reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce

22.6.2007, Josef Brož, recenze
Sony Vaio SZ4XN - mírná evoluce
Modely Sony Vaio se za relativně krátkou dobu staly pojmem, který v sobě spojuje elegantní design s výkonným hardware a vysokou mobilitou. Základem notebooku řady Vaio SZ4XN je dvoujádrový procesor T7200. Multimediální potenciál zvyšuje samostatná grafická karta nVIDIA GeForce Go 7400 a displej s LED podsvícením.
Notebooky Sony Vaio se staly proslulé i mimo oblast informačních technologií. Firma Sony díky svému potenciálu a marketingovým zkušenostem zafixovala pojem Vaio i mezi širší veřejností. Modely Sony Vaio v současné době patří k tomu nejlepšímu na trhu s notebooky. Díky perfektnímu designu, kvalitnímu zpracování a značné reklamní masáži se produkty Vaio staly lifestylovým produktem, který najde své uplatnění na cestách, v kanceláři, ale i jako domácí multimediální centrum. Jednotlivé modelové řady Vaio jsou pečlivě strukturovány. Proto v nabídce Sony najdeme nejen špičkové 11" subnotebooky řady T, ale i základní širokoúhlé modely N, které směřují spíše do low-endu. Velmi zajímavé jsou i multimediální 15" modely řady F, které spojují kvalitu provedení s příznivou cenou.


Sony Vaio SZ4XN

Nebudu zastírat, že notebooky Vaio na mě udělaly dojem, ať již se jednalo o 11" subnotebook nebo 17" náhrady za desktop (viz řada řada BX). Osobně však za nejpovedenější považuji 13" modely řady Vaio SZ, která se vyznačuje vysokou mobilitou, nízkou hmotností a kvalitním LED displejem. V dnešní recenzi si přiblížíme model Sony Vaio SZ4XN , který je na první pohled zcela identický s již recenzovaným modelem SZ2. Rozdíly jsou především v architektuře, která kopíruje současné trendy v hardwarové výbavě.

Sony Vaio SZ4XN je osazeno druhou generací dvoujádrových procesorů Intel Core 2 Duo (T7200). Tradičním řešením zůstává použití dedikované grafické karty nVIDIA a integrovaného grafického jádra Intel GMA 950. Tato poněkud nezvyklá kombinace zajišťuje notebooku velmi nízkou spotřebu, která dále ovlivňuje výdrž baterie. Synonymem kvality se Sony Vaio stalo především díky kvalitnímu zpracování, které zaručuje především kombinace ušlechtilých materiálů (hořčíkové slitiny a uhlíková vlákna). Model Vaio SZ4XN váží včetně baterie a optické mechaniky kolem 1,69 kg.


Sony Vaio SZ4XN


ModelSony Vaio SZ4XN
Procesor Intel Core 2 Duo T7200
Frekvence2,0 GHz - FSB 667MHz (12x166)
Čipová sadaMobile Intel Calistoga-G i945GM
RAM 2 GB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskSeagate ST9120821AS (120 GB, 5400 RPM, SATA)
Úhlopříčka displeje 13,3" WXGA LCD X-black s technologií LED
Rozlišení displeje 1280 x 800 pixelů
Grafická karta nVIDIA GeForce Go 7400 + Intel GMA 950 (až 335 MB)
Zvuková kartaSigmaTel STAC9872AK - Intel 82801GBM ICH7-M
MechanikaMATSHITA DVD-RAM UJ-852S
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. ano
Polohovací zařízení Touchpad s biom. čtečkou
PS/2 ne
USB 2x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ne
Express Card / PCMCIAano / ano
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karet5v1 - SD/ MMC/ MS/ MS PRO/ xD
Bluetoothano
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem HDAUDIO SoftV92 Data Fax Modem
LAN Marvell Yukon 88E8036 PCI-E 100 Mbit
Webcamano 0,3 Mpix
Speciální výbavaModul Trusted Platform Module (TPM) Infineon
Typ baterie Li-Ion 6-článková 5200 mAh
Deklarovaná výdrž baterie cca 4h
Délka x šířka x výška Š: 31,5 cm x H: 23,4 cm x V: 2,2-3,2 cm
Hmotnost 1,69 kg
Operační systém Windows Vista Business



SW a ostatní výbava


Notebooky Sony obsahují velmi bohatou výbavu. Součástí systému je mnoho zajímavých utilit a programů. Mezi nejzajímavější patří software související se zabezpečením notebooku. Jedná se především o bezpečnostní software Infineon TPM Professional Package, který spolupracuje čipem TPM Trusted Platform Module. Popisovaný čip umožňuje přístup k Windows pomocí otisků prstů a šifrování dat již na úrovni hardware.


Seznam Vaio software

Pro úplnost malý výčet předinstalovaného software. Zápis na CD-DVD média umožňuje Easy Media creator 9, Click to DVD 2.6. Samostatnou kapitolou je software pro práci s videem a zvukem (DVgate Plus 2.3, WinDVD 8.0, SonicStage CP 4.2, SonicStage Mastering Studio 2.3, Vaio Flow apod.) Z kancelářského balíku uvedu Adobe Acrobat software, Microsoft Works 8.5 a především zkušební verzi Microsoft Office 2003 SBE (Try & Buy).


Vaio Flow

Jako součást předinstalovaných Windows Vista Business nechybí bezpečnostní software Norton Internet Security (antivir, atd.). Pro zajímavost uvedu, že Sony Vaio SZ4XN dosáhlo ve Vistách Performance Rating 3,0. Na předchozím typu Vaio SZ2 se slabším procesorem a poloviční pamětí jsme naměřili Performance Rating 3,3. Interpretaci tohoto výsledku ponechám na diskusi pod článkem :-).


Windows Vista Performance Rating
reklama