reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie

17.5.2007, Jan Vítek, recenze
Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie
Dnešním tématem bude skříň Spire Pininfarina. Nejde o klasický případ návrhu, protože zde je jeho původcem italská firma Pininfarina. Ta se zabývá primárně designem automobilů a ne ledajakých. Uvidíme tedy, jak si poradila se zpracováním počítačové skříně.

Instalace


Z předchozích fotografií jste si mohli všimnout, že pozice pro napájecí zdroj je zde zakryta tlustým hliníkovým plechem. Je tedy jasné, že ten bude zapotřebí před instalací nějak odstranit. To je možné podobným způsobem, jako se klasicky sundávají přední panely, které drží pomocí převážně plastových pacek. Zde však Spire vybral packy kovové, které v otvorech drží velmi pevně, takže jsem si musel vzít na pomoc kleště, aby šly snadněji stlačit a prostrčit SECC plechem. Pak se již polovina zadního panelu poroučela a otevřel se pohled mimo jiné na zadní pozici ventilátoru. O té se skutečně nedá říci, že by byla zpracována dokonale a vůbec tedy nechápu, proč musel výrobce zadní ventilátor takto udusit a hned dvakrát.

Testovací sestava:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Pravá bočnice se naštěstí dá poměrně snadno vysunout z pantů a to také doporučuji, pokud ovšem přímo nemilujete dokončování instalace počítače se skříní ve vzpřímené poloze. Vyklápěcí tray základní desky je sice pěkná věc, ale s jemnou prací s kabely vám tato vlastnost samozřejmě příliš nepomůže. Při instalaci jsem tedy na žádné vážné problémy nenarazil, pouze přístup k šroubům od zdroje je poněkud ztížen nutností sejmout zadní panel, ale zdroj také neměníme každý týden.



Dobře funguje také otočná šachta pro pevné disky, která se jako na obrtlíku otočí, aby pevné disky nezasahovaly do prostoru základní desky. Ale přeci by si mohly s nějakou delší grafickou kartou zavázet. To hlavně proto, že i když je šachta dostatečně velká, tak kovové ližiny disk zajistí tak, že jeho podstatná část z ní kouká ven. Při pohledu kolmo na základní desku ji tak disky několika milimetry zastiňují a to nepočítáme ještě kabely a konektory.


- klikněte pro zvětšení -

Máme tedy nainstalováno a můžeme počítač spustit. Jak jsem psal, nenašel jsem specifikace předního 140mm ventilátoru, ale jeho otáčky rozhodně nebudou nízké. Kvůli němu bych totiž Pininfarinu jako tichou skříň rozhodně neoznačil. Ventilátor se ozývá hlubokým hučením, jež snadno předčí hluk 2300RPM zadního 80mm ventilátoru. Každopádně bych se zde ale nebál o dostatečné chlazení pevných disků, ale chlazení jako takové příliš dobře vyřešené není. Na tom mají svou 'zásluhu' především rošty a vůbec přístup vzduchu k lopatkám. Přední ventilátor by měl dosáhnout obrovského výkonu, avšak vzduch k němu proudí pouze přes postranní průduchy a ty rozhodně nejsou pro 140mm dostatečné. Dále máme již zmiňované rošty, z nichž by všechny mohly být vyřešeny s ohledem na průtok vzduchu lépe a některé by zde rovnou ani nemusely být.


Teplotní testy


Teplotní testy probíhaly opět s pomocí aplikací 3DMark03 (Mother Nature), Prime95, h2benchw (seek) a monitorovacích programů Speedfan a Rivatuner. Okolní teplota se ustálila na 22,5 °C. A vzhledem k provedení chlazení skříně jsem se rozhodl pro tři konfigurace:
  1. Přední i zadní ventilátory zapnuty
  2. Přední 140mm ventilátor vypnut, zadní 80mm zapnut
  3. Přední i zadní ventilátory zapnuty + boční 80mm naproti grafické kartě (Papst 8412 N/2GM - 2600 RPM, 34 CFM)

Boční tunel pro chlazení procesoru je zde poněkud mimo a míří spíše na sloty pamětí RAM, ale jistý podíl na chlazení procesoru zde bude mít také. Nyní již k výsledkům:


1. konfigurace
CPU
34,5°C
50°C
Chipset
38°C
51°C
GPU
59°C
84°C
HDD
N/A
28°C

Zde je naprosto jasné, že Pininfarina nenabízí zrovna nejlepší možnosti chlazení. Oproti výsledkům nedávno recenzovaného Chieftecu GX-01 (s jeho zadním 120mm ventilátorem @ 1200 RPM) jsou zde teploty o 3-4 stupně vyšší, ale to se netýká pevného disku, jenž byl chlazen velmi dobře. Problémem bude nejspíše udušený 80mm ventilátorek, který nestíhá ve skříni efektivně rozproudit vzduch.


2. konfigurace
CPU
35°C
51°C
Chipset
40°C
53°C
GPU
61°C
86°C
HDD
N/A
35°C

Po vypnutí předního 140mm ventilátoru se situace pochopitelně ještě zhoršila, ale procesor díky tunelu mohl přeci jen využívat přímého přístupu vzduchu, a tak se vypnutý přední ventilátor na jeho teplotě příliš nepodepsal. U čipové sady, grafické karty a čipové sady, jež stojí přímo v cestě vzduchu proudícímu z předního panelu, je již situace horší.


3. konfigurace
CPU
34,5°C
49,5°C
Chipset
39°C
50°C
GPU
57°C
82°C
HDD
N/A
28°C

Poté jsem do boční pozice přidal 80mm ventilátor na 2600 RPM, s jehož pomocí se skříň stala ještě hlučnější. Jeho výkon se pochopitelně podepsal především na grafické kartě, ale oproti výchozí konfiguraci pouze dvěma stupni. Ostatní rozdíly snad ani nestojí za řeč.


reklama