reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sound Blaster X-Fi Titanium HD: je nejlepší?

8.12.2011, Petr Štefek, recenze
Sound Blaster X-Fi Titanium HD: je nejlepší?
Creative již poměrně dlouhou dobu staví své produkty především na efekt a kvalita je až na druhé koleji, a proto je dobré vidět, že i zde se věci mění a společnost dokáže navrhnout a vyrobit zvukovou kartu, která zaujme i rozmlsané jedince.
Kapitoly článku:
  1. Sound Blaster X-Fi Titanium HD: je nejlepší?
  2. Sound Blaster Titanium HD - bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
Creative X-Fi Titanium HD je první kartou z dílen této společnosti, která cílí na fanoušky kvalitního zvuku. Na první pohled to možná není patrné, neboť součástky jsou schované pod krytem, ale napovědět mohou zlacené RCA konektory, které přeci jen nebývají běžnou součástí herních zvukových karet. Creative hlásá, že tato karta je určena audiofilům, ale to je samozřejmě spíše marketingový tahák, jak zdůraznit, že nejde o běžnou X-Fi.



Creative X-Fi Titanium HD je typická tím, že jde o dvoukanálovou zvukovou kartu podobně jako např. ESI Prodigy HD2. Nehledejme tedy na kartě analogový multikanálový výstup, je zde pouze optický výstup a dvojice RCA stereo (cinch). To znamená dobrou zprávu pro majitele externích zesilovačů, které lze takto připojit ke kartě klasickým „hi-fi“ způsobem, a sice směrovým signálovým kabelem.





Titanium HD není ochuzeno ani o prostorový zvuk a je schopno dekódovat dolby Digital nebo DTS, ale je zde nutné počítat s tím, že většina uživatelů dá v tomto případě asi stejně přednost dekódování až v samotném receiveru, což je jen ku prospěchu věci. Dnes mají i ty nejlevnější modely navíc podporu Dolby TrueHD nebo DTS-HD. O prostorový zvuk nám ale tentokráte vůbec nepůjde, protože budeme zkoumat, zda Creative umí vyrobit „poslouchatelnou“ zvukovou kartu.

Pro majitele externích převodníků je velmi žádoucí podpora Asio 2.0, která ani zde nechybí a velmi dobrou zprávou je bezchybný chod pod operačním systémem Windows 7 64bit, s čímž měly některé konkurenční karty problémy a nezpřístupnily uživateli všechny funkce svého software, potažmo funkčnosti zvukové karty (např. ESI Prodigy Hi-Fi 7.1). Certifikát THX TruStudio PC asi nemá příliš smysl komentovat, neboť jde spíše o marketingovou vábničku, která sama o sobě nic nezaručuje.




Operační zesilovače LME49710 a JRC 2114


Pokud se podíváme na převodníky, tak zde Creative příliš nešetřil a osadil pro stereo výstup poměrně slušný čip Burr-Brown PCM1794, který zaručuje kompatibilitu zvukové karty se záznamy až do rozlišení 24 bitů a samplovací frekvenci 192 kHz. To lze využít např. u sbírky kvalitních FLAC záznamů převedených z adekvátního zdroje (SACD). Na opačné straně stojí ADC čip Burr-Brown PCM4220, který je také speciálním 2kanálovým převodníkem, jenž ale využijete u digitalizace analogových zdrojů.

Použitý DSP čip CA20K2 má nejen integrované výkonné DSP a podporuje EAX 5.0 HD, ale jde o první poměrně slušný čip Creative, který navíc není omezen na 96 kHz / 24bit a zvládne bez problému procesovat audio až 192 kHz / 24 bitů. Základ samotné zvukové karty je tedy více než slušný.




Creative EMU20k2


Můžeme lamentovat snad na tím, že jde o model pro PCI Express. Proč to říkám? Jednoduše proto, že valná většina základních desek má PCI Express slot 1x tak špatně umístěný, že mu zavází chladiče čipsetu nebo grafická karta. Zkoumal jsem v e-shopech notnou chvilku a najít použitelnou high-endovou desku, kde byste mohli dát současně grafickou kartu s dvouslotových chlazením a PCI Express zvukovou kartu, je opravdu obtížné..

Pokud chcete kvalitní zvukovku, musíte se smířit s PCI verzemi, což není problém, protože propustnost PCI sběrnice je dostatečná. Horší je však to, že některé karty se již pro PCI sběrnici nedělají. Pro potřeby testu jsem musel zvolit testovací platformu AMD Llano A-3850 bez grafické karty, aby mi bylo laskavě umožněno někam kartu nainstalovat.


Požadavky na hardware
  • Intel® Core™2 Duo nebo AMD® ekvivalentní (1.86 GHz nebo rychlejší)
  • Intel, AMD nebo 100% kompatibilní alternativa
  • Microsoft® 7 32-bit nebo 64-bit, Windows Vista® 32-bit nebo 64-bit se Service Pack 1 nebo vyšším
  • 1GB RAM
  • > 600 MB volného prostoru na disku
  • Jeden volný PCI Express® slot
  • CD nebo DVD mechanika pro instalaci (není nutnost – internet)

 

reklama