reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200

3.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200
Po několika vyčerpávajících recenzích hi-endových grafických karet jsme se rozhodli přinést také něco „pro normální lidi“. Proto v dnešní recenzi naleznete čtyři low-endové grafiky - GeForce FX 5200 a 5200 Ultra od Palitu, Jetway GeForce FX 5200 a také Gigabyte MAYA Radeon 9200. Jak obstálo ATi v konkurenci DX9 GPU od nVidie naleznete v recenzi.
Palit GeForce FX 5200
  • Frekvence jádra: 250MHz
  • Frekvence pamětí: 150MHz (300MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB (128-bit)


Obr. 9 – Krabice další grafické karty
Klikněte pro zvětšení

Další GeForce FX 5200 je výrobkem společnosti Palit, která dělá sice levné, ale poměrně podařené karty. Krabice je větší než v případě Jetway a docela povedená (tentokrát na ní není snowboardista, ale automobilový závodník :). Obsah již tak pestrý ale není (viz příslušenství).


Obr. 10 – Palit GeForce FX 5200 zepředu
Klikněte pro zvětšení

Srovnáme-li design karty s modelem od Jetway, nalezneme několik rozdílů. Kromě toho, že je PCB tmavě purpurové, což v kombinaci se stříbrným chladičem dává kartě glanc, se liší také umístěním součástek. Z obou stran je jich totiž více než v případě Jetway, což svědčí o preciznějším provedení, hlavně v případě napájení. Na kartě je zřejmé místo, kde chybí čip s VIVO funkcemi.


Obr. 11 – Detail pasivního chlazení

Pasivní chlazení je zde provedeno celkem zdařeně. Stříbrný hliníkový heatsink je bohatě žebrován, což zajišťuje kvalitní odvod tepla. Na druhou stranu jsem byl trochu zklamán množstvím teplovodivé pasty na grafickém čipu, které by klidně mohlo být více. Paměti jsou bez chlazení, ale vzhledem k nízké frekvenci to nedělá problémy. Nechybí ani konektor pro aktivní větráček.


Obr. 12 – Grafická karta zezadu
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana, jak jsem již řekl, integruje mnoho součástek a nálepka „Palit Original Board“ značí, že se společnost nespoléhala na referenční design nVidie.


Obr. 13 – Detail výstupů
Klikněte pro zvětšení

Výstupy jsou opět tradiční – karta obsahuje VGA, DVI a TV-Out. U verzí s VIVO čipem podporuje karta samozřejmě i Video-In, což slouží hlavně ke grabování video záznamů.


Obr. 14 – Použitý paměťový čip PMI

Použité paměti jsou od výrobce PMI, bohužel se mi nepodařilo najít datasheet. Jedná se ale opět o 5ns čipy, nejvyšší frekvence je tedy 200MHz (400MHz DDR). Zklamáním pro mě ale bylo, že tyto paměti běží pouze na 300MHz! Palit se tedy trochu odchýlil od referenčního designu i v oblasti frekvencí.


Obr. 15 – Dodávané příslušenství

Dodávané příslušenství je poměrně chudé, v krabici naleznete vlastně jen CD s ovladači a kabel k připojení televize. Ostatně, jedná se o low-endovou kartu, kterou si lidé nekupují z důvodu bohatého softwaru či detailních manuálů.

Zkušenosti a přetaktování
Stejně jako předchozí model se tato karta hlásí ve Windows XP jen jako „nVidia GeForce FX 5200“ a nebylo tedy nutné přeinstalovat ovladače. Doporučuji samozřejmě použít nejnovější dostupnou verzi ovladačů.

Díky pasivnímu chlazení je opět zbytečné mluvit o nějakém hluku, ale pasiv je opět příčinou vysokých teplot na kartě. Při provozu kancelářských aplikací je vše v pořádku, ale po hodině testování byl spodek PCB a heatsink chladiče velice horký (odhadem kolem 70 °C). Paměti jsou díky nízkým frekvencím jen „vlažné“.

Přetaktování bylo v případě této karty odlišné od Jetway. Zatímco jádro se mi podařilo dostat na 305MHz, což je na pasivní chlazení poměrně slušný výsledek (o cca 22%), tak paměti zamrzly na pouhých 355MHz. Je tedy zřejmé, že sázka na společnost PMI se příliš nezdařila, protože zatímco u Hynixu šly 5ns čipy přetočit až na 500MHz, zde je to mnohem méně.
reklama