reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání 12 GeForce GTX 960 2GB od 6 výrobců

27.3.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Srovnání 12 GeForce GTX 960 2GB od 6 výrobců
Pokud v nejbližší době plánujete nákup GeForce GTX 960 2GB a nevíte si rady s výběrem, je tento článek určený právě Vám. Dnes se totiž podíváme na 12 různých modelů dostupných na našem trhu, jež se liší nejen frekvencemi, ale i chlazením a rozměry.
Grafická karta Nvidia GeForce GTX 960 se stala populární hned od svého vydání v lednu tohoto roku. Důvodem ale tentokrát nebyl samotný výkon, jelikož takový už tu byl a měla ho i konkurence, ale především nízká spotřeba a poměrně příznivá cena. GTX 960 se zkrátka od svého vydání stala grafickou kartou pro masy.

Výrobci grafických karet se samozřejmě vezou na vlně této popularity a trh zaplavují velkým množstvím různých variant grafických karet postavených na čipu GM206, tedy GeForce GTX 960, což na straně druhé zase ztěžuje zájemcům jejich výběr. Proto jsme sehnali většinu karet GeForce GTX 960 2GB dostupných na našem trhu za účelem jejich vzájemného porovnání, abychom vám Vaše rozhodování co nejvíce ulehčili.

Abyste měli přehled, jakou vlastně výrobci grafických karet nabízejí přidanou hodnotu ke svým výrobkům a jak se tyto výrobky liší od referenčního návrhu, podívejme se nejdříve na samotné jádro GM206 a jeho specifikace přímo od Nvidie.





Referenční specifikace udává čipu GTX 960 celkem 1024 CUDA jader běžících na základní frekvenci 1127 MHz s možností jejího zvýšení (boost) na 1178 MHz v případě, když má jádro dostatečnou rezervu teploty a spotřeby. Specifikace dále říká, že velikost paměti grafické karty je stanovena na 2 GB a že samotná paměť je připojena k čipu pomocí 128bitové sběrnice. „Effective Memory Speed“ nebudeme řešit, protože je to pouze marketingový údaj a přejdeme k napájení a spotřebě. K napájení GTX 960 postačí jeden 6pinový konektor, protože příkon grafické karty je pouhých 120 W.

Poslední položkou jsou pak druhy výstupů na monitor, kterých může mít grafická karta více a může je kombinovat. V případě GTX 960 jde tedy o DVI-I, HDMI (2.0) nebo Displayport (1.2).

Výrobci nereferenčních grafických karet GTX 960 mohou tedy „čarovat“ pouze v nějakých mantinelech těchto specifikací. Je celkem jasné, že s počtem CUDA jader nebo šířkou paměťové sběrnice udělají asi pramálo, a tak jim nezbývá nic jiného, než se soustředit především na zvýšení frekvencí čipu.

Pouhé zvýšení frekvence čipu má ale za následek také celkově vyšší teploty a spotřebu grafické karty, proto na těchto kartách musí výrobci použít účinnější chlazení než to, které nabízí referenční design chladiče GTX 960. Jak vidíte, všechno jsou to spojené nádoby, vše musí být v souladu a my se dnes podíváme na to, jak dobře či špatně se s tím vypořádali jednotliví výrobci grafických karet.

Zajímat nás budou především provozní vlastnosti, ale samozřejmě se podíváme i na reálné frekvence jednotlivých grafických karet a chybět nebude ani pár výkonnostních testů.
reklama