Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS

5.11.2009, René Pfeifer, recenze
Síťové zálohy do kapsy: Thecus N0204 miniNAS
Známý výrobce síťových úložných zařízení nedávno přišel s inovativním, ovšem rozpaky budícím, řešením pro zálohování dat. Kapesní NAS, bude to vůbec k něčemu dobré? A co to vlastně umí? Pojďme se na tento produkt blíže podívat v následující recenzi.

Test přenosu dat


V následující praktické zkoušce jsme pomocí protokolů SMB a FTP kopírovali archiv o velikosti 513 MB z PC na server a zpět. Diskové pole N0204 jsme měli nastaveno na RAID 1 a přenos probíhal ve třech režimech Jumbo Frames - vypnuto, 4000 a 8000.



Zprůměrované výsledky z několika pokusů neprokazují dramatické odchylky u obou protokolů, ale SMB se celkově jeví jako mírně pomalejší. Dosažené rychlosti přenosu celkem odpovídají předchozím benchmarkovým testům. Více se nám z N0204 v našich podmínkách vyždímat nepodařilo, ovšem k účelu zálohování a sdílení dat včetně streamovaní videa je výkon mini NASu dostačující.

Pro zajímavost přidáváme výsledek stejného testu se solid-state disky OCZ Agility.



Obrázek jste si jistě vytvořili sami - výkon mini NASu s osazenými SSD výrazně nestoupl, spíše naopak.

Co se týče nastavení Jumbo Frames a jejich vlivu na výkon, nebudeme vás zatěžovat dalšími grafy. Přenosové rychlosti se s každým nastavením projevily různě. Jako ideální se nám jevily přenosy MTU 4000, které představovaly přibližně 10% nárůst výkonu u SMB i FTP a 5% v porovnání s MTU 8000.


Multimédia


Poslední test představuje nahrávání dat (multimédiálních souborů) z pozice běžného uživatele z lokální sítě. Využili jsme funkci Web Disk a důležité detaily o průběhu přenosu znázorňuje obrázek níže.


N0204 - průběh uploadu video souboru




Výsledný přenos byl o poznání pomalejší než u uploadu s přímým připojením, což ale není velké překvapení. Následné prohlížení uploadovaného materiálu probíhalo plynule a bez zadrhávání.


Teplota, spotřeba


Rozhraní systému N0204 nenabízí monitorování teploty procesoru, ale teplotu vložených pevných disků můžeme kontrolovat díky přístupu k SMART informacím.



Jelikož jsme měli tu možnost, vyzkoušeli jsme míru zahřívání disků s připojeným větráčkem i bez něj. Jak je vidět v tabulce níže, rozdíly jsou poměrně výrazné a určitě se z dlouhodobějšího hlediska vyplatí větráček připojit.

Teplota
Fan On
Fan Off
Disk 1
29 °C
40 °C
Disk 2
31 °C
43 °C


Spotřebu testovaného NASu Thecus jsme ověřovali běžně dostupným zásuvkovým měřičem, bereme tedy v potaz toleranci +- 10 % k naměřeným hodnotám. Za chodu s připojeným větráčkem nespotřeboval mini server více než 14 W. Když se po 60 minutách klidu přepnul do úsporného režimu (dobu přechodu lze navolit ve webovém rozhraní, viz obr.), spadla spotřeba NASu na solidních 6 W.



Na závěr praktických testů ještě nutno doplnit, že akustický projev NASu je i s připojeným větráčkem téměř nulový. O tom, zda je server zapnut, jsme se několikrát museli přesvědčit pohledem na LED diody.


Závěrečné dojmy a hodnocení


Abychom byli v náhledu na produkt maximálně objektivní, lze si náš test porovnat s recenzemi, na které odkazuje výrobce na svých stránkách (nebo zde a zde). My jsme se vám snažili přiblížit vlastnosti mini NASu v běžném domácím provozu.

Thecus N0204 se u nás sice neprojevil jako rychlostní rekordman, to ovšem neznamená, že se nejedná o kvalitní výrobek. Design, zpracování i funkce mini NASu odpovídají standardu dvoudiskových síťových zařízení. Zmenšené tvary přinášejí možnost využití úspornějších 2,5" disků i umístění prakticky kamkoli na naši pracovní plochu.

V jednom aspektu naše krátké setkání s NASem Thecus N0204 přece jen nedokázalo rozptýlit naše úvodní rozpaky. Propagovat v době rozvoje vzdálené správy téměř čehokoli síťový disk jako snadno přenosný či kapesní, je podle našeho názoru trochu krok stranou. Nepochybujeme, že pro ostatní vlastnosti si výrobek své místo na trhu jistě najde, ovšem dostupnost u nás je prozatím omezená.


Funkce
Cena
Spotřeba
Přímé připojení
Cena v době testování: cca 4400 Kč s DPH


Za zapůjčení Thecus N0204 mini NAS děkujeme firmě ABACUS COMPUTER.




Za zapůjčení pevných disků WD3200BEKT děkujeme firmě Czech Computer