reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání testovaných 802.11n routerů

29.3.2010, Martin Kuchař, srovnávací test
Srovnání testovaných 802.11n routerů
Podívejme se nyní na vyhodnocení testu WiFi routerů, které jsme otestovali v rámci příchodu standardu 802.11N. Který dostane nejvíce bodů za rychlost a který za výbavu? Jak dopadlo jejich vzájemné porovnání? Posuďte sami.
Kapitoly článku:
Po zanesení patřičných dat do tabulek a vygenerování grafů jsme prakticky hned získali zajímavé výsledky, které ale pro čtenáře publikovaných recenzí jistě nebudou překvapující.



Prvním grafem je ukazatel poměru ceny k výkonu. Zde to na plné čáře vyhrává router Tenda W311R+, který v testech předvedl perfektní rychlosti (obsazoval vrchní pozice v jednotlivých grafech) a se svou cenou, která nedosahuje ani na 600 Kč s DPH, nemá prostě konkurenci. Následují jej pak routery Tenda W306R, ASUS RT N13U a D-Link DIR615, které neztrácejí příliš mnoho, ale na vítěze mají stále co dohánět. Myslete na to, že v tomto grafu je rozhodující pozice s nejnižším počtem bodů – jde o podíl hodnot.



Router Asus WL500W je jasný vítězem – svých 21 bodů získal především díky dvojici USB portů, které podporují jak file server, tak i print a camera server. Maximálně vybavený router sice nebyl v testech nejrychlejší, ale pro ty z vás, kteří chcete ve firmě jednoduše povýšit na vyšší standard a zároveň nasdílet tiskárnu či monitorovací kameru, je jasným favoritem. Druhý v řadě je router Netgear WNDR3700, který má ve web-managementu češtinu, disponuje rychlými 1Gbps LAN porty a nechybí mu ani USB port (bohužel podporuje pouze sdílení dat v síti).



Poslední graf dopadl opravdu špatně pro router D-Link DIR-635, který se svými prakticky nulovými schopnostmi stále stojí příliš mnoho. Zde se na vítězné příčce opět umístil router Tenda W311R+, který sice žádné pokročilé funkce nemá, ale jeho cena je natolik nízká, že v jakémkoliv hodnotícím kritériu, v kterém se s cenou uvažuje, nemůže být poražen. Velmi zajímavý podíl má ale i vítěz předchozího testu – Asus WL500W. Jeho umístění je stále dobré za tak vysokou přidanou hodnotu.

Jak můžete sami vidět, router Tenda W311R+ se stal i přes absenci pokročilých funkcí jasným vítězem testu – ovládl hned dva grafy. Sekunduje mu ASUS WL500W, který naopak nenabízí super nízkou cenu, ale nadstandardní výbavu, s kterou se běžně nesetkáte. Je ale samozřejmě jen a jen na vás, pro jakou nabídku se rozhodnete a čemu dáte nakonec přednost.
reklama