reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair
V dnešním souboji se utkají integrované procesorové vodní chladiče Cooler Master a Corsair. Jedná se o produkty, kterých se v poslední době objevuje na trhu stále více, a tak je třeba se podívat na to, zda nám mají co nabídnout. Vyzkoušíme si jich celkem pět.

Corsair H110


Pokud vám jde především o tiché chlazení, což by měla být neoddělitelná vlastnost vodního chlazení, stejně jako vysoký výkon, pak toho docílíte nejlépe využitím velkého radiátoru a pomaloběžných ventilátorů. Přesně to nám nabídne model Corsair H110, tedy alespoň v porovnání s ostatními modely. Jinak existují samozřejmě daleko lepší řešení, ovšem ta nepatří mezi stejnou třídu již sestavených a bezúdržbových chladičů a také jsou to zpravidla podstatně dražší produkty. My se nyní zaměříme na to, co nám nabídne Corsair H110 vybavený největším radiátorem v tomto testu.






Přichází stejně jako předchozí model v černé krabici s neklamným bílo-červeným potiskem, z níž se dozvíme všechny důležité údaje. Nicméně s podrobnými specifikacemi je to stejné jako u modelu H100i, tudíž se o řadě komponent nedozvíme nic.

Model
Corsair H110 (CW-9060014-WW)
Celková hmotnost
822 gramů
Vodní blok
měděný
Vodní pumpa
integrovaná v bloku
Ventilátory
dva - 140 x 140 x 25 mm
otáčky 1500 RPM +/- 10 %
průtok vzduchu 94 CFM
hlučnost 35 dBA
statický tlak 1,64 mm vodního sloupce
Radiátor
140 x 312 x 29 mm
hliníkový
Hadičky
pryžové tlustostěnné
0
Kompatibilita - sockety
AMD AM2, AM3, FM1, FM2, Intel LGA 1155, LGA 1156, LGA 1366, LGA 2011

Máme tu tedy také vodní blok s integrovanou pumpou, jak jinak, ovšem jedná se o jiný typ s kulatým tvarem, jaký byl využíván i u starších chladičů pocházejících z továren firmy Asetek. Velikost radiátoru odpovídá tomu, že na něm budou vedle sebe trůnit dva 1500RPM ventilátory s hranou o velikosti 140mm. Nejde však samozřejmě čistě o rozměry 280 x 140, neboť stejně jako u jiných modelů je třeba delší strany nastavit o nádržky zajišťující rozlití chladicího média do všech kanálků v těle chladiče.

Corsair H110 je tedy naprosto jiný model v porovnání s H100i, neboť má obě hlavní komponenty odlišné a také mu chybí podpora Corsair Link.


Provedení vodního chlazení


Máme tu tedy rozlehlý radiátor, jehož tloušťka je standardních cca 25 mm (plus několik mm plechové nástavby). Lepší výkon by samozřejmě podal tlustší radiátor, ale i tak tu máme jasného adepta na celkové vítězství v našem testu, pokud tedy nebudeme hledět na cenu a zcela jasné rozdíly mezi testovanými modely.




- klikněte pro zvětšení -


Jinak není na tomto modelu nic pozoruhodného. Radiátor je prostě a jednoduše spojen s vodním blokem / pumpou, z níž pak vede kratší třížilový kabel pro zapojení do základní desky. Ta tak bude zásobovat vodní pumpu a i když není jasné, jakou ta má spotřebu, deska by na tuto práci měla každopádně stačit.




- klikněte pro zvětšení -


Provedení hlavního modulu nám už může být dobře známé. Prohlédnout si můžete jeho četné výstupky, za něž se zachytí vrchní rámeček, který tak přitlačí vodní blok k procesoru. Můžeme jen doufat, že jde už o novější způsob montáže, neboť ten starší byl naprosto strašný, takový etalon uživatelské nepřívětivosti.





Styčná plocha je zde stejně jako v přechozím případě obehnána zapuštěnými šroubky a ona sama je naprosto rovná, jemně vybroušená a už opatřená nanesenou teplovodivou pastou. Tu také nepoužijeme a namísto toho aplikujeme v testech osvědčenou Arctic MX-2.


Příslušenství


V balení najdeme také velké množství různých spon, přičemž ty s výčnělky jsou určeny právě pro zajistění bloku s pumpou seshora. Dál tu je manuál a také do jednotlivých sáčků rozdělené šroubky, podložky, matky a další nezbytné drobnosti.





Vedle toho samozřejmě nesmí chybět ani anonymní 140mm ventilátory, na nichž není žádné modelové označení. Corsair uvádí, že mají dosahovat otáček 1500 RPM, ale také dodává, že hlučnost by se pak měla pohybovat kolem 35 dBA, ale to je hodnota, jíž nelze příliš věřit. Ale uvidíme, třeba je v nich schovaný nějaký generátor hluku.






Instalace


Procedura celé instalace je stejná jako u jiných vodních chladičů od firmy Asetek. Jedná se již o novou verzi montážního mechanismu, takže nemusíme vodní blok složitě nasazovat na ozubený rámeček, jako tomu bylo dříve. Montáž je i tak o něco složitější než v případě firmy Cooler Master, ovšem zvládnout by ji měl i tak každý. V prvé řadě je nutné si připravit zadní plastový rámeček, který si vybereme dle použitého socketu, a skrz něj prostřit kovové sloupky se závity. Tento rámeček si můžeme v příapdě potřeby na socket přilepit pomocí dvou samolepicích podložek.





Pak si připravíme horní rámeček, na nějž nasadíme plastové obložení, které se skládá ze dvou kousků a má za úkol držet hlavní montážní šrouby. Pak už můžeme takto připravenou sponu nasunout zespoda na blok a zaklesnout ji jejími packami za jeho plastové výstupky. Toto jsme dříve měli dělat až na upevněném rámečku, což nebyla vůbec příjemná část instalace. Zde už je třeba jen sponu z druhé strany zajistit plastovým kroužkem, aby se ze své pozice nevysmekla. I s vodním blokem ji pak přiložíme na procesor a velkými přítlačnými šrouby ji upevníme do čtyř připravených matek v zadním rámečku. Výhodou tohoto způsobu instalace oproti chladičům Cooler Master je, že si můžeme libovolně zvolit, jak budou orientovány fitinky vodního bloku, a to ne jen po 90 °.
reklama