reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200

3.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Srovnání: 3x GeForce FX 5200 vs. Radeon 9200
Po několika vyčerpávajících recenzích hi-endových grafických karet jsme se rozhodli přinést také něco „pro normální lidi“. Proto v dnešní recenzi naleznete čtyři low-endové grafiky - GeForce FX 5200 a 5200 Ultra od Palitu, Jetway GeForce FX 5200 a také Gigabyte MAYA Radeon 9200. Jak obstálo ATi v konkurenci DX9 GPU od nVidie naleznete v recenzi.
Palit Daytona GeForce FX 5200 Ultra
  • Frekvence jádra: 250MHz
  • Frekvence paměti: 300MHz (600MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB (128-bit)


Obr. 16 – Krabice od nejsilnější karty v testu
Klikněte pro zvětšení

Druhou testovanou kartou od Palitu je již od pohledu výkonnější (a dražší) GeForce FX 5200 Ultra. Překvapivě je frekvence stejná jako u non-Ultra verzí, tedy 250MHz, přestože referenční design počítá se 325MHz. Opět se nejdříve podíváme na krabici, která sice nevypadá nic extra, ale obsahuje slušnou grafickou kartu.


Obr. 17 – Palit ve verzi Ultra zepředu
Klikněte pro zvětšení

Tato purpurová karta je o něco větší než non-ultra verze, a to jak šířku, tak délku, a to především z důvodu použití odlišných pamětí. Napájení vypadá solidně, opět přibyly nějaké kondenzátory a také MOSFETy. Kromě nevyužité pozice pro VIVO čip nalezneme na kartě i místo, kam by Palit mohl umístit externí napájení (5-pinový Molex). Znamená to tedy, že design této karty vychází z vyšší řady modelů?


Obr. 18 – Ještě jeden pohled na kartu
Klikněte pro zvětšení

Paměťové čipy jsou tedy odlišné, konkrétně je to jediná testovaná karta, která obsahuje čipy v balení BGA (Ball Grid Array). Jejich velikost je poloviční než u výše uvedených TSOP-II a veškeré kontakty jsou skryté pod čipem. Zajímavé také je, že jsou paměti umístěny z obou stran karty (4+4), takže vzdálenost všech osmi ke GPU je stejná. Paměti nejsou chlazeny. Frekvence je také o něco nižší než je běžné, jen 600MHz v DDR režimu.


Obr. 19 – Takto vypadá zblízka chlazení

Chlazení čipu je tentokrát aktivní a chladič je opět stříbrný, navíc s hliníkovými lopatkami větráčku. Žebrování nemusí být tak výrazné, protože se na kartě nachází 4,5cm větrák. Tentokrát jsem spokojen s množstvím pasty, které je ale možná až příliš a chladič na čipu trochu plave. Ale úprava na ideální množství (jen zaplňující mezery) je otázkou jedné minutky.


Obr. 20 – Zadní strana grafické karty
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně nenalezneme nic zvláštního, snad jen onu čtveřici BGA paměťových čipů.


Obr. 21 – Detail paměťového čipu

Tyto paměťové čipy jsou od Hynixu (jejich datasheet naleznete zde). Nejvyšší frekvence při 2,8ns je 350MHz, hodnota CAS latency je 4.


Obr. 22 – Konektory grafické karty od Palitu
Klikněte pro zvětšení

Snímek ze strany konektorů, oproti předchozím modelům žádná změna.

I přes slušné provedení samotné karty se nedočkáme žádné extra výbavy, pouze toho nejnutnějšího. Máme tu tedy CD s ovladači a TV kabel, žádný manuál ani žádná CD navíc. Myslím, že v tomto případě je to docela škoda.

Zkušenosti a přetaktování
Tento Palit je první testovanou kartu s aktivním chladičem. Hluk, který větráček vydává, je poměrně přijatelný a osobně jsem ho za zvukem zdroje a chladiče na procesoru příliš neslyšel. Chlazení je kvalitní a spodní strana PSB ani heatsink nebyly horké. BGA paměti taktéž nepotřebují lepší chlazení, protože se natolik nezahřívají.

Přetaktování se zde velmi podařilo, protože referenční frekvence GeForce FX 5200 Ultra je 325MHz. Proto jsem dostal frekvenci jádra na 340MHz a paměti šly přetaktovat až na 660MHz v DDR režimu. Výkon ale kupodivu nestoupl příliš razantně.
reklama