reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

14.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.

Arctic Cooling – Arctic Fan 12


O Arctic Cooling toho bylo v poslední době napsáno tolik, že další slova jsou již téměř zbytečná, ale představit si tyto novinky i tak musíme. Arctic Cooling začal své výrobky balit podle nového vzoru – do černě zbarvených papírových krabiček s prostým logem firmy.



Arctic Fan 12 je součástí té lépe zpracované řady s několika inovativními prvky, což jsou vedle nových dynamických fluidních ložisek, která mají obě řady, především pružné uchycení ventilátoru v rámečku s pomocí gumových trnů a potom samotný rámeček, který se skládá v podstatě jen ze dvou plastových obručí. Tím by se mělo dosáhnout lepšího sání vzduchu a dokonce i snížení hluku.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)38,5
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)23,5
Průtok vzduchu (CFM)56,3
Typ ložisek fluidní dynamická
Spotřeba (W)1,8


Nové Arctic Fany ale doznaly podstatného zhoršení výrobní kvality plastových částí, takže tu máme velmi ostré lopatky, na několika místech otřepané, nebo jinak nerovné. Kvůli rámečku je navíc minimálně velmi problematické nainstalovat ventilátor na místo sání vzduchu dovnitř skříně. Příslušenství je shodné, jako u všech ostatních Arcticů – čtyři šroubky a samolepka s logem firmy.


Arctic Cooling – AF12025


AF12025, coby zástupce těch vůbec nejlevnějších 120mm ventilátorů na trhu, vypadá na první pohled slušně. Ovšem i zde bohužel Arctic Cooling používá ostrých lopatek, což je v rozporu s jeho předešlými výrobky.



Po všech stránkách je to produkt zaměřený na nižší segment a nenáročné zákazníky. Ovšem i tak je jeho zpracování kromě uvedených výjimek na velmi slušné úrovni. Plastem se nešetřilo, napájecí kabel je kvalitně oflexovaný a plastové nožky přidržující motorek ve středu rámečku mají pěkně zaoblený tvar.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)24,5
Průtok vzduchu (CFM)56,3
Typ ložisek fluidní dynamická
Spotřeba (W)1,8


Rovněž je škoda, že kabel neobsahuje třetí žlutý vodič určený ke sledování otáček a to nám ztěžuje jeho testování.
reklama