reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
V případě aplikace Fring sice nejspíše není ICQ hlavním důvodem, proč si program nainstalovat, ale komunikace s ICQ servery aplikace zvládá také, takže jsme mohli program do našeho přehledu zařadit. Fring je v první řadě Skype klient pro kapesní zařízení, kromě tohoto a ICQ protokolu si aplikace poradí také s MSN Messengerem, Google Talkem, Twitterem a protokolem SIP.

Po zadání ICQ čísla a hesla dojde k připojení. Seznam lidí na contact listu je vyobrazen velmi malým písmem, díky čemuž se na obrazovku vejde více jak 20 lidí, ovšem uživatelé s horším zrakem mohou mít s malými písmeny potíže. Status u jednotlivých kontaktů poznáte podle barvy – zelený obličej značí online status, šedivý offline, oranžová a červená barva patří nejspíš ke statusům Away a NA.



Contact list (klikněte pro zvětšení)

Zadání přihlaš. údajů (klikněte pro zvětšení)

Ve spodní části obrazovky si prosím povšimněte tří záložek. První je již zmíněný contact list, na dalších kartách najdete otevřená chatovací okna, poslední karta skrývá historii textové konverzace.

Stejně jako na contact listu, tak i během vlastní komunikace je písmo velmi malé a není možno ho zvětšit. Fring si poradí jen s několika českými diakritickými znaky (např. ž, ý,á), ale cca polovinu zobrazí nekorektně jako obdélníčky. Pokud české znaky pošlete vy, na displeji PDA se sice zobrazí chybně, ale příjemci dojdou v pořádku (testováno v kombinaci Fring -> QIP).



(klikněte pro zvětšení)

(klikněte pro zvětšení)

Program na novou zprávu upozorní zvukovým signálem, melodii ani její hlasitost ale nelze nastavit. Občas se nám stalo, že Fring novou zprávu sice přijal, ale „pípnutí“ jsme uslyšeli až o několik sekund později. Kromě zvukového upozornění se po přijmutí zprávy ve spodní části Today obrazovky zobrazí ikona.

V nastavení programu lze zadat přihlašovací údaje ke všem výše uvedeným službám, zapnout Bluetooth sluchátko a také aktivovat automatické spuštění. Fring je jednou z mála PDA aplikací, která si osvojila chování PC programů – spouští se totiž automaticky po soft resetu PDA, aniž by si to uživatel vyžádal.

Dotekový displej a klávesnici lze pro případ nechtěného stisku uzamknout, pro odemknutí je třeba tapnout 2x na tlačítko Unlock.
reklama