reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soltek SL-85ERV2 – další v řadě?

18.12.2002, Pavel Švéda, recenze
Soltek SL-85ERV2 – další v řadě?
Není tomu ani půl roku co Soltek přivedl na svět základní desku SL-85ERV s čipovou sadou VIA P4X400. Nyní uvádí na trh její přímou následnici, model SL-85ERV2 s novou revizí čipsetu. Jak VIA P4X400A zvládá DDR400 a jak obstojí v porovnání s RDRAMy PC1066 se můžete dozvědět právě zde.

Popis desky



Deska k nám připutovala v klasickém balení Solteku, modrostříbrná metalízovaná krabice s dominující hlavou z chromu na víku, nezbytné vymoženosti které skrývá nitro krabice na obalu samozřejmě nemohly být opomenuty:


Obr. 3 – Balení desky

Po vybalení jsme kromě desky uvnitř nalezli dvoj CD s ovladači (nejen pro základní desku, ale i pro grafické karty nVidia a Xabre) a užitečnými systémovými utilitami (Trend PC-cillin, PowerQuest PartitionMagic 6.0 SE, PowerQuest Drive Image 4.0, Virtual Drive 7, RestoreIT! 3 Lite). Dále krabice obsahovala tři knížečky: uživatelský manuál (90 stran, velmi výstižně a přehledně zpracovaný), jeho odlehčenou verzi Quick Setup Guide a příručku pro dodávaný software (také pěkně provedenou). Vybavení zakončovaly kabely pro IDE (80 žil) a floppy.



Obr. 4 – Obsah krabice
(klikněte pro zvětšení)

Vlastní deska je jako její předchůdkyně vyvedena v neobvyklém bílém PCB, které je příznačné pro sérii 85:


Obr. 5 – Soltek SL-85ERV2
(klikněte pro zvětšení)

Při bližším prozkoumání obrázku je patrné, že grafická karta v AGP slotu bude opět kolidovat s jistícími páčkami DIMMů – při zacházení s paměťovými moduly musí nejdříve grafika ven. Touto chybou se výrobci dnes zřejmě nezabývají a popravdě, kolikrát za dobu životnosti počítače měníte jeho paměťovou konfiguraci?

Northbridge je chlazen pasivním způsobem. Chladič nebylo bohužel možné odejmout neboť by se tak muselo stát už navždy a přece jen desku jsme chtěli vrátit v původním stavu. Na "jižním mostu" toho k chlazení ale moc není. Další obrázek odhaluje že je to náš starý známý VT8235, který desce dává do vínku podporu AGP 8X, USB 2.0, Ultra ATA/133, integrovanou 10/100 Mbit/s síťovou kartu a 5.1 kanálový zvuk (zde se o něj postaral čip Realtek ALC650):


Obr. 6 - Southbridge VT8235

K testování byl použit procesor Pentium 4 3.06 GHz, se kterým přišel nový typ originál Intel chladiče s měděným jádrem. Vše by bylo v pořádku až na „vylepšení“ způsobu upínání chladiče, kdy zmizely páčky dotvářející těsné spojení mezi pasivem a heatspreaderem procesoru a byly nahrazeny kolíky, které se zacvakávají do kolébky na desce. K demontáži a dokonce i k montáži chladiče je díky jeho nynější konstrukci potřeba více síly a tím také prostoru kolem upínacích bodů. Právě zde místo kolem patice omezuje z jedné strany řada vysokých kondenzátorů, které by při neopatrné manipulaci s chladičem mohly být nechtěně poškozeny:


Obr. 7 – Situace kolem patice

V poslední době výrobci motherboardů začínají více používat retenčních modulů, které mají zabránit postupnému prohýbání desky způsobené silami od uchycení chladiče:


Obr. 8 – Retenční modul

Rovněž řada výrobců na svých deskách dává možnost použít starších ne P4 zdrojů, ne jinak je tomu u Solteku:


Obr. 9 – Staronové napájení

Veškerá čidla teploty, napětí a otáček má na starosti čip iTE IT8705F:


Obr. 10 – Čip hardware monitoringu

Deska má integrovány běžné konektory zadního ATX panelu: 2x PS/2 (myš a klávesnice), 2x USB, 2x COM, 1x LPT, 1x Game/MIDI a AUDIO.


Obr. 11 – Pohled na konektory
(klikněte pro zvětšení)

BIOS



Náš testovací vzorek byl osazen BIOSem firmy AMI verze 3.31a (revize AJ1.4). Přetaktovávat lze pomocí změny FSB v rozsahu 100 MHz až 200 MHz po jednom megahertzi (Zajímavá je volba RedStorm Overclocking Tech, po jejíž aktivaci BIOS automaticky postupně zvyšuje hodnotu FSB a tím i celkovou frekvenci procesoru. Při frekvenci která se stává pro systém nestabilní resetuje počítač a FSB ponechá na kmitočtu nejvýše dosažené bezproblémové hodnoty. Tento způsob může být malou nápovědou při snahách o přetaktování, jak dalece je ale úspěšný a hlavně stabilní jsme dále nezjišťovali.), nebo změnou multiplikátoru, v případě že máme odemknutý násobič.

Kmitočet paměťové sběrnice je možné nastavit na hodnoty 266/333/400 MHz efektivně nebo AUTO. U časování můžeme měnit hodnoty CAS (1.5/2/2.5/3), Bank Interleave (2-Way/4-Way/Disable), Burst Length (8QW/4QW) a Command Rate (1T/2T), širší možnosti tuningu BIOS rovněž nabízí pro AGP (Mode, Read Synchronization, Fast Write, Comp. Driving, Aperture Size, Master 1 W/S Write, Master 1 W/S Read, Interrupt Mode). Voltáž lze nastavit pro CPU (1.1 V – 1.85 V po 0.025 V), DIMMy (2.5 V – 2.8 V po 0.1 V) i AGP (1.5 V – 1.8 V po 0.1 V). Ostatní nastavení jsou rovněž propracována, bližší představu o BIOSu si můžete udělat podle následujících obrázků:




Obr. 12 – BIOS SL-85ERV2
(klikněte pro zvětšení)

Na závěr si ještě shrneme technickou specifikaci desky:
  • patice Socket 478
  • čipová sada VIA P4X400A
  • 3 x DIMM (184 pin) paměťové sloty, až 3 GB RAM (DDR400/DDR333/DDR266/DDR200)
  • 6x PCI, 1x AGP (8X/4X)
  • IDE řadič s podporou Ultra ATA 33/66/100/133
  • 1x LPT, 2x COM, 2x PS/2, 2x USB, 1x Game/MIDI, 3x Audio Jack (LINE Out, LINE In a MIC In) konektory na ATX Back panelu
  • 4x USB, 1x Wake On LAN, 1x CD In, 4x FAN, 1x Smart Card Reader, 2x Thermal Sensor headery na desce
  • integrovaný AC’97 2.2 Audio Codec, 5.1 zvuk
  • Hardware Monitoring teploty a voltáže procesoru a systému + otáček ventilátorů (3x)
  • možnost změny voltáže CPU, DIMM a AGP
  • AMI BIOS
  • formát ATX (305 x 210) mm


V další části si popíšeme testované sestavy a benchmarky spolu s jejich nastavením.
reklama