reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání PocketPC s VGA displejem

6.3.2006, Pavel Bureš, recenze
Srovnání PocketPC s VGA displejem
V naší redakční schránce se objevuje mnoho dotazů na stále stejné téma – VGA displeje a které PDA zvolit. Ve snaze ulehčit vám, našim čtenářům, rozhodování mezi jednotlivými počítači (které se ve velké míře liší cenou i dovednostmi), postavili jsme vedle sebe čtyři počítače – Acer n310, Asus A730, FSC Loox 720 a HP iPAQ hx4700 a srovnali jejich výkon, výdrž, kvalitu zpracování atp.
Než se dozvíte závěrečný verdikt, podívejte se na dva testy, které jsme s PDA prováděli. Nejdříve jsme změřili výdrž programem Spb Benchmark. Aplikace sice tvrdí, že simuluje běžné používání přístroje, ale neustálé otevírání souboru ve Wordu zatíží baterii počítače o něco více než běžné užívání. Naměřené hodnoty berte prosím spíše jako ukazatel toho, které PDA vydrží déle.

Acer n310Asus MyPal A730FSC Loox 720HP iPAQ hx4700
246 min173 min488 min284 min

Druhým testem bylo přehrávání videa v programu TCPMP. Pokud PDA umožňovalo nastavení rychlosti procesoru, nastavili jsme automatiku. Jako testovací film jsme zvolili Star Wreck – In The Pirkinning, snímek vytvořený finskými nadšenci, který je na jejich webu ke zdarma ke stažení. Video jsme upravili aplikací PocketDivxEncoder, nastavení bylo ponecháno na výchozích hodnotách. Naměřené výsledky benchmarků vidíte v tabulce. Pokud je údaj nižší než 100 %, přehrávání je trhané. Pro plynulé přehrávání i náročnějších filmů doporučujeme PDA se schopností přehrát upravený snímek se skórem min. 120 %.

Acer n310Asus MyPal A730FSC Loox 720HP iPAQ hx4700
63 %148 %154 %282 %


Pojďme si krátce shrnout klady a zápory všech účastníků našeho testu.

Acer n310
Nejnovější účastník našeho testu v lecčems překvapil, ale také zklamal. Zákazníky naláká nízkou cenou, technologií USB host, velmi dobrým zpracováním plastového těla a ovládacích prvků. Výkon PDA je však mizerný, filmy ve VGA rozlišení a ve vysoké kvalitě si bez sekání nepřehrajete, moderní hry rovněž nejsou plynulé. Na práci s tabulkami a texty však procesor stačí, dokonce i v RealVGA režimu je Acer svižný. PDA se hodí po všechny, kteří ocení velký displej, příznivé rozměry a hmotnost, ale v otázkách výkonu nejsou příliš nároční.

Asus MyPal A730
Kolegu kosoura by jistě zaujala kolébka s držákem stylusu. Uchycení je otočné, takže stylus může být nasměrován tak, aby se vám s ním dobře pracovalo a hlavně se nebude tužka válet po stole, kde by se mohla ztratit. Výkon procesoru je více než dostatečný pro přehrávání videa v rozlišení 640 x 480 bodů, displej ale není tak kvalitní jako u konkurence. Ovládání není příliš odlišné od jiných počítačů, naštěstí jsou jednotlivá tlačítka dostatečně velká a s dostatečnými mezerami.

FSC Loox 720
Tento kapesní počítač se jako jediný v našem testu může pochlubit 128 MB paměti RAM, díky čemuž můžete mít spuštěno více náročných aplikací. Přestože je PDA plastové, působí elegantním dojme, v balení najdete i kolébku včetně pozice pro nabíjení záložní baterie. Obdobně jako některé telefony, tak je i Pocket Loox 720 vybaven ovládacím kolečkem Jog Dial. Bohužel, chování kolečka není možné detailně nastavit, takže např. v internetovém prohlížeči slouží otáčení k přesunutí na následující/předchozí odkaz. Některým uživatelům to nemusí vyhovovat. Podsvícení tlačítek je vázáno na displej, pokud je podsvětlen ten, svítí i tlačítka, což např. při sledování filmů působí rušivě.

HP iPAQ hx4700
Model od společnosti Hewlett – Packard kromě 128 MB ROM zaujme i 4" displejem a tělem z hořčíkové slitiny, díky které nevrže ani při pevnějším stisku. Pokud plánujete pracovat v realVGA režimu, iPAQ důkladně zvažte, rozdíl oproti 3,5" displejům není nikterak zásadní, ale znatelný je. Někomu může dělat problém ovládání, to je řešeno touchpadem, nikoli běžnými tlačítky. Spojení se světem obstarávají bezdrátové technologie Bluetooth a Wi-Fi.


Děkujeme níže uvedeným společnostem za to, že nám poskytly PDA k otestování:
reklama