reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Epoxi: tower ze staré školy

17.1.2012, Jan Vítek, recenze
Spire Epoxi: tower ze staré školy
Společnost Spire je jedním z tradičních výrobců počítačových komponent, které se týkají chlazení. Mezi ty samozřejmě i patří i počítačové skříně jako Epoxi, kterou si dnes vyzkoušíme. Těšit se můžeme na štíhlý a vysoký tower s přizpůsobitelným interiérem.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice této skříně jsou celkem těžké, protože jde také o pořádné kusy plechu. I když jsou ale na okrajích "zabrané" a výrobce se je snažil posílit dvěma vodorovnými profily nahoře a dole, nedrží stabilní tvar a trošku se kroutí. Jejich umístění je celkem snadné i na stojící skříň, ale stejně bych zde už ocenil spíše panty než klasické zasunovací bočnice.

Co se týče interiéru a konkrétně oblasti traye základní desky, je na co si stěžovat. V první řadě mě trkly do očí otvory pro protažení kabelů a zvláště ty nekryté horní a spodní. Už dle toho bylo celkem jasné, že s přídavným +12V napájením pro desku nebude snadné zvolit cestu mezi trayem a pravou bočnicí, přičemž následná kontrola dodávaného příslušenství dopadla také špatně - prodlužovací kabel v něm nebyl.




- klikněte pro zvětšení -


A pak tu jsou gumové kryty (či chlopně) pro dva otvory, které se (a nebyly samy) po otevření skříně jen tak povalovaly uvnitř. Záhy jsem přišel na důvod - ono je sice poměrně nesnadné je nasadit, ale poté dokáží ze svého místa sklouznout velmi snadno i při běžné manipulaci se skříni. Doporučoval bych je tedy rovnou sebrat a vyhodit, protože se tím o nic nepřipravíte a spíše si ušetříte nervy.

Podívejme se ještě na otevřenou skříň z druhé strany, kde je lépe patrné rozložení otvorů, jejichž nevhodné umístění ukáží i fotografie nainstalované sestavy v příští kapitole. Vnitřek skříně je jinak zpracován velmi jednoduše a v podstatě jde jen o tray a vedle něj je jedna velká šachta zabírající celou výšku skříně. I díky ní je konstrukce Spire Epoxi dostatečně pevná na to, abych si nestěžoval.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části skříně máme k dispozici dvě pozice pro napájecí zdroj, přičemž primární je dole a připravená i pro dlouhé a výkonné modely. Ty mají k dispozici prachový filtr, který ale není umístěn z vnějšku skříně, ale uvnitř. Bude to tedy chtít trochu cviku, abyste byli schopni tento filtr zpod zdroje vysunout. Váha zdroje pak může spočívat na připravených gumových podložkách, ovšem seshora jej nebude jistit nic. Ale předpokládejme, že tuto skříň asi nebudeme často obracet nohama vzhůru a pouštět na zem z výšky.

Zadní ventilátor napájený pouze pomocí dvoužilového kabelu s konektorem Peripheral Power je vybaven stejně jako vrchní tři kousky drátovou mřížkou. Tu samozřejmě můžete snadno sundat. Záslepek portů je pak sedm a všechny mají v sobě větrací otvory, což doplňuje další průduch hned vedle. Kryty kulatých otvorů pro hadičky vodního chlazení již naštěstí drží o poznání pevněji než předchozí kryty otvorů pro kabeláž.

Vrchní ventilátory tu máme tři a všechny podsvícené modrými LED. Tyto ventilátory mě moc nenadchly kvůli tomu, že mají špatně vylisované, tedy hrbolaté lopatky.







V jednoduše zpracované přední části může trůnit až jedenáct 5,25" mechanik, pokud ovšem nevyužijeme dva dodávané kovové boxy pro pevné disky/SSD. Oba jsou stejné a vybavené jedním 120mm ventilátorem. Zabírají tři 5,25" pozice a za to se odmění čtyřmi plastovými šuplíky pro disky. V našem případě ale Spire Epoxi přišel ve stavu, kdy se oba boxy volně povalovaly uvnitř skříně, za což velmi pravděpodobně mohly plastové zámky (a případně nevybíravé chování přepravce). Při převážení skříně tedy bude velmi vhodné zajištění těchto boxů pomocí šroubků. Osobně se ani nedivím, protože zámky nedokáží držet tyto boxy bez hnutí.

Boxy můžeme do šachty zasunout zevnitř skříně, ovšem po instalaci komponent se bude velmi hodit také přístup zepředu. Stačí odtrhnout přední panel (k tomu nevedou žádné kabely), uvolnit zámky či odšroubovat šroubky a box vytáhnout. A jak je vidět na následující fotografii, boxy můžete skutečně umístit do libovolné pozice (třeba i obráceně), jen bude případně nutné, abyste odstranili kovové záslepky.




- klikněte pro zvětšení -


Spire Epoxi tedy působí jako skříň ze staré školy, na níž se ale už dokázaly podepsat moderní trendy v podobě černého interiéru, plastových zámků či otvorů v trayi. A bohužel, něco z toho by tu ani být nemuselo, respektive by mohlo být zpracováno pečlivěji.


Příslušenství


Dodávané příslušenství dostaneme v kvalitním uzavíratelném sáčku, kde máme záruční kartičku a pak ostatní nezbytnosti jako šroubky, distanční sloupky, PC Speaker a pásky se dvěma očky pro ukotvení kabelů. Není tu tedy nic výjimečného a mě zde vzhledem k velikosti skříně a umístění otvorů pro kabeláž velmi chyběl prodlužovací kabel pro dodatečné +12V napájení základní desky, respektive procesoru.
 
 


reklama