reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soltek SL-K890Pro: VIA versus nVidia a ATI

17.5.2005, Josef Brož, recenze
Soltek SL-K890Pro: VIA versus nVidia a ATI
Soltek SL-K890Pro byl jednou z prvních desek postavených na čipsetu VIA K8T890. Platforma AMD 64 tak získala další čipset pro Socket 939, který je považován za přímou konkurenci pro nVidia nForce4.
Vybavení

Soltek je dodáván v klasické krabici, která nabízí bohaté vybavení. V balení najdete tři klasické kabely pro IDE zařízení, čtyři SATA kabely, a nezvykle dlouhý kabel pro připojení disketové mechaniky. Veškerá kabeláž barevně ladí s boardem, kterému dominuje sytě fialová. Nechybí USB bracket, a dva převodní kabely mezi klasickým napájecím konektorem pro PATA (molex) a SATA.


Obr. 04 – výbava Soltek
Klikněte pro zvětšení

Spolu s ovladači a systémovými utilitami je k boardu dodáván “zálohovací” software RestoreIT!, antivirový program PC-Cillin, atd. Bohužel zcela chybí utility pro flashnutí Biosu z Windows. Zarážející je rovněž přítomnost programu NVIDIA System Utility na CD s ovladaci pro VIA desku. Obsah dodávaného média působí značně chaoticky. Doporučuji navštívít přímo web Solteku.
http://www.soltek.de/soltek/download/download_all.php?CPU_st=Socket+939&chipset_st=VIA&isbn_st=SL-K890Pro-939


Obr. 05 – balení Soltek
Klikněte pro zvětšení

Na první pohled je patrné, že grafická úprava obalu je poměrně kýčovitá. Zřejmě to nebyl záměr grafika Solteku, ale spojení motivů germánské runy a rytíře s výraznými rysy je přinejmenším kontroverzní. Těžko však vyčítat asijskému výrobci neznalost evropského kontextu…

Výbava
  • 4x SATA kabel (+2x SATA power kabely)
  • 3x ATA kabely (2x ATA133)
  • kabel pro disketovou mechaniku
  • bracket s 2x USB 2.0 porty
  • uživatelský manuál
  • CD s ovladači
  • software - PC-Cillin 2004, VirtualDrive 7, RestoreIT! 3 Lite.

Design boardu

Deska je standardních rozměrů formátu ATX (305x245 mm). Její povrch je černý, v charakteristiské fialové barvě jsou vyvedeny porty a konektory. Rozmístění jednotlivých portů a dalších komponentů je poměrně přehledné. Jistou výhradu bych měl vůči umístění 20-ti pinového napájecího konktoru. Při montáži boardu do starších middletowerů může dojít k problémům. Napájecí konektor zasahuje do prostoru, v kterém ústí 5,25“ pozice (viz Obr. 06). Tím je znemožněno zapojení CD/DVD mechaniky. Na zmíněné fotografii je standardní middletower z roku 2001. Modernější towery jsou prostornější a na podobný problém patrně nenarazíte.


Obr. 06 – napájecí konektor

Kolem patice procesoru (Socket 939) je relativně málo prostoru. Paměťové sloty jsou barevně odlišeny a přesně popsány. Vlevo od severního můstku je podrobná tabulka, která obsahuje kombinace pro zapojení DDR pamětí (single/dual channel memory).


Obr. 07 – Socket 939
Klikněte pro zvětšení

Chladič čipsetu není osazen ventilátorem, což trochu omezuje možnosti přetaktování. Na druhou stranu, pasivní chlazení nezvyšuje hlučnost sestavy.


Obr. 08 – čipset VIA K8T890 s pasivem

Rozšiřování desky je trochu komplikované. Pro připojení grafické karty slouží PCI-Express x16 slot .
Za investici do “budoucna” lze označit přítomnost tří PCIe 1x slotů (500 MB/s) . Velký počet těchto slotů je však neúměrný vzhledem k mizivé nabídce karet pro PCIe 1x. V tomto ohledu jsou dva klasické PCI sloty nedostatečné. Vývojáři Solteku zbytečně předběhli dobu. Vzhledem k tomu, že PCI pozice v mojí sestavě obsadila síťová karta a tv tuner, musel jsem oželet zvukovou kartu Audigy, a spolehnout se na integrovaný zvukový obvod. Pro doplnění, PCIe sloty jsou vyvedeny v bílé barvě, klasické 32 bit PCI v nezaměnitelném soltekovském purpuru.


Obr. 09 – PCIe a PCI
Klikněte pro zvětšení

Serial ATA vs. PATA

Soltek nabízí velké možnosti v připojení ATA133 a SATA zařízení. Dva klasické IDE kanály pro připojení čtyři ATA zařízení dále rozšiřuje řadič Promise PDC20579. Přídavný řadič umožňuje připojit další dvě ATA133 zařízení. Čipset spolu s Promise řadičem nabízí připojení až čtyř SATA disků. Motherboard Soltek tak může obsluhovat až deset zařízení. Disky lze spojovat do RAID polí - RAID 0 (striping), RAID 1 (mirroring) a RAID 1+0 (mirrored stripe).


Obr. 10 – Serial ATA
Klikněte pro zvětšení

SATA konektory jsou vhodně umístěny poblíž IDE portů. Za standardní lze považovat volbu bootovacího zařízení stiskem klávesy. Trochu nezvykle je umístěn konektor pro připojení disketové mechaniky. Vzdálenost od 3,5“ pozice v toweru však designéři Solteku kompenzovali dostatečně dlouhým (samozřejmě fialovým) kabelem.

Konektory a rozhraní

Vývojáři Solteku použili 8-kanálový zvukový čip podporující standard AC'97. Na zadním panelu je šest klasických 3,5 mm jacků a digitální SPDIF vstup/výstup. Soltek používá technologii Connector Sensing, která uživateli pomáhá správně zapojit reproduktory. Pro připojení k síti slouží gigabitový ethernet.


Obr. 11 – konektory

Mezi standardní vybavení patří osm USB 2.0 portů. Přímo na desce jsou čtyři, ostatní lze připojit přes speciální “bracket”. Vysokorychlostní porty doplňuje rozhraní FireWire. První IEEE1394 je přímo mezi USB konektory. Druhé FW lze připojit přes konektor na desce (viz obr.12). Motherboard dále disponuje klasickými PS/2 porty a jedním sériovým portem. Paralelní port lze připojit pouze přes speciální kabel.


Obr. 12 - zapojení FireWire
reklama