reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

18.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
Dnes zakončíme seriál o ventilátorech testem 120mm verzí. Soutěžit bude celkem 14 ventilátorů od 12 výrobců. Tato velikost již pronikla do našich PC skříní a zabydluje se čím dál více. Dokonce se již na trhu objevují i o nějaký centimetr větší verze a tak možná již brzy uvidíme skříně s 15cm a většími kousky.

Silverstone – FM121


Silverstone je také firma, která si v 92mm testu dala přestávku, aby se nyní vrátila se 120mm modelem. Jmenuje se FM121 a mimo jiné nabízí stejně bohaté příslušenství a v důsledku i měnitelné otáčky. Podívejme se ale nejdříve na jeho specifikace.



Specifikace FM121:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)800 - 2400
Hluk (dBA)17 - 39,5
Průtok vzduchu (CFM)110,03 max
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)4,8
Cena (s DPH)541,-


Silverstone má podobně jako Enermax ostré, ale jinak kvalitně zpracované lopatky a hranatý rámeček. Jak je vidět z obrázku, za ventilátor je také zodpovědná firma Everflow, klasicky spojována s firmou Thermaltake.



Kabeláž by mohla být udělána lépe. Mluvím hlavně o jediném možném napájení z molexu. Možnost sledování otáček ventilátor sice neztrácí, ovšem lepší by jistě bylo, kdyby byla redukce na molex volitelná, nebo alespoň na kabelu i s třípinem na desku. Ovšem ventilátor si dle specifikací bere celých 4,8W a to by každá deska nemusela zvládnout, i když TT Starforce z předchozího testu měl maximální spotřebu ještě o 1W větší.



Velmi příjemná je přítomnost hliníkové záslepky do přední pozice pro 3,5” zařízení s regulací otáček od 800 po 2400RPM – toto rozmezí by mělo uspokojit snad každého.




Thermaltake – Thunderblade A1929


Thermaltake nebyl v testu 80mm zastoupen vůbec a v minulém testu se předvedl dvěma nestandardními kousky – TT Starforce a TT UFO. Thunderblade se již svým designem vrací do normálu.



Specifikace Thunderblade A1929:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2000
Hluk (dBA)21
Průtok vzduchu (CFM)78
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)4,56
Cena (s DPH)440,-


Lopatky Thermaltaku jsou hranaté a mírně zkosené, takže jde o kompromis mezi ostrými a kulatými lopatkami. Rámeček je také uspokojivý a dovoluje dobrý přístup vzduchu. Z obrázku je také zřejmé, kdo je originálním výrobcem – čínská firma Hong Sheng. Označení jejich výrobku je A1225M12S.






Thunderblade má také jako Silverstone jediný možný způsob napájení přes molex. Kabely jsou dobře zabaleny v zelené bužírce. Ventilátor je také jako poslední podsvícen – celkem třemi diodami – červenou, modrou a zelenou. Ty jsou přidrženy v pravidelném odstupu po obvodu rámečku pomocí pásky.

reklama