reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání ICQ klientů pro PDA

10.6.2008, Pavel Bureš, recenze
Srovnání ICQ klientů pro PDA
Pryč jsou doby, kdy kapesní počítače sloužily jen organizaci času. Dnešní PDA je možné připojit k internetu, posílat e-maily, nebo být v kontaktu s přáteli. V našem přehledu se dozvíte i to, které programy pro ICQ síť si můžete do svého PDA nainstalovat.
Za ICQ klientem Anastasia stojí ruští vývojáři a v současné době je do angličtiny přeložena jen malá část rozhraní. Uživatelům, jež nemají s ruštinou žádné zkušenosti, může činit používání aplikace určité potíže, naštěstí stačí k základnímu nastavení (tj. k vyplnění ICQ čísla a hesla) dobrá intuice, případně lze postupovat metodou pokusu a omylu.


Do horní lišty je možno umístit ikonu programu, takže lze aplikaci vždy rychle maximalizovat

Naprostou většinu hlavní stránky zabírá contact list. Anastasia podporuje skupiny, rovněž lze nechat skrýt nepřipojené uživatele. Status je u každého kontaktu zobrazen ikonkou, messenger však dokáže rozpoznat jen Online, away a NA. Pokud má druhá strana nastavený jiný, tzv. rozšířený status (s vlastní ikonou a textovým popiskem), Anastasia přesto ukáže daný kontakt jako online. Seznam kontaktů může být zobrazen v jednom nebo ve svou sloupcích, záleží na tom, co si vyberete v nastavení.




V chatovacím okně vidíte u každé zprávy datum a čas, kdy byla odeslána/přijata. Jednotlivé strany jsou v konverzaci barevně odlišeny, zprávy odeslané z programu Anastasia vidíte na žlutém pozadí, příchozí na zeleném. Některé uživatele by mohlo mást, že po otevření chatovacího okna bude pole pro psaní vaší zprávy nahoře, nikoli dole. Zda jde o záměr autorů či o pouhý nedodělek nevíme, ale každopádně stačí napsat několik příspěvku a pole, kam píšete text, se posune na své místo.




K podpoře zobrazování znaků s českou diakritikou nemáme výhrad. Anastasia dokáže text v češtině korektně odeslat a také zobrazit bez ohledu na to, zda druhá strana používá QIP či originální ICQ klient. Některé ICQ programy nejsou plně kompatibilní s jabberem a ICQ Transportem, ne však Anastasia, čeština byla i v tomto případě odeslána a zobrazena naprosto korektně.


Anastasia si s českými znaky poradí

Instant messenger klient Anastasia sice podporuje historii, ale bohužel ji není možné exportovat např. do textového souboru.

Pokud jste nikdy nepřišli do styku s ruštinou, budete mít nejspíše problém si aplikaci přizpůsobit svým potřebám, neboť nastavení je kompletně v ruštině. Naštěstí význam těch nejpodstatnějších položek (ICQ číslo, heslo) je možné odhadnout. V nastavení je možno mj. zapnout skrývání offline kontaktů, vybrat typ písma a jeho velikost či zvolit, jakým způsobem se budou zprávy odesílat, zda jen tlačítkem na displeji nebo také Enterem.






Anastasia podporuje vibrační upozorňování na došlé zprávy, program dokáže také uživatele informovat blikající LEDkou.
reklama