Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SmartMaps Standard – propracované mapy za příznivou cenu

10.11.2005, Pavel Bureš, recenze
SmartMaps Standard – propracované mapy za příznivou cenu
Kapesní počítače slouží stále častěji jako náhrada papírových map. V dávných dobách se jednalo pouze o jednoduché programy, které moc k užitku nebyli. S rostoucím výkonem procesorů a kapacitami paměťových karet již nic nebrání přinést do PDA mapy, které jsou použitelné, stabilní a hlavně – nahradí plně papírovou mapu. Takové jsou SmartMaps 3.
Aplikace je distribuována na CD v tvrdé plastové krabičce, takže ani při zaslání poštou nehrozí zničení média. Instalace do Palmu není spojena s problémy, ale pro méně znalé uživatele může být obtížnější. Po vložení CD do mechaniky se nespustí žádný flash ani prosté HTML menu, CD obsahuje pouze jednotlivé instalační soubory pro Palm Desktop, který při HotSyncu zařídí vše potřebné. Kdo někdy instaloval objemnější soubory přes HotSync ví, že se o rychlý způsob nejedná. Jednotlivé mapy zaberou desítky až stovky megabajtů a přenést je na kartu tímto způsobem zabere skoro celou noc.

Nemusíte však zoufat, pokud používáte Total Commander, označte instalační soubor a jděte na menu Soubor – Dekomprese (případně klávesová zkratka Alt + F9) a soubor se rozbalí do vybrané složky. SmartMaps.prc si nahrajte do libovolného umístění, soubory typu DAT (mapy), PSID a POI patří do složky SmartMaps přímo v rootu paměťové karty, nikoli do PalmPrograms. Výrobce v současné době pracuje na instalátoru, který by měl přesun souborů do PDA zjednodušit.

Protože SmartMaps jsou bitmapové mapy (nikoli vektorové jako např. PalmKim), dodávají se mapy v několika měřítkách, např. Prahu dostanete v 1:20 000 i 1:40 000. Pokud se domníváte, že vám bude stačit méně podrobný plán města, můžete ušetřit několik desítek cenných MB na paměťové kartě.

Po spuštění vlastní aplikace, ještě před výběrem mapy, je třeba ji zaregistrovat na webu výrobce, jinak s ní nebude možné pracovat.


Po vybrání mapy mne velmi příjemně překvapilo rozhraní programu. Hlavní obrazovka neobsahuje zbytečně příliš ovládacích prvků a velkou část si můžete přenastavit dle libosti. K základnímu ovládání slouží nástrojová lišta se 6 ikonami – přiblížení, vyhledávání, přidání uživatelského bodu, aktivaci GPS, přepnutí do fullscreen režimu (dojde ke skrytí systémové nástrojové lišty), poslední ikonou je „minus“ sloužící ke změně měřítka. V levém horním rohu vidíte datum a čas, vpravo dole najdete informace o aktuálně používaném měřítku spolu s praktickou ukázkou, kolik metrů ve skutečnosti měří cca 1 cm na mapě. Díky tomu můžete snadněji odhadovat vzdálenosti mezi body na mapě.


Při vyhledávání hesla je možné hledat samozřejmě mezi všemi názvy, ale můžete vyhledávat také jen mezi divadly, hotely, penziony, ulicemi atp. Zobrazení seznamu po přepnutí do jiné kategorie není okamžité, pokud máte zobrazené jen ulice a tapnete na divadla, Palm bude na několik vteřin vytížen nezbude vám nic jiného, než čekat (na Tungstenu T3 popsané přepnutí trvalo cca 5 vteřin). Při hledání nejste omezeni aktuálně používanou mapou, ale v dialogovém okně si můžete vybrat jakoukoli z registrovaných map či hledat v uživatelských bodech. Při vyhledávání se vytváří seznam použitých hesel, z kterých můžete později vybírat. Zobrazení nalezeného místa na mapě je docela rychlé, zabralo přibližně 2 vteřiny. Připomínku bych měl k zadávání názvu, po každém Graffiti tahu program upřesňuje seznam nalezených míst, pokud ale píšete obvyklou rychlostí, program některé tahy ignoruje či je špatně rozpozná. Je škoda, že nikde není možné nastavit, zda má program čekat na zadání celého hesla a až po potvrzení začít hledat nebo (jak je tomu nyní) aktualizovat výsledky hledání po každém, nově zadaném znaku. Z mého pohledu neobvyklým způsobem je řešeno i vyhledávání, po zadání prvního znaku se vypíše jen cca prvních 50 položek a pro zobrazení dalších je třeba upřesnit zadání. Dle slov výrobce je hledání takto zjednodušeno z důvodu zrychlení běhu aplikace, což je sice chvályhodné, ale je škoda, že program na nekompletnost výsledků nijak neupozorňuje.

Uživatelské body jsou neodmyslitelnou součástí mapových aplikací dneška, ani SmartMaps 3 Standard o ně není ochuzen. Tyto body můžete řadit do skupin (odlišených ikonou) a při vyhledávání rozdělení použít, takže např. všechny vaše oblíbené restaurace najdete pod obrázkem půllitru. Do uživatelských bodů přidáte samozřejmě aktuálně zobrazená místa (tedy ta označená terčem ve středu obrazovky), ale lze zadat přímo souřadnice ve formátech S42, JTSK, WGS-84 a WGS-84f. V dolní části pak vidíte náhled, takže poznáte, že jste zadali správné údaje. Ve všech verzích, které jsem měl k dispozici, se při přepočru souřadnice do jiného formátu hodnota ztratila či se modifikovala do nepoužitelné podoby, takže místo náhledu bylo vidět pouze bílé místo.


Nejen při práci s uživatelskými body, ale např. i při vyhledávání se nad ikonami kategorií zobrazuje textový popisek, kvůli kterému nejsou vedlejší ikony vidět.

Mapu v měřítku 1:20 000 lze zobrazit v měřítkách od 1:10 000 až do 1:75 000, přičemž při maximálním zmenšení je posun mapou viditelně natrhaný. Při použití výchozího měřítka (v našem případě plánu Prahy 1:20 000) je posun téměř plynulý. Krok při změně měřítka je 5 000. V nové verzi aplikaci, kterou jsem měl k dispozici ke konci testování, je možné nechat zobrazovat mapy jen v tom měřítku, pro které jsou pořízeny.


Menu programu obsahuje položky se stejnou funkcí jako mají ve výchozím stavu zobrazené ikony. Užitečné jsou Nejbližší body, což je seznam nejbližších objektů, který samozřejmě může být setříděn do již známých kategorií (ulice, hotely atd.). O každém bodu si můžete nechat zobrazit dodatečné informace, což se hodí zejména u bodů vytvářených uživatelem, protože všechny dodávané body mají popisek shodný se svým názvem (takže se nic nového nedozvíte).


Program vám dokáže ukázat aktuální souřadnice ve výše uvedených formátech, ale při převodu souřadnic na jiný formát se stalo, že došlo k vynulování souřadnic a místo náhledu se zobrazila pouze bílá plocha.

Po připojení GPS jednotky můžete využívat další funkce – např. záznam trasy. V menu si můžete zapnout či deaktivovat zobrazení mnoha informací či nastavit plynulé překreslování mapy. Na Palm Tungstenu (nepodtaktovaném) byl rozdíl znatelný, ale překreslování nebylo ani po zapnutí této funkce naprosto plynulé.

SmartMaps je možné ovládat i tlačítky, lze měnit měřítko, vyvolávat menu atd., program umožňuje funkce jednotlivých tlačítek přenastavit. Užitečná jsou 4 virtuální tlačítka, kterým můžete přiřadit další funkce. Obrazovka je rozdělena na 4 pomyslné čtyřúhelníky a podle toho, do které části tapnete, se provede vybraná funkce. V nové verzi se při tapnutí na virtuální tlačítko jeho plocha ohraničí červenou linkou, takže uživatel vidí, zda ťuknul do správné části obrazovky.

Než jsem vyzkoušel SmartMaps, ke své spokojenosti jsem více jak rok používal mapový software PalmKim. Obě aplikace jdou velmi rozdílné a každá bude nejspíše vyhovovat někomu jinému. PalmKim je vektorový, několik měst a Česká republika zabralo na kartě asi 20 MB (přičemž u SmartMaps byste potřebovali stovky megabajt prostoru). Již ze své podstaty je PalmKim jednoduchý software, který mapy vykresluje rychle, ale nenabízí doplňkové funkce a hlavně – SmartMaps vypadají jako klasické papírové mapy.

SmartMaps se ovládají intuitivně, manuál na webu výrobce je přehledně zpracovaný (korektně se zobrazuje v IE, Firefoxu i Opeře). I samotné ovládání programu ni nedělalo problém, jen některé položky by si zasloužily jasnější pojmenování (např. Rychlé měřítko). Díky tomu, že se aplikace neustále vyvíjí a během týdenního testování byly k dispozici několikrát aktualizované soubory (jak aplikace, tak i body zájmu), nevidím v dočasně špatně popsané položce problém. Co se týče rychlosti, při posunu mapy je znát menší zpoždění, současná verze je oproti původní podobě rychlejší (zvlášť při vykreslování celé mapy). V menu lze aktivovat rychlejší překreslování, které částečně odstraní jemné trhání při posouvání mapy. Polovinou úspěchu u navigační aplikace jsou mapové podklady, ty u SmartMaps jsou na velmi dobré úrovni. Barvy jsou používány s rozumem, aby všechny důležité body byly viditelné a názvy čitelné. Pochválit musím zpracování bodů zájmu, které jsou velmi podrobné (bankomaty jsou např. děleny dle jednotlivých bank) a v několika případech je možné nechat si zobrazit podrobnější informace z webu. SmartMaps umožňuje aktualizaci bez použití PC, stačí webový prohlížeč schopný ukládat soubory a připojení k internetu.

Abychom jen nechválili, SmartMaps např. při registraci mapy neohlásí, že zadané údaje jsou špatné či při přepočtu souřadnic je často vynuluje či pozměnění na nepoužitelnou hodnotu.

Aplikaci zapůjčila spol. PLANstudio, děkujeme. Přehledný ceník map a balíčků najdete na webu výrobce.