reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB

16.11.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Souboj titánů: Radeon X1800XT vs. GeForce 7800GTX 512MB
Dnešní recenze grafických karet má hned několik privilegií. Za prvé v ní soupeří dvě nejvýkonnější sólové grafické karty od ATi a nVidie, které byly doposud vydány. Dále jsou to karty velmi špatně dostupné a za jejich cenu by šlo postavit celé kancelářské PC. V tomto článku jsme se podrobně podívali na jejich výkon.

Shrnutí



Recenze na dvě nejvýkonnější grafické karty "na trhu" musí být trochu diplomatická, takže se pokusíme výkon zhodnotit ze všech možných úhlů. Zatím jsem sice měl na testy jen referenční vzorky, ale reálné produkty na tom budou prakticky stejně. Nevýhodou ale v tuto chvíli je, že nevíme přesnou cenu těchto řešení (více níže).

Když se tedy podíváme na výkon, musím zde jednoznačně určit jako vítěze GeForce 7800GTX 512MB. Již v recenzi na Radeon X1800XL jsem sice upozorňoval na celkovou nedoladěnost ovladačů apod., ale zde už si to odpustím. Tyto grafické karty je totiž třeba brát tak jak stojí a leží a že je R520 "architektonicky elegantnější" není pro někoho, kdo investuje do karty přes 15 tisíc Kč dostatečný argument.

Stejně tak je potřeba brát výkon v současných hrách a ne v teoretických scénářích, kde bude využito dynamické větvení a jiné triky využívající moderních architektur. Vývojáři her si totiž nemohou dovolit implementovat něco, co poběží perfektně na Radeonech série X1K, ale GeForce 7 s tím budou mít problémy. Kromě toho je to také otázka časového presu, takže programátoři nemají čas psát kód extra efektivně. Když nechám onoho teoretizování, pak je třeba konstatovat, že GeForce 7800GTX 512MB je v Direct3D a něco málo výkonnější než Radeon X1800XT, v OpenGL pak masivně. A když jsem procházel některé recenze na zahraničních webech, není to o mnoho jiné ani u modernějších her typu F.E.A.R. nebo Quake 4.


Hodně diskutovaná je také kvalita obrazu. Přestože jsem ji v této recenzi přímo neanalyzoval, víme o ní několik faktů. Tak třeba, že ATi má kvalitnější filtrování textur díky HQ anizotropnímu filtru, zatímco nVidia trpí při nastavení na High Quality tzv. "shimmeringem", třesoucími se texturami. Transparentní AA nVidie je naopak o chlup lepší než adaptivní AA u ATi. Celkově lze ale říct, že s kvalitou obrazu je na tom lépe Radeon.

Když se podíváme na dostupnost, není na tom ani jedna karta nijak slavně. Radeony X1800XT se měly začít objevovat na trhu od 5. listopadu, ale zatím je jich jen velmi málo, stejně to vypadá i s novou GeForce 7800GTX 512MB, která možná bude dokonce prodávána v limitované edici. Tyto karty ale opravdu nejsou pro každého.

S tím souvisí i cena, kterou v tuto chvíli těžko určovat. Oficiální ceníky říkají $599 za Radeon X1800XT 512MB, resp. $649 za GeForce 7800GTX 512MB. Tyto nehorázné sumy nejsou natolik rozdílné, aby mohla jedna firma druhé něco vyčítat a naopak. Otázkou je, zda-li cenový rozdíl GTX oproti Radeonu stojí také za rozdíl výkonnostní. Zatím to vypadá, že ano, ale za kolik se budou tyto karty ve skutečnosti prodávat, to těžko říct.


Závěr



V této recenzi nerad doporučuji tu nebo onu kartu, protože se jedná opravdu o ultra high-end a zde většinou lidé vybírají dle vlastních sympatií. Radeon X1800XT je levnější, méně výkonný, ale zato má jisté ambice (které ale asi nebudou do příchodu R580 naplněny), naproti tomu GeForce 7800GTX 512MB je nejvýkonnější sólovou kartou na trhu a také za ni zaplatíte nekřesťanské peníze. Přesto bych se raději přiklonil k nVidii, která má mimo jiné i podstatně tišší referenční chlazení. Kdy u nás bude k dispozici ale těžko říct.

Za zapůjčení grafické karty Radeon X1800XT 512MB děkujeme společnosti ATi Technologies
Za zapůjčení grafické karty GeForce 7800GTX 512MB děkujeme společnosti nVidia Corp.
reklama