reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Epoxi: tower ze staré školy

17.1.2012, Jan Vítek, recenze
Spire Epoxi: tower ze staré školy
Společnost Spire je jedním z tradičních výrobců počítačových komponent, které se týkají chlazení. Mezi ty samozřejmě i patří i počítačové skříně jako Epoxi, kterou si dnes vyzkoušíme. Těšit se můžeme na štíhlý a vysoký tower s přizpůsobitelným interiérem.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace založená na platformě AMD, kterou budeme instalovat do dnes recenzované skříně. Za zmínku stojí především procesor Phenom II X6 se 120W TDP, který klade vysoké požadavky na chlazení a grafická karta, ač postarší, také dokáže ocenit dobré podmínky pro chlazení. Nicméně o to, zda je některá komponenta nová, nebo již starší, zde zas tak moc nejde, protože jejich primárním účelem je stejně sloužit jen jako topící tělesa.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W



Instalace komponent do Spire Epoxi se neobešla bez problémů. Co se týče pevného disku, pak tomu poslouží jeden ze dvou kovových boxů. Ten musíme nejdříve vyjmout, pak z něj vycvaknout rámeček s ventilátorem, vysunout jeden ze čtyř plastových šuplíků a disk do něj nasadit. Pak už je postup zřejmý. Disky tedy budou mít dobrý přístup k čerstvému vzduchu, což snad vyváží to, že budou uvnitř svého kumbálku trošku na těsno. Jednoznačnou výhodou je pak možnost volby pozice pro oba boxy.




- klikněte pro zvětšení -

Z další fotografie je jasně patrné, že základní deska má kolem sebe dost prostoru, takže budeme moci jednak použít velké chladiče procesoru i dlouhé grafické karty a také k ní budeme mít dobrý přístup. Pak tu je ale otázka rozmístění otvorů pro kabely. Příhodnou pozici mají otvory s vertikální orientací, ale ty ostatní (tedy nahoře a dole) by dle mého názoru měly být jinde. Přímým důsledkem toho bylo, že nebylo možné vést +12V napájecí kabel za trayem, protože jednoduše nedosáhl. Automaticky bych pak očekával, že v příslušenství dostaneme prodlužovací kabel, ale ten tu nebyl ani fyzicky, ani v seznamu příslušenství uvedeném v manuálu.




- klikněte pro zvětšení -

S nedržícími kryty dvou otvorů v trayi jsem již při instalaci ani nepočítal, takže je budete na fotografiích hledat marně. Jinak ale Epoxi při instalaci nekladla odpor, takže se můžeme přesunout k otázce chlazení.


Chlazení skříně


Spire Epoxi má v základní výbavě slušný počet šesti 120mm ventilátorů, z nichž jsou všechny až na zadní podsvíceny modrými LED. To je na skříň typu Big Tower s cenou 2700 Kč s daní celkem slušná výbava, a již nyní tak lze říci, že Spire to s cenou nijak nepřehání.

Systém chlazení má připraveny pro pevné disky dva vyhrazené ventilátory (jeden pro každý box), zadní je jeden a do počtu šesti nám zbývají tři na vrchním panelu. Zmínit také musíme bočnici, skrz niž bude dovnitř proudit čerstvý vzduch a z toho všeho nám vychází klasický systém chlazení, jenž je ale díky velkorysému prostoru nad základní deskou připraven i pro mohutné vodní chlazení (pokud tento prostor nezaplácneme druhým zdrojem).

Zapojit bychom tedy teoreticky mohli radiátor s velikostí až 360 x 120 mm (tedy pro tři ventilátory), ovšem otázkou je, zda by se to obešlo bez dodatečných úprav. Osobně vidím jako velmi vhodného adepta vrchní panel, jenž má v sobě jen úzké průduchy, které jsou navíc nesmyslně opatřeny prachovými filtry, jež jsou pochopitelně na místě výdechu jaksi navíc. I méně zručný uživatel by si ale určitě dokázal Epoxi upravit tak, aby měl integrovaný vodní chladič dobré podmínky k provozu, takže můžeme tuto skříň považovat za vhodnou pro takové účely.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage (opakované grafické testy), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v běžné teplotě. Využity byly téměř všechny dodané ventilátory, ale problém byl ten, že pracují na celkem vysoké otáčky (cca kolem 1500 RPM) a vydávají při tom už silnější hluk. Na původních otáčkách byl ponechán pouze zadní, přičemž ostatní byly zpomaleny s využitím předřadného odporu na otáčky, jež byly již pro uši přijatelné. Spire Epoxi je ale jednoznačným kandidátem na spolupráci s některým z dnech nabízených panelů - regulátorů otáček.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru a pak se přidají také přední a vrchní.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 6 - 7 °C, což je velmi slušný výsledek daný tím, že ventilátor před klecí s disky má snadný přístup k čerstvému vzduchu. Ukazuje to ale také na fakt, že disk je uvnitř uzavřen ze všech stran, takže jeho nucené chlazení (zvlášť když jich bude víc) bude velmi žádoucí.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
24 °C
45 °C
Chipset
38 °C
54 °C
GPU
58 °C
82 °C


V prvním případě jsme zkoušeli sestavu ve skříni, kde fungoval pouze jeden ventilátor, ovšem na své plné otáčky. Ten dokázal sestavu pohodlně uchladit sám o sobě s pomocí proděravěné bočnice. Když jsme mu pomohli zpomaleným předním ventilátorem, získali jsme teploty jen o málo nižší, což byl tedy naprosto nepřekvapivý výsledek.


Zadní + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
24 °C
44,5 °C
Chipset
38 °C
54 °C
GPU
57 °C
81 °C


Po zapojení všech třech vrchních 120mm ventilátorů (také kolem 1200 RPM) již značně stoupla hlučnost celé skříně, přičemž pokles teplot u již tak dobře chlazených komponent nemohl být velký. Navíc je tu ta věc, že průtok je omezen vrchním panelem, který by zasloužil upravit, ale je jasné, že více ventilátorů využijeme spíše u našlapané sestavy s mnoha komponenty.


Všechny ventilátory zapnuté
CPU
23 °C
43,5 °C
Chipset
38 °C
53 °C
GPU
56 °C
79 °C
reklama