Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.4.2008, Pavel Boček, recenze
GeForce 8800 GTS s jádrem G80 jsme srovnávali před půl rokem, nyní se podíváme na pokračovatele s jádrem G92. Představí se karty BFG, Gainward, Gigabyte, Leadtek, Point of View a Zotac; ASUS a MSI s referenční i s přetaktovanou verzí a představí se i TwinTech.
Paja66 (1) | 17.6.200821:17
Ja mam tuto kartu od ASUS, slape pekne, ale i bez pretaktovani ma karta v klidu temer 60 °C, pri zatizeni i 80°C. Je to normální? Dá se s tím něco dělat?
Pri instalaci ASUS utilit mi XPcka hlasi, ze instalovane ovladace nejsou certifikovane a ze bych je nemel instalovat. Co s tim?
Odpovědět0  0
IQLogic | 30.4.20088:35
Ako ste preboha prisli na to ze 8800GTS 512 je len vyssie taktovana 8800GT ??? GT ma 112SP a GTS 128SP ... tak si to laskavo opravte ... ked som to cital tak ma az zamrazilo ...
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 30.4.20089:27
Karta 8800 GT je má vlastně také ­(jádro je stejné­), jen jsou uzamčeny.
Odpovědět0  0
saphire | 18.4.200814:13
Podla mna ma clanok velky zmysel, pekne vidno ,ze je maximalne jedno od akeho vyrobcu karta je lebo aj v pretaktovanom stave 4­-5fps navyse pri crysis ma nezachrania. Spravil som dobre ked som si pred 3ma mesiacmi kupil najlacnejsiu 8800 GT ­(Gigabyte­) akurat ma hneva ,ze teraz by som mal za taku cenu 2x9600 GT :­((
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 16.4.200815:29
No taky se pridam k polemice o užitečnosti testu. K necemu jsou maximalne 2 posledni stranky. Graf s vlivem pretaktovani core­/shadery­/mem na vykon ­(ten je super­) a pak seznam prislusenstvi. Samozrejme je dobre vedet ktere karty nepouzivaji standartni 1.0 ns pameti samsung. Na fotky karet se muzem podivat v kazdem eshopu a u pretaktovani vic zalezi na stesti na kus nez na vyrobci. Kdyby aspon mely karty ruzne chlazeni, ale takhle je jedinej uzitecnej vysledek ­"prumerne pretaktovani 8800GTS G92 s referencnim chlazenim­". Pro 75% otacky sem to spocital na: 792Mhz jadro, 2240Mhz pameti a shadery 1960Mhz ­(10­-12 sice neni uplně reprezentativní vzorek ale na nějakou představu to stačí ne? :­))
Odpovědět0  0
skManiak | 16.4.200815:19
Vsade kde som pozeral tak MSI GeForce NX8800GTS T2D512E OC core overclocked 730 MHz a nie vami udavana Frekvence jádra: 675 MHz
prosim overte si to .Som si to vsimol lebo planujem tuto kartu kupit. Inac dakujem za tento clanok .
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 16.4.200818:42
Jediný CZC, který údaje bere vždy ze stránek výrobce, frekvenci jádra této karty uvedenou nemá, stejně jako to není na stránkách MSI. Snímek z GPU­-Z, pořízený po instalaci ovladačů, hovoří myslím jasně a věřil bych mu mnohem více, než informacím z e­-shopů, které mají své údaje neznámo odkud a nezřídka se stává, že jsou uvedeny chybně ­(a e­-shopy za jejich správnost samozřejmě neručí­).
To však nic nemění na tom, že kartu na tuto frekvenci jádra přetaktujete, alespoň tedy s chladičem účinným obdobně jako Accelero S1 ­(nezapomeňte však, že paměti mají na výkon vliv největší­).
Odpovědět0  0
Muhehe | 16.4.200814:33
At uz bylo naplni clanku cokoliv, me to prineslo prinejmensim dalsi duvod domnivat se, ze tady neco nehraje. Tech 700, 1000 a 1700 totiz nejsou referencni, jsou vissi nez referencni a karta neni ve verzi OC, tedy prosty smrtelnik se domniva, ze takty referencni budou. Zajimave je, ze tady se nad tim nikdo napozastavil a kdyz jsem v teto veci kontaktoval primo technicke oddeleni Gygabite, bylo mi receno ze to neni v poradku a ze mam zkontrolovat cituji : ­"...kompatibilitu systemu.­" No dobra rada nad zlato, co vam budu povidat. Ale to ted neni dulezite. Dulezite je, ze treba v Gears of war nebo Medal of honor: Airbone se po pul hodine udelaji pres celou obrazovku artefakty a smitec ­- reset. Kdyz sem takty snizil k hodnotam blizkym referencnim, bylo vse v poradku. Tady se pak doctu, ze karta byla navic taktovana o notny kus a zadne stiznosti na provoz jsem nepostrehl. Tak mi teda reknete, kera bije, pac to mi hlava nebere.
Odpovědět0  0
Michal Huspeka (70) | 16.4.200817:16
Jestli máš na svý Gigabyte taky paměti Qimonda, tak bych hledal problém v jejich příliš velkých taktech ­(vlastně už si na to sám přišel­). S pamětma Qimonda byly problémy i na 88GT, při taktech kolem 2GHz se sekal obraz a objevovaly se artefakty.

Jinak u takhle koncipovaný recenze nemůžeš čekat, že PB objeví problém, kterej se projevuje až po půl nebo třeba i po hodině....
Odpovědět0  0
Karmir | 18.4.20080:22
Vlastním dvě tyto karty Gygabite ve SLI,které jsou koupené s měsíčním odstupem. Jedna má opravdu zak.t.700­/1000­/1700 ­(bios 62.92.16.00.25 a druhá 650­/970­/1625 ­(bios 62.92.25.00.05­).Obě jsou přetaktované na 750­/1025­/1821.Jediný rozdíl,který jsem zpozoroval je,že ta na nižších z.taktech je při stejné frek. GPU cca o 5 st. chladnější.
PS: Crysis DX9­/XP 1280x1024 ,velmi.vys.det.­(nastaveno v config.­)patch 1_2, 4AA,SLI,FPS=38. Bez SLI­(singl GPU­) FPS=24 .:­)
Odpovědět0  0
_AL_ | 16.4.200810:39
tak nevim, jestli delam neco spatne, ale zkousel jsem vse mozne a s kartou od leadteku mi pri hrani ­(treba hodka CoD4­) vytuhne PC a na obrazovce sou cervene pruhy, pak se PC resetne, a dela to cim vic pretaktuji pameti, dela to i na default, takze j mam mirne podtaktovane a je to ok...na jadru sem zatim na 700mhz a rikam si jestli uz se netrapi, a koukam ze rezerva jeste je :­) jinac GTS je perfektni karta..pomalu bezi snad fakt jen crysis
Odpovědět0  0
HoHo (1) | 16.4.200815:39
To zni jako na reklamaci. Mel jsem obdobny problem u 8800GT, kdy mi padal 3dmark2001 ­(ani jednou nedobehl­). Tak jsem si rikal ze to mozna bude ovladacemi, vse ostatni fungovalo. Ale pak jsem sundal referencni chladic a mezi chladicem a pametmi je temer teploizolacni vrstva ­(cca 1mm tluste ­"polstare­" cehosi bileho­). Po nalepeni medenych pasivku za cca 70 korun a acceleraS1 na procesor vse bezi naprosto stabilne i s pretaktovanim o vice nez 100mhz. Predpokladam ze u gts budou mozna podobne ­"polstare­" cehosi co mozna ma trochu vodit teplo, ale je toho tam 1mm.
Odpovědět0  0
X-COM (73) | 16.4.20089:13
Jediné, co z tohoto článku má hodnotu je poslední tabulka s příslušenstvím.
Odpovědět0  0
elkarelll | 16.4.20089:47
taky nechápu smysl tohoto test..
Odpovědět0  0
Miroslav Jindra (221) | 16.4.200810:08
Ja taky ne. Stejne karty, stejny chladice, obcas obal za 20 Kc na par CD jako prislusestvi navic. Nicmene vypovidaci hodnotu to ma. Jsou OPRAVDU vsechny stejne! Takze se vyplati koupit to nejlevnejsi. Mozna by bylo zajimavy podivat se jim pod chladic, jestli treba nekteri vyrobci nepouzivaji horsi kondiky a tak.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 16.4.200813:27
Cílem testu bylo porovnat karty ve všech ohledech. To obnáší i zhodnocení chlazení, po stránce rozdílnosti karet pak například použité paměti, které rozhodně stejné nejsou, pokud jsi četl test celý a pořádně ­(a pamětí mají ve výkonu po přetaktování nejvyšší roli, jak ukázal test Crysis­) či příslušenství.

Leckdo však půjde i po potřebném příslušenství či přibalených hrách. Uvědom si, že lidé na fóru jsou opravdová menšina, reální uživatelé nevolí jen a pouze podle ceny, ale i podle výrobce, pokud je cena blízká ­(což se až na ASUS ­- který je pravděpodobně právě teď v akci ­- týká hned několika modelů­).

Přislíbeny jinak byly i další nereferenční modely ­(tedy kromě těch čtyř přetaktovaných­), bohužel však ještě nedorazily. Zajímavostí je také představení nováčka, karty TwinTech, který se umístil opravdu velmi dobře, dokonce byl ­- dokud se nevyprodal ­- i nejlevnější.

Pod chladič jsem se samozřejmě díval u všech karet ­(jak jinak fotit paměti ?­), elektronika byla ­- alesoň po stránce kondenzátorů ­- totožná.
Odpovědět0  0
adams (49) | 16.4.200814:03
No, kdyby se dalo spolehnout na to, že to člověk za měsíc, dva, koupí se stejnými pamětmi, a že půjdou všechny přetočit stejně...
Odpovědět0  0
cool.user (11) | 17.4.20080:49
Me spis unika smysl proc testovat 8800gts ­(g92­) v rozliseni 1027*768...

Jedinej duvod co me napada je ten, ze recenzent nema k dispozici vetsi monitor nez nejakou starou 15­" crtcko, ale tomu se mi nechce moc verit...
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 17.4.200813:07
Vždyť je to přece úplně jedno, je to jen pro srovnání, všechny karty v testu se chovají na všech rozlišeních a ve všech testech stejně, tak proč nutně vyšší rozlišení ?
Odpovědět0  0
cool.user (11) | 17.4.200814:21
treba proto ze dnes uz prakticky nikdo kdo je ochoten investovat xxx tisic to 8800gts nebude pouzivat 20 let stary 15­" crt monitor a krom toho pri tak malem rozliseni je to spis cpurenderning nez gpurendering? ­(mysleno jako nadsazka, nechytat za slovo)
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 17.4.200818:33
Jak jsem řekl, rozestup výsledků jednotlivých karet by byl naprosto totožný při rozlišení 800x600 i 2048x1536. Ve vyšším rozlišení je pouze dosaženo nižšího počtu snímků za sekundu, resp. bodů v 3D Marku, pročež by byly rozestupy hodnotově menší ­(při 30 FPS jsou rozdíly v desetinách, při 3 FPS v setinách­) a byly by tak hůře vidět, procentuálně jsou však rozdíly totožné. Testy jsou zde pouze proto, aby ukázaly rozdíl, vyšší rozlišení by vedlo pouze k menší přehlednosti.
Odpovědět0  0
cool.user (11) | 21.4.200813:25
[ironie­]Ano, obzvlast na 3dmarku jsou nadherne videt rozdily....­[­/ironie]
Odpovědět0  0
pegy (258) | 21.4.200819:52
Plne s tym suhlasim, naco robit 10 testo pre kazde rozlisenie, ked sa testuje 12 rovnakych kariet medzi ktorymi je rozdiel v inej nalepke... Ako vysledok testu povazujem... zoberte tu najlacnejsiu ak vam ide o vykon, ak o prislusnstvo, tak vyberajte co ja vasmu srdcu blizke ;)
Odpovědět0  0
xkunes (7) | 16.4.200810:24
Ještě zajímavější by byly podrobné výsledky či kvalita obrazu? Je kvalita stejná? Mé zkušenosti třeba s Inno z dřívějších dob jsou špatné. Jak je to dnes?
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 16.4.200823:29
Je pravda, že sledování a testy kvality obrazu nebyly cílem testu, ale zdály se mi všechny stejné. Karty byly fyzicky takřka shodné, ovladače byly také přímo od NVIDIE, takže by měl být obraz u všech stejný.
Jak konkrétně se Vám zdál obraz špatný ? Mohlo to být třeba ovladači či by stačilo zkusit obraz ponastavovat...
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 17.4.200816:55
Inno na svých kartách používalo levné součástky, vždycky bylo považováno za levného výrobce. Těžko říci na kolik to byla pravda a na kolik pocit uživatelů.
Odpovědět0  0
NAJA | 19.4.20089:57
Já mám stejný postřeh s Inno ale to bylo v pravěku kdy jsem měl GF2mx a později GF4 tehdy pro mně byla cena na prvním místě a vždy jsem zaplakal nad kvalitou obrazu
Odpovědět0  0
Ondras2 | 16.4.20088:57
takze pomer cena­/vykon po pretaktovani je nej asus za 5100,­- jen jestli to ten referencni chladic zvladne...
Odpovědět0  0
kahehe (1) | 16.4.20088:51
def marku 06 je snad 1280*1024
a né 1024*768
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 16.4.200818:45
Nadpisy mají být vždy stručné a dostatečně informativní. Myslím, že je lepší uvést 1024x768 Default, než 1024x768 Zbývající nastavení na default. Každému je přeci jasné, že je vše ostatní ­(tedy efekty, vyhlazování...­) nastaveno na původní hodnoty, pouze rozlišení že je sníženo.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.