reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Palringo je ve srovnání s většinou ICQ klientů zajímavý v tom, že kromě registrace na serveru provozovatele (tj. vytvoření ICQ účtu) je třeba založení konta na webu Palringa. Ale pěkně postupně.

Na www.palringo.com si můžete nechat zaslat odkaz na stažení formou SMS zprávy, rovněž lze stáhnout instalační soubory pro PC i pro samotné mobilní zařízení. Všimněte si v pravém horním rohu odkazu Register, bez vytvoření účtu na webových stránkách se v kapesním počítači k ICQ nepřihlásíte. Při registraci je třeba zadat jen e-mailovou adresu a heslo.

Po stažení, instalaci a spuštění Palringa je třeba se přihlásit k serveru provozovatele vaší e-mailovou adresou a heslem a až poté lze zadat údaje k ICQ účtu. Na první záložce označené logem Palringa vidíte, zda jste přihlášení k serveru provozovatele a k ICQ. Přehled všech kontaktů získáte tapnutím na záložku Contact.




U každého člověka ve vašem contact listu vidíte, zda je online, away atp. a pokud má nastaven nějaký komentář u statusu, dozvíte se ho též. Bohužel není možno odfiltrovat offline kontakty ani pracovat se skupinami.




Kromě textové konverzace je možno přímo z Palringa spustit aplikaci fotografování, vytvořit snímek a odeslat ho. Nás však více zaujalo posílání hlasových zpráv. To bohužel s běžnými ICQ klienty (QIP, Miranda, ICQ atp.) nefunguje, druhá strana si musí nainstalovat též Palringo. Přenos hlasu v podání této IM sítě nefunguje stejně jako u VoIP programů (např. Skype). Přenos hlasu neprobíhá v reálném čase, zvuková zpráva se nejprve nahraje (po celou dobu záznamu je třeba držet zmáčknuté tlačítko) a až poté se odešle.

Ve srovnání s již zmíněným Skypem, který je na GPRS takřka nepoužitelný, jsou výsledky s Palringem velmi dobré. Vzhledem k tomu, že se zpráva odešle během několika vteřin usuzuji, že k uploadu dat dochází již během nahrávání. Díky tomu nemusíte na odeslání dlouho čekat a současně je zajištěno, že příjemce dostane zprávu ve srozumitelné podobě a ne s výpadky, které jsou u VoIP způsobeny nedostatečnou rychlostí připojení.




Po několika dnech používání se mi push to talk v Palringu dostalo natolik pod kůži, že si už jen těžko představím, že bych tento program v HTC Tytnu neměl. Pro předání krátké zprávy se asi nevyplatí namlouvat hlasový záznam, ale pokud chcete někomu sdělit delší a komplikovanější informaci, přijde push to talk vhod.

Ale zpátky k ICQ. Problémem Palringa je, že si ne vždy poradí s diakritikou. Odesílání českých znaků je v pořádku, jen jejich zobrazení není vždy korektní. Jestliže vám poslal český text uživatel s QIPem, uvidíte místo ě, š, č, ř a dalších písmen typických pro češtinu znaky z azbuky. Čeština však byla korektně zobrazena vždy, když odesílatel používal originálního ICQ klienta.

Během našeho testování se Palringo chovalo velmi nepředvídatelně. Chvíli bylo spojení stabilní, jindy se klient od ICQ odpojoval každé dvě minuty (připojení k Palringo serveru však zůstalo zachováno).

Nastavení aplikace je velmi chudé. Můžete si mj. zaškrtnout, zda se má program po soft resetu automaticky pustit a zda si přejete být na každou novou zprávu upozorňováni pípnutím.

reklama