reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soltek SL-865PE-775: nová Pentia "po staru"

30.9.2004, Igor Viduna, recenze
Soltek SL-865PE-775: nová Pentia "po staru"
Mysleli jste si, že s nástupem LGA 775 budete muset své výkonné AGP karty a DDR paměti hodit do koše? Chyba lávky! Výrobci již začínají dodávat základní desky s tímto novým socketem, které jsou ale osazeny čipsety Intel 865PE apod. Jedním z nich je i Soltek.
Standardní popis konektorů na I/O panelu desky nepřinese asi žádné převratné zjištění, protože jde o klasický model se dvěma PS2 porty, dvěma sériovými a jedním paralelním portem, celkem čtyřmi USB a jedním FireWire portem (pouze tento bychom označili za odchýlení se od standardu). Samozřejmostí jsou pak 1x RJ45 a tři konektory určené pro potřeby zvukové karty.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...

O samotné čipové sadě jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku čipů northbridge i southbridge. Northbridge je při tom klasicky kryt mohutným pasivním chladičem, který je opatřen teplovodivou pastou, což má výhodu především z hlediska nízké hlučnosti...

Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit s maximálně DDR333 na frekvenci 320MHz (a tedy i s o poznání nižším výkonem). Přičemž pro rychlejší FSB jsou pochopitelně povoleny i frekvence nižší - tj. pro FSB 800MHz můžete použít i Ethernetové řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA).


Obr.07 - North Bridge s paticí

Na fotce je kromě jižního můstku ICH5 vidět také RAIDový řadič Promise PDC20570, který desce přináší plnou podporu RAIDu pro dva Serial ATA porty a jeden Ultra ATA 133 (tj. celkem pro čtyři disky). Celkově tak máte k dispozici tři Paralel ATA kanály (max. 6 disků) a čtyři Serial ATA, což vám dává velmi solidní možnosti pro plné využití potenciálu procesorů Intel Pentium 4...


Obr.08 - South Bridge vč. SATA portů apod.
Pro zvětšení klikněte myší

Již samozřejmostí se stala přítomnost gigabitového ethernetového řadiče (10/100/1000 LAN). Fyzicky je zde použit čip: VIA VT6122 , který je vyráběn 0,15 mikronovou technologií. Podpora plného duplexního režimu či wake on LAN apod. jsou samozřejmostí.


Obr.09 - Síťový čip

Pozorný čtenář si pak jistě pamatuje, že byla řeč i o FireWire - řadič je VIA VT6307. Podporovány jsou pouze dva porty IEEE 1394a (tj. max. 400 Mbit/s). Jeden je přímo integrován na desce, na další budete potřebovat přídavný bracket, který ovšem není součástí dodávky.


Obr.10 - Čip VIA VT6307

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolil výrobce čip Realtek ALC655. Jde o klasický AC´97 2.2 kodek s podporou 6-kanálového zvuku s technologií EAX 2.0 apod. Deska ale bohužel nemá SPDIF-Out.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.11 – Zvukový čip

Příslušenství

V příslušenství jsme nalezli jeden bracket, který je určen pro dva USB porty. Další brackety pro druhý FireWire či SPDIF-Out přibaleny nejsou. Za to je zde ale plno diskových kabelů: čtyři Serial ATA (včetně napájecích redukcí), dva standardní ATA kabely a jeden zúžený. Nechybí ani kabel pro disketovou mechaniku.


Obr.12 – Bracket a kebely

Podrobný a přehledný je manuál, který ale není česky - pouze anglicky. A kromě ovladačů také dostanete bonus 5-in-1 CD v podobě různých programů, jako je antivir apod. Seznam a popis naleznete zde. Samozřejmostí je utilita pro HW monitoring apod.


Obr.13 – Manuál a spol.


Co se BIOSu týče, tak ten je pro overclocking velmi dobře připraven, i když klasická "vychitávka" od Solteku RedStorm zde chybí:
  • frekvence CPU: až 327MHz (1MHz)
  • napětí CPU: 1,625 V - 1,8V (0,0125 V)
  • násobič: pro odemčené procesory je možné jej měnit
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP i PCI: 66/33MHz, 73/36MHz, 80/40MHz
  • napětí AGP: 1,5 V - 1,8 V (0,1 V)
  • napětí pamětí: 2,6 V - 2,9 V (0,1 V)
  • verze BIOSu: AA1.1 (nejnovější)
reklama