reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

14.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.

Coolink – SWiF-1202


Coolink 1202 přichází stejně jako modely z předešlého testu v designově stejném obalu. Ten v sobě vedle ventilátorů ukrývá rovněž nejbohatší příslušenství, jaké lze u ventilátorů vůbec nalézt, ale nejdříve k němu samotnému.



Celkově jeho zpracování souhlasí s trendem nastoleným 80mm a 92mm modely. Stejně jako u nich je i zde rotor jako přibitý a nejde s ním v jeho uložení vertikálně pohnout ani o kousek. Také lopatky mají účinný, ale ostrý tvar a rovněž rámeček je příliš hranatý. Zvláštní je také uchycení lopatek ke krytu motorku, kde by bylo vhodnější dodatečné opracování přebytečného plastu a příliš tlustá bužírka kryjící napájecí kabel.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)900 - 1600
Hluk (dBA)14 - 24
Průtok vzduchu (CFM)31,8 - 53
Typ ložisek dvojitá kuličková
Spotřeba (W)1,56


Příslušenství ventilátoru je, jak jsem již řekl, bohaté. Najdeme mezi ním regulaci otáček v podobě zátěžového potenciometru i s kovovým knoflíkem, záslepkou pro jeho umístění, redukci napájení na čtyřpinový molex a konečně čtyři řezné šroubky.




Nexus – D12SL-12


Nexus kraloval předchozímu testu 80mm a 92mm ventilátorů a dnes má neméně lepší východisko, když vezmeme v potaz všeobecně známou kvalitu jeho 120mm verzí. Oproti menším ventilátorům se tento dodává v neoznačené bílé krabičce, z níž vyčteme maximálně čárkový kód.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1000
Hluk (dBA)22,8
Průtok vzduchu (CFM)36,87
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)1,8


Nexusy si s jinými značkami jen těžko spleteme, zvláště kvůli jeho jasně oranžové barvě, kterou snad nepoužívá žádná jiná firma. Jeho zpracování se příliš neliší od jiných ventilátorů v tomto testu, ale patří mezi to lepší, co lze nalézt. Ostré lopatky mají na pohled velmi účinný tvar a vzduch k nim má kolem hluboce vykrojeného rámečku snadný přístup. D12SL-12 k sobě nemá žádné příslušenství; napájení je zajištěno s pomocí čtyřpinového molexu, jenž doplňuje ještě třípinový, ale ten má bohužel na starosti pouze sledování otáček – ventilátor přes něj napájet nemůžete.
reklama