reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Vaio SZ2 – samurajský notebook

6.11.2006, Josef Brož, recenze
Sony Vaio SZ2 – samurajský notebook
Sony Vaio v sobě spojuje elegantní design s výkonným hardware a ušlechtilými materiály. Notebook řady SZ2 je postaven na výkonném dvoujádrovém procesoru Intel Core Duo T2300. Zvláštností hardware architektury je systém dvou grafických karet, který ovlivňuje spotřebu a mobilitu přístroje.
Velkou pozornost věnovali návrháři Sony nejen hardware architektuře, ale především vzhledu přístroje. Celkový design je charakteristický pro celou řadu produktů Sony Vaio. Eleganci a nezaměnitelný vzhled dodává přístroji kombinace černé a stříbrné barvy. Linie přístroje jsou velmi ostré, místy zvýrazněny lemem nebo jiným prvkem. Tvar notebooku, jeho nízký profil a především leštěné logo na plášti displeje vytváří dojem exklusivity.


Logo Sony Vaio

Jak jsem již uvedl, notebook je vyroben z prvotřídních materiálů. Slitiny magnézia zaručují vysokou pevnost konstrukce. Vaio se dále může pochlubit jedním z nejtenčích panelů. Barevná jednota pláště displeje je narušena pouze stříbrnou plochou kloubů a zmíněným logem.


Sony Vaio SZ2

Ve firemních specifikacích je zmíněna inspirace kompozitními materiály, které jsou využívány leteckém průmyslu. Pracovní plocha kolem klávesnice a touchpadu je z leštěné hliníkové slitiny. Celá konstrukce Vaia je v podstatě velkým pasivním chladičem. Není nutné dodávat, že dílenské zpracování je rovněž na vysoké úrovni. Víko notebooku není vybaveno žádným zadržovacím mechanismem. V zavřeném stavu je panel přidržován pouze konstrukcí pantů.


Kontrolky

Základnu notebooku přesahuje váleček, ve kterém jsou ukotveny panty displeje. Popisovaný váleček tvoří horní hranu, kde jsou umístěny stavové diody informující o stavu baterie, činnosti pevného disku nebo aktivitách WiFi. Při zavření panelu notebooku jsou kontrolky jako napájení, pevného disku, WiFi apod. stále viditelné.


Klávesnice a Touchpad



Klávesnice nového Vaia je i s ohledem na stísněný prostor navržena excelentně. Rozděluje kovovou plochu základny na dvě části. Vlastní klávesy jsou vyvedeny v černé barvě, popisky naopak v bílé. České znaky na testovaném předprodejním vzorku nebyly. Za zmínku stojí i nízký zdvih kláves, který zaručuje, že psaní není doprovázeno žádným rušivým zvukem.


Klávesnice

Rozložení kláves je v podstatě standardní, a tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy Home, PgUp, PgDown, End jsou umístěny v samostatném bloku na pravém okraji. Ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Přes funkční klávesu Fn jsou namapovány funkce Scroll Lock, Pause a Break. Plocha notebooku je využita na maximum a proto kolem kurzorových šipek nejsou žádná prázdná místa.

Nad klávesnicovým blokem jsou umístěny reproduktory, které prosvítají pod perforovanou kovovou mřížkou. Tlačítko Power je umístěno pod panelem notebooku spolu se dvěma přepínači. První z posuvníků zajišťuje přepínání grafických karet, druhý aktivuje bezdrátová připojení. Funkční klávesy jsou zastoupeny dvěma programovatelnými tlačítky (S1, S2).


Power a funkční tlačítka

Touchpad je jedním z mála průměrnějších prvků. Jeho hladká plocha je mírně zapuštěna pod plastovým krytem. Tvar odpovídá širokoúhlému displeji. Touchpad je však poměrně malý a chybí samostatné rolovací tlačítko/panel. Stisk tlačítek je velmi snadný a umožňuje plynulé ovládání notebooku. Kovová základna po stranách touchpadu poskytuje zápěstím dostatečnou oporu při psaní.


Touchpad
reklama