reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie

17.5.2007, Jan Vítek, recenze
Spire Pininfarina: obrněnec z Itálie
Dnešním tématem bude skříň Spire Pininfarina. Nejde o klasický případ návrhu, protože zde je jeho původcem italská firma Pininfarina. Ta se zabývá primárně designem automobilů a ne ledajakých. Uvidíme tedy, jak si poradila se zpracováním počítačové skříně.
Na začátku článku jsem se zmiňoval o podřizování funkčnosti designu. Do jisté míry to platí i v našem případě, ale také zde na druhou stranu najdeme dost designových prvků, které jsou i velmi funkční. Například přední panel a jeho nadzvedávací část s I/O porty se mi velice zamlouval. Další pochvala míří na materiál skříně. Výrobce sáhl po 1mm SECC pro zhotovení hlavní části Pininfariny a mohutném 6mm 'brnění' z hliníku, které se táhne od předního panelu přes horní stěnu a končí na zadní části. Hmotnost skříně společně s kvalitním zpracováním a sestavením jednotlivých částí, to je dobrý výchozí bod v boji proti vibracím, o něž se dokážou s chutí postarat ventilátory a především pevné disky.



Diskutabilním prvkem je vyklápěcí tray základní desky. Zde byl problém ten, že zámek a západky bočnice nedokázaly osazený tray bezpečně zajistit, ale to se snadno vyřeší jedním horním šroubkem. Jenomže abyste se k němu dostali, tak musíte sejmout zadní hliníkový panel, což není zcela ideálně vyřešeno. Otázkou také je, zda dobrý přístup k základní desce stojí za ztíženou správu kabeláže uvnitř skříně.



Nepříjemné bylo zjištění, že na netradičně zpracované distanční sloupky se v našem případě poněkud zapomnělo a výrobce jich dodal pouze osm. Jako největší slabinu Pininfariny bych však viděl systém chlazení. O skvěle vyřešeném systému proudění vzduchu zde nemůže být řeč a může za to především omezený přístup vzduchu k přednímu ventilátoru a zadní ventilátor má kromě dvou nepříliš prostupných roštů ještě nevýhodu ve své velikosti. Situaci už nezachrání ani boční pozice pro 80mm ventilátor.



Z hlediska chlazení tedy existují daleko lepší modely, jež mají navíc i tišší provoz. Pokud je ale vaším cílem netradiční design a provedení, pak má Pininfarina rozhodně co nabídnout. Navíc za odpovídající cenu a s výběrem několika barevných verzí.


Robustní skříň z hliníkovým obložením
Systém chlazení a hlučnost
Dobré chlazení pevných disků
Chybějící dist. sloupky v příslušenství
Zpracování předního panelu
Přístup ke zdroji
Cena v době testování: 3 457 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Spire Pininfarina poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Spire Pininfarina (SP-ATX-PALU/B) děkujeme firmě Abacus





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama