reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

18.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
Dnes zakončíme seriál o ventilátorech testem 120mm verzí. Soutěžit bude celkem 14 ventilátorů od 12 výrobců. Tato velikost již pronikla do našich PC skříní a zabydluje se čím dál více. Dokonce se již na trhu objevují i o nějaký centimetr větší verze a tak možná již brzy uvidíme skříně s 15cm a většími kousky.

Revoltec Dark Red a Dark Blue


Tyto dva ventilátory od firmy Revoltec, jejichž obdoba se objevila naposled v testu 80mm ventilátorů, se od sebe také liší pouze použitou barvou. Budu testovat samozřejmě oba, aby se ukázaly případné individuální nedostatky, nebo naopak kvality. Balení je shodné, jako u 80mm modelů, tedy plastový výlisek z druhé strany zajištěný kartónem s popisky.



Specifikace Dark Red a Dark Blue:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1200
Hluk (dBA)22,5
Průtok vzduchu (CFM)49,21
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)305,-





Zpracování lopatek Revolteců bych přirovnal k A.C. Ryanu, pouze s tím rozdílem, že jsem nenašel žádné zuby, nebo otřepy. Použitý plast byl ale také lehký a spotřebováno ho bylo jen málo, takže lopatky jsou velmi tenké.



Příslušenství nenadchne, redukce na molexový konektor a montážní šroubky se dají považovat za průměr. Ventilátory jsou také podsvícené čtyřmi LED, které ale bohužel není možné vypnout.







Silentmaxx – SF-120/16


Pokud jste pozorně četli díl o 80mm ventilátorech, jistě již dle názvu tohoto Silentmaxxu poznáte jeho hodnotu RPM – 1600. Zabalen je stejně jako předchozí Revoltecy a tak již z balení vidíte vše, co je součástí balení, včetně modré barvy samotného výrobku.



Specifikace SF-120/16:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1600
Hluk (dBA)26
Průtok vzduchu (CFM)55,42
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)541,-


Lopatky Silentmaxxu nejsou pěkně zpracované. Stejně jako Revoltecy, nebo A.C. Ryan mají velmi ostré okraje a navíc jsou na několika místech patrné i otřepy. Rámeček by také mohl být více vykousnutý, aby vzduch lépe procházel.



Příslušenství tento ventilátor také žádné nemá. Napájení je zajištěno přes kabel, který obsahuje jak třípinový konektor, tak i molex.
reklama