnými zámky (ty se ale pro uvolnění nevytáhnou směrem k sobě, ale přesunou doleva) a dole je otočená šachta pro čtyři pevné disky. Ta je vybavena plastovými rámečky s bílými silikonovými podložkami. Povšimněte si také napravo od diskové šachty dvou kovových trnů. Jejich úkolem je přidržování čelní masky na šasi skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Maska tak jde od zbytku skříně rychle odtrhnout, abychom eventuelně mohli zbavit čelo dalších záslepek nebo vyčistit přední prachový filtr. Ten má zde na rozdíl od vrchního jasný smysl. Nakonec se můžeme podívat na doteď skryté LED signalizující stav počítače a práci pevného disku. V čele skříně je přilepen průhledný plast, a ten budou ze stran prosvětlovat dvě modré LED, k nimž se případně přidá červená LED uprostřed. Navenek se to projeví úzkým zářícím modrým pruhem mezi 3,5" záslepkami a děrovaným panelem.


Příslušenství


Ke skříni dostaneme manuál s ilustracemi s několikajazyčnými popisky (čeština sice chybí, ale ilustrace samy o sobě postačí), dále sáček s drobným příslušenstvím a malou černou zarážku pro dodatečné upevnění napájecího zdroje.





reklama