reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

18.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
Dnes zakončíme seriál o ventilátorech testem 120mm verzí. Soutěžit bude celkem 14 ventilátorů od 12 výrobců. Tato velikost již pronikla do našich PC skříní a zabydluje se čím dál více. Dokonce se již na trhu objevují i o nějaký centimetr větší verze a tak možná již brzy uvidíme skříně s 15cm a většími kousky.
Zatím se ale omezíme na velikost 12cm, jenž má přece jenom daleko více zástupců hodných otestování, než větší ventilátory. Předem poukazuji, že výběr firem se v tomto testu nezměnil; každá již byla v seriálu alespoň jedním výrobkem zastoupena.

Testované ventilátory tedy budou:


A.C. RyanBlackfire4
AkasaAK-183-L2B
CoolerMateCMT-ALF-12A
EnermaxUC-12FAB-B(N)
BlacknoiseUltra Silent SX1
Papst4412 F/2GL
Papst4412 F/2GLL
RevoltecDark Red
RevoltecDark Blue
SilentmaxxSF-120/16
SilverStoneFM121
ThermaltakeThunderblade A1929
TitanTFD-A12025M12C(RB)
XilenceXPF 120.r


Do testu se tedy vrací firmy Revoltec, Silentmaxx a Silverstone, které u 92mm neměly žádné zástupce. Silverstone vlastně svým způsobem ano, pokud si vzpomínáte na hybridní ventilátor s 80mm rámečkem a 92mm lopatkami. Začneme stejně jako v ostatních testech s představením ventilátorů podle abecedy.


A.C. Ryan – Blackfire4


A.C.Ryan, náš klasicky první ventilátor k představení, dorazil opět ze série UV-active fever a i balení bylo stejné.



Specifikace Blackfire4 120mm:


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2000
Hluk (dBA)28,9
Průtok vzduchu (CFM)77,7
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)2,8
Cena (s DPH)439,-


Po zkušenostech s menšími ventilátory od A.C. Ryan jsem si již ani nemyslel, že tato verze bude nějak výrazně lepší a zkušenosti mě nezklamaly. Lopatky ventilátoru byly opět velmi ostré a zubaté a celý ventilátor je velmi lehký vlivem použitého plastu a jeho množství.



Barevné provedení Blackfire4 je tentokrát vyvedeno ve světle modré a zelené barvě, které mají za úkol reagovat s UV osvětlením skříně a nechat se prosvěcovat čtveřicí LED. Ty jsou z rohů nasměrovány po směru otáčení lopatek.



Příslušenství se skládá stejně jako u předchozích verzí z redukce napájení na molex konektor. LED mají také samostatný kabel a ten je možné pro jejich deaktivaci rozpojit.




Akasa – AK183-L2B


Také Akasa se drží schématu svých menších verzí a stejně tak i její balení.



Specifikace AK183-L2B:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1400
Hluk (dBA)18
Průtok vzduchu (CFM)44,8
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)507,-


Kvalita zpracování této Akasy je uspokojivé. Lopatky jsou tupé a bez zubů či otřepů. Plastem se také nešetřilo, takže lopatky mají z profilu hezky proudnicový tvar.



Napájení ventilátoru už na svém kabelu sice nemá flexo, jako u A.C. Ryanu, ale svému účelu poslouží neméně dobře. Přítomna je také redukce na molexový konektor, se stejným nesmyslným vývodem pro sledování otáček a vše završují 4 šroubky pro upevnění.

reklama